Борисов: Всяка страна ще се спасява сама!

Премиерът с брифинг след заседанието на Европейския съвет
Обновена: 26 мар 2020 22:50 | 26 мар 2020 22:27, Петя Славова
750
Борисов: Всяка страна ще се спасява сама!
Снимка: БГНЕС

Бързи и навремени са били мерките на страната ни в борбата с коронавируса, заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг след заседанието на Европейския съвет, където се обсъди ситуацията заради Covid 19.

Още по темата

Той обясни, че в момента се говори за три варианта как ще бъдат разпределяни парите при борба с пандемията.  По думите му всяка една държава сама решава своите въпроси, докато се намерят решения, но първи ще се спасят тези в Еврозоната. "Към днешна дата за пари не се говори, а за принципа, по който ще се разбираме в бъдеще", уточни Борисов. Той допълни, че от ЕК ни дават възможност да се трансформират пари от едно място в друго.

Премиерът обясни, че страната ни ще помага с каквото може на другите европейски държави, не само с писма, но и със съпричастност. Борисов заяви, че по време на  заседанието се е обсъждало и състоянието на европейската икономика. Като тема се е разисквала и ситуацията с медицинските облекла и маски.

Борисов коментира и въпроса за бързите тестове като обясни, че такива има у нас, а от тях 1000  ще бъдат отделени за няколко групи - полицаи, шофьори на градски транспорт и на линейки.  "Те са кръвни и в рамките на 10 минути дават не само предполагаемо заболяване, а дали има антитела.", уточни той и обясни, че нито една държава няма необходимия брой тестове.

"Като дойде пикът ще се наложи да се тестват по 20 000 на ден", каза той и предположи, че това ще стане през май. Борисов обясни, че за тогава ще имаме необходимото количество тестове.

Премиерът  подчерта още, че България се справя прекрасно и с мигрантската криза по време на пандемията.

Бойко Борисов заяви също така, че не би искал да бъдат затваряни църквите по време на празниците. "За всичко друго имам воля, но това не мога да го направя", категоричен бе той и допълни, че е рано да каже какво ще се случи с абитуриентските балове.

Премиерът поиска да сме търпеливи за финансовите мерки за бизнеса: "Мислим по тази тема и ще търсим решение", уточни той и обобщи за кризата: "Никой не може да каже колко ще трае. Представяме си месец - два, защото не искаме да е по-дълго време".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


750
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
458
1
 
3
 
! Отговори
Буба преди 4 години
До родител.КВИ, ЗАЕДИН, съжИлявам, НЕМОГАТ /липсващите запетаи няма да коментирам/..... Драги, ти си научил азбуката, но нещо с правописа ти куца. Ако имаш първокласНИНИк е добре да се дообразоваш, за да му помагаш.
457
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен до 540 преди 4 години
Накараха ни от ЕС да унищожим собственото производство за да внасяме стоки и храни със съмнително качество. Този съюз е заробващ и работи в полза на богатите държави, те произвеждат с помоща на хората от бедните държави и го внасят в страни като нашата. Видяхме, че при криза този съюз не работи няма смисъл да сме в него.
456
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При 5 млд "спестени" и при още 30 г живот на месец се падат около 13 милиона.Свиркам си със пръсти,нека ми е зле.Ще си прая кот си искам.Пукайте се от яд.
455
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 554Ми нема ли да е по лесно BGEXIT?Кажи го де?!
454
4
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
"Кой не скача е червен" - хак ви сега скачането !!!
453
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се разпуска европарламента още другата седмица и всеки да се оправя. Стига са харчени милиарди за десетките хиляди еврочиновници и за хотели командировъчни и кво ли не. А когато трябваше да решават жизнено важни неща се скриха плъховете и абдикираха.
452
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На "тоя народ",никой не му е виновен -като си роден ***,никой не може да те спаси!Цялата ни "история",при това писана от небългари,го е доказала!Бъдете сигурни и сега,след тази "криза",създадена изкуствено от световните господари,за разреждане на плебса,и особено нашият,същия ще се изживее за пореден път,като такъв!Да,народът не греши,когато самият той е някаква природна грешка - той просто изживява себе си!И да си знае,открай време е като самуиловите войници!И така му е добре!!!
451
2
 
20
 
! Отговори
Сп???нс преди 4 години
Същата работа, като при финансовата криза през 2008-***. Докато решат какви мерки да се вземат и тя кризата мина и се оказва че са пропуснали да се подготвят за новата.
450
3
 
8
 
! Отговори
родител. преди 4 години
Кви абитурентски балове когато учебната едва ли се набират учебни дни заедин пълен учебен срок .Тревожно е положението с първокласниниците които не са научили АЗБУКАТА в пълен обем Съжилявам че немогат да четат а искаме да пишат
449
2
 
28
 
! Отговори
ФАКТ преди 4 години
Основното, което прави ЕС за България е да ѝ размахва пръст. В добри времена показалец, а в трудни времена - среден. ФАКТ!
448
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само че ти едва ли ще се спасиш от гнева на народа.
447
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то май и народа ще трябва да се спасява по единично като гледам каква е организацията в държавата.
446
8
 
4
 
! Отговори
е да де преди 4 години
До Анонимен 545Жендарите начело със Станишев и Боко са голямо семейство и ще преборят вируса с Мощен ГЕЙ парад начело с хамериканския посланник!
445
15
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Боко да сваля карантината и да измрът дрътите *** - сини и червени. Няма друга оправия.
444
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо бе тикво нали бяхме едно голямо европейско семейство
443
1
 
2
 
! Отговори
хммм преди 4 години
До ВазовМи то нема тела бре щот вируса е виртуален,справка от академик вирусологютуб: Коронавирус - фейк Взлет инфекций в 90-е. Что после капитализма и коммунизмаосвен да се хващаме за оная си работа!
442
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бокич,на тебе все още ти е комфортно около врата,защото народа в момента е изплашен и все още има някакви запаси и спестявания.Мисли му,когато този народ масово остане без работа,без средства и го подгони глада.Да не съм на твое място.
441
3
 
19
 
! Отговори
Всичко е ясно преди 4 години
Парите ще се разпределят между страните от еврозоната, а ние сме в чакалнята...
440
3
 
23
 
! Отговори
Вазов преди 4 години
Грабвайте телата!
439
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен до Зозо преди 4 години
Абе офчи, точно след като влязохме в ЕС се увеличи смъртноста в България и сега сме в челните места по смъртност. Досега никаква полза не сме имали от този съюз освен управляващите. Да видим коя ще е следващата държава напуснала този уродлив ЕС ?