Животът в Швеция на пълни обороти. Коронавирус ли?

Препоръчва се хората да си стоят вкъщи, само ако се чувстват болни
24 мар 2020 21:30, Елка Василева
226
Животът в Швеция на пълни обороти. Коронавирус ли?
Снимка: БГНЕС

Пълни писти и ресторанти в ски курортите, отворени училища и детски градини, глъч по детските площадки: в Швеция животът си тече. Въпреки че заразените с коронавирус са вече почти 2 000. Експертите бият тревога.

През изминалия уикенд детските площадки в слънчев Стокхолм бяха пълни с деца и родители, разказва Дойче веле. Фредерик също е дошъл с двете си момчета. Младият баща смята, че правителството действа правилно, като не затваря детските градини и училищата заради коронавируса. „Това е добре, защото иначе щеше да има прекалено тежки последствия за обществото - хората щяха да са принудени да си стоят вкъщи, вместо да ходят на работа“, казва той.

Експертите са силно обезпокоени

Властите в Швеция очевидно са на същото мнение - според тях затварянето на училищата няма да предотврати разпространението на вируса, тъкмо обратното.

Още по темата

„Да действаме с мярка“, гласи шведският девиз. Досега в страната има около 1 900 заразени, 21 са жертвите на коронавируса. Здравните власти препоръчват на хората да си стоят вкъщи, само ако се чувстват болни.

Правилата за поведение също не са така рестриктивни, както другаде: забранени са само мероприятия с над 500 участници, а онези, които имат възможност, са призовани да работят от вкъщи. Препоръчва се също така да се избягват пътуванията, но далеч не всички се придържат към този апел.

В ски районите пистите са пълни, ресторантите - също. А повечето туристи не са никак разтревожени: „Мисля, че е правилно в този момент да подкрепим нашия туристически бранш“, казва един от тях. А друг добавя: "Ако държавата ми беше забранила да бъда тук, щях да се придържам".

Още преди дни медици предупредиха, че в условията на кризата с коронавируса е невъзможно да бъдат осигурени медицински грижи за 25-те хиляди туристи в ски района Зелен. Затова експертите апелираха зимният туризъм спешно да бъде прекратен. В резултат бе насрочено заседание на здравните власти, но дотогава ски лифтовете остават отворени.

Защо бездейства държавата?

В Стокхолм, където са регистрирани най-много заразени, ресторантите, магазините и по-малките киносалони все още си работят.

От ден на ден обаче улиците на града стават все по-безлюдни, а общественият натиск над здравните власти нараства. Учени и медици отдавна настояват за по-строги мерки, защото по думите им положението е наистина сериозно. Според тях шведската държава не предприема необходимите мерки, за да ограничи разпространението на заразата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още по темата: Швециякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и англичаните така празнуваха и се радваха... сега ревът...
174
0
 
6
 
! Отговори
Непопулярно мнение преди 4 години
До ЙовоНищо гнило няма. Те имат по-добра имунна система от нас. Кортизолът (хормон на стреса) най-силно съсипва имунната система. Те не боледуват от стрес. Не мислят как ще си плащат сметките. Не мислят как ще си гледат децата. Имат антитела за всяка болест, защото са я прекарали. Как няма да празнуват?! Да му мислят нашите отрудени болни възрастни, подиграни и отхвърлени от системата, и ние, дето се чудим как да вържем, защото не можем да си позволим да се разболеем дори за един ден.
173
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
178,процентът на мюсюлманите и *** в България е по-голям ;)
172
7
 
1
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Шведи останаха ли в Швеция?Трябва да им напишат заповедите на мюмюнски и...
171
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
176, нещо си се пообъркал, тук е истинска пролет и от 2 седмици не е имало облачен ден, прогнозата за слеьващите 10 дни е същата. А дните са вече доста дълги, по-дълги от БГ.
170
10
 
4
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Те и без това имат 2 часа слънце, сега и без него направо могат да си теглят коршума тея депресари, да им пикам на стандарта измислен. Ако не да някоя деуга дойчемарка отгоре дето дават никой няма луд да им живее в скованата от студ държавица...
169
0
 
1
 
! Отговори
А преди 4 години
ти с тоя болен мозък със сигурност ще бъдеш между тях.......
168
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, Швеция не е България, че да може да си позволи стопиране на всичко за неопределено време!
167
7
 
19
 
! Отговори
Йово преди 4 години
Не знам кой крие кой не крие, кой пие кой не пие но знам че в ромските квартали на България се вихрят денонощни купони в чест на ново родените и ново прибралите се зад граница брадчеди. Те не се страхуват от вируси, коронавируси, грипни вируси, явно има нещо гнило в цялата история!
166
7
 
5
 
! Отговори
Мяу преди 4 години
Привети от Фамагуста ! Тук е добре. Слънце пече. Питиета се леят под палмите, пушим скъпи пури. Няма проблеми. Null problemo !
165
4
 
5
 
! Отговори
SAS преди 4 години
До АнонименПривет от Швеция. Тук е същото. Освен това и ъук недостига тоалетната хартия, та тези тарикати се изхитриха да продават топче тоалетна хартия от 4 ролки за 30 крони. Ако искаш второ, плащаш вече 100 крони. Значи 2 топчета от 8 ролки стават 150 крони
164
19
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ме радва това, че по света има и нормални хора, които не се поддават на излишна паника.И ми е много мъчно, че бългалинът не е от тях, а е доста комплексиран, смазан, страхлив, неинформиран и истински паникьор - в масовия случай.Поздравявам тези, които не попадат в това число.
163
7
 
15
 
! Отговори
IYI KAYI преди 4 години
И римляните се правеха на велики но за съжаление дават фира като във война!
162
5
 
9
 
! Отговори
nina преди 4 години
#167Именно,както писах-не е задължително да минем вируса сега всички.Защото 1.Ще блокира здравната система на която и да е държава,2.Няма достатъчно изследвания,които показват,че човек може да развие имунитет срещу този вирус,както и няма нито лекарства,нито ваксини все още.Можем да гадаем само как може да се развие при заразяване на 60-70 % от населението( ситуацията в Италия в момента) На шведите явно не им пука много,но те са 8 мил,вероятно са готови да пожертват няколко хиляди от гражданите си.
161
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-голямата сила срещу епидемиите е естественият подбор. Не разчитам на никакви щабове и генерали. Спазвайте хигиенните норми и не се бойте.
160
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ninanina, карантината е заради това че ако изведнъж се появят хиляди болни няма да могат да бъдат поети от здравната система. Иначе със сигурност всички ще се срещнат с този вирус в близките няколко години.
159
5
 
14
 
! Отговори
nina преди 4 години
#154Не е задължително да го минем всички вируса сега,когато няма нито ваксини,нито достатъчно информация и изследвания за него.Може да го минем всички,когато се появят ваксини и лекарства.За това се прави тази карантина.
158
10
 
8
 
! Отговори
123 преди 4 години
Мдаааа....ще им духа кон във врата на шведите май. Не изпълняват заповедите на световното масонство и на другаря Трамп. Няма да си разбият икономиката, няма да си подлудят населението...добре че има здрави ддругари които се надигат да въведат ред, т.е. Извънредно положение
157
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравейте, живея в Финландия и тук положението е ок по виждане на финландците до преди една седмица не знаех че Финландия е Хелзинки тук тестове не се правят и има само 852 заразени но това е от района на Хелзинки нали разбирате от другите градове информация не се качва забранено им е строги мерки не се предприемат но работници се уволняват с две думи крият какво е положението на този етап.
156
8
 
17
 
! Отговори
и тия преди 4 години
Луди ли са? Не. Просто не им пука ,че ще си уморят пенсионерите. Даже се надяват на това.Важно е бизнеса да върви.