Борисов: Всяка страна ще се спасява сама!

Премиерът с брифинг след заседанието на Европейския съвет
Обновена: 26 мар 2020 22:50 | 26 мар 2020 22:27, Петя Славова
750
Борисов: Всяка страна ще се спасява сама!
Снимка: БГНЕС

Бързи и навремени са били мерките на страната ни в борбата с коронавируса, заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг след заседанието на Европейския съвет, където се обсъди ситуацията заради Covid 19.

Още по темата

Той обясни, че в момента се говори за три варианта как ще бъдат разпределяни парите при борба с пандемията.  По думите му всяка една държава сама решава своите въпроси, докато се намерят решения, но първи ще се спасят тези в Еврозоната. "Към днешна дата за пари не се говори, а за принципа, по който ще се разбираме в бъдеще", уточни Борисов. Той допълни, че от ЕК ни дават възможност да се трансформират пари от едно място в друго.

Премиерът обясни, че страната ни ще помага с каквото може на другите европейски държави, не само с писма, но и със съпричастност. Борисов заяви, че по време на  заседанието се е обсъждало и състоянието на европейската икономика. Като тема се е разисквала и ситуацията с медицинските облекла и маски.

Борисов коментира и въпроса за бързите тестове като обясни, че такива има у нас, а от тях 1000  ще бъдат отделени за няколко групи - полицаи, шофьори на градски транспорт и на линейки.  "Те са кръвни и в рамките на 10 минути дават не само предполагаемо заболяване, а дали има антитела.", уточни той и обясни, че нито една държава няма необходимия брой тестове.

"Като дойде пикът ще се наложи да се тестват по 20 000 на ден", каза той и предположи, че това ще стане през май. Борисов обясни, че за тогава ще имаме необходимото количество тестове.

Премиерът  подчерта още, че България се справя прекрасно и с мигрантската криза по време на пандемията.

Бойко Борисов заяви също така, че не би искал да бъдат затваряни църквите по време на празниците. "За всичко друго имам воля, но това не мога да го направя", категоричен бе той и допълни, че е рано да каже какво ще се случи с абитуриентските балове.

Премиерът поиска да сме търпеливи за финансовите мерки за бизнеса: "Мислим по тази тема и ще търсим решение", уточни той и обобщи за кризата: "Никой не може да каже колко ще трае. Представяме си месец - два, защото не искаме да е по-дълго време".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


750
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
498
7
 
19
 
! Отговори
Цвъцко Хапартаментов преди 4 години
Тоя много лъже не му вервайте.
497
0
 
25
 
! Отговори
А като дойде кризата преди 4 години
всеки оцелял човек ще се спасява сам
496
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
европейците ти дадоха 4 милиарда вече и ти ги присвои, дай им ти сега нали си солидарен ?
495
1
 
45
 
! Отговори
:) преди 4 години
"Всяка страна ще се спасява сама" - мотото на европейската солидарност.
494
2
 
10
 
! Отговори
Хаджи Генчо преди 4 години
за 577. Ножът е опрял в кокала на нацията а ти говориш как би било ако щеше да е тъй и тъй .. Това са паяшки приказки .. Остави конюнктивната форма иначе си мълчи...
493
0
 
23
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 4 години
До сега по брифингите се говори за маски и защитни облекла. А колко хиляди легла има в България, оборудвани с дихателни апарати? Очаквам Бойко да засегне еди път и тази тема, за да си правим сметката и да се борим някакси за да не получим още в началото червен талон. Аз допускам че Бойко не е наясно с действителността около пандемията. Той говори за износ на облекла и все в този фуклив стил, тук той надминава вече и Тръмп ..
492
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе защо кратунков ходи до щатите сурна им 3 милиарда щото са бедни и сега се молят на китайците и руснаците за това и оноваамида се обади на тръмп така и така подпомогнахме ви с 3 милиарда - изпратете нещо да не си молим на китайци и руснаци- да ама незащото краварчетата само могат да вземат- млко му е народен съд на тоя артистте и краваршингтон няма да го вземат щото бок.луци не им трябват
491
0
 
23
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 4 години
До преди 3-4 дена медиите в Германия цитираха очевидци от италианските болници, как лекарите трябва да решават кой има шанс да оцелее и той да получи маската с дихателния апарат. А който няма шанс.. И веднага фарисеите надигнаха глас, в смисъл за хуманност и всички такива празни приказки. Но от вчера германските болници официално въведоха термина Prioritetnung, пациентите в инфекциозното се класифицират в 5 (или 6?) групи със съответни цветове. И приоритет има зеления цвят а червения е на път?
490
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако управляваше БСП държавата вече щеше да си брои стотинките, все пак те са царе на КРАЖБАТА.
489
4
 
12
 
! Отговори
- преди 4 години
Направи едно смислено нещо - само седмица закъсня с карантината. Но не последва нищо повече. Смисъла на карантината е да се "замрази" картината, да се идентифицират повредените "пиксели" и да се изолират. Но, спор няма - единственото правилно действие беше предприето включително платена цената! Влеме е за интелектуална борба с вируса там е "слабо звено"Края на епидемията ще е края на управлението!!!
488
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Гърция масово се продава книгата "Бай Бою Балкански".Илюстрацията е впечатляваща и толкова реалистична.Очаква се преиздаването и в БГ.Ако някой посмее.
487
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** великия европеец бизнесмен отиде да проси още пари за присвояване но той вече присвои 4 милиарда тая година със мижавата си вноска от 1 млрд, какво е точното определение за наглост и има ли то почва в републиката на чалгата и връзкарите?
486
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутра без образование с власт!
485
1
 
27
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Амон Ра ти до месец Май ли ще ни държиш без да излизаме ?Откъде кинти за администрацията ? Защо не я съкратиш още сега ?Може да започнеш с BGToll
484
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте какво е написал 443 (Евреин от Бг) и какво пишат онези,с които той спори 442, 444, 445, 446, 447.После си направете изводите кой сее етническа вражда дори там, където не я е имало.
483
4
 
14
 
! Отговори
коментар преди 4 години
А така Боце, е кво стана, трябваше да се заразим отвън, щото това езараза идваща отвън, щото ти слушкаше инструкташ до последния момент, пак отвън, не затвори, ама истински нашите граници навреме, за да се ограничи максимално възможността за зараза у нас, а сега кво....всеки да сеспасява сам. Нали сме съюз бе Боце, или съюза отиде на кино и вече всеки за него си. Ами да, тя Итали първа усети що е то помощ и солидарност от ЕС. А ние ще я усетим към юни, като има и тук пик на вируса.
482
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пролетарии,Ами да се съединяват и заразяват те ГЕРБ са производни на БКП
481
14
 
1
 
! Отговори
Пролетарии, преди 4 години
Заразявайте се - съединявайте се навеки с БКП
480
2
 
15
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
Боко-"София вече е е като Ню Йорк.И там първо свършила тоалетната хартия в магазините.Ама тук вече има ,значи сме задминали американците с мерките на правителството."
479
6
 
26
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 4 години
За всички нормални българи е ясно че Царя е Гол.Но няма отърване от диктатурата му.Цялата власт е в ръцете Му и оглавяваната от Него хунта.Единствения ни шанс е вируса.Високо наднормено тегло ,високо кръвно и липса на защитни мерки/още не знае как се носи маска/ може да ни спаси.Да се молим за нашето спасение на вируса.