Българин в Швеция: Тук тестове не се правят, ресторантите са пълни

Единствената взета мярка е да не се яде прав в ресторантите
26 мар 2020 10:14, Нели Христова
202
Българин в Швеция: Тук тестове не се правят, ресторантите са пълни
Снимка: БГНЕС

"Тук сме на друга планета", казва Лахан Конов, българин, който живее в Швеция. Нашите сънародници там са притеснени, тъй като държавата не взима почти никакви мерки за борба с коронавируса. Случаите в Швеция са 2500, но социалният живот в страната продължава да кипи с пълна сила. За това Конов решава да вземе мерки сам - той се изолира на 200 километра от Стокхолм.

Още по темата

"Когато в Германия се разрешават двама души да се срещнат най-много, тук числото е 500", казва Конов пред БНТ. Българинът живее в Швеция от 80-те години. Притеснен е от липсата на мерки в борбата с коронавируса.

Той се е изолирал в малка къща в гората. Тя епълна с провизии за достатъчно време.

"Тука не се правят тестове дали си болен. Изобщо не се правят, от много отдавна. Само съвсем в началото направиха няколко и след това прекъснаха. Затова не се знае в страната каква е ситуацията и колко души са болни. Човек с маска навън не може да се види. Никъде нямало. Болниците също отчитат недостиг", казва Конов.

А само допреди няколко дни Стокхолм, който е 2-милионен град, разполага с 90 места за интензивно лечение. Училищата, институциите и ресторантите работят, а в тях е пълно с клиенти. В магазините дистанция не се спазва. Децата играят навън. А в спортната зала може да се поплува.

"От вчера е взета много интересна мярка за цялата страна, където в ресторантите няма да се разреши да се яде прав на бара, а всички трябва да са седнали. Тука мерките са на това ниво", споделя Конов.

Дори планинските курорти, които стана ясно, че са разпространител на болестта, също посрещат гости. Нощният живот там не спира. А Лахан се притеснява от повторение на италианския сценарий. Затова остава в гората. Сам със съпругата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
8
 
24
 
! Отговори
Лекар преди 4 години
Това ще бъде едно прекрасно практическо проучване и ще се разбере дали бързото преминаване на вируса и изграждането на общ имунитет е по-добрия вариант или някои държави с блкокиране на икономическия живот и бавно и мъчително преминаване на вирусът през населението. Аз лично смятам, че първият вариант е по-успешен, тъй като някои ще го преминат дори без да разберат. А Вие как мислите???
145
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
do 150по-скоро са заприличали на страна от третия святтам така изкарват вируса
144
4
 
22
 
! Отговори
sev преди 4 години
Вярно тоя Конов много Бг ТВ гледа и се е ошашкал. Така или иначе всеки ще мине пез коронавируса, по-добре по -бързо и живота да си продължава.В
143
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дон151Моят план е, д а чакам докъто всички измрът от вируса и няма оре осители. Имам си фермичка, скрил съм малко златце.... Все ще с е оправя, па ако ще и последния човек на света да съм.
142
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВинетуEбaл съм ти и обществото, дето ще осъди на смърт едната половина, за сметка на другата..
141
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 149Повечето учени, който движат прогрес са сравнително стари и болни... Ама ням лошо - нека разни opaнгyтани да съществуват.
140
7
 
26
 
! Отговори
... преди 4 години
Значи според СЗО така или иначе за да премине пандемията требе 80% от населението да се зарази с тоя вирус! И сега кажете ми как ще се заразиш с тоя вирус ако стоиш на 200км от него!? НЕМА НАЧИН! Значи за да премине пандемията 80% но си стойте затворени в къщи и не излизайте! Е как ще премине пандемията тогава!? Няма начин! Така или иначе процента умрели ще е един и същ!
139
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извод:Шведите провеждат политика на оздравяване на нацията. Не искат да пропуснат този шанс за оздравяване на полулацията. Проблемът със застаряването на нацията се обсъжда в цяла Европа. Шведите са практични и реалистични хора и се възползват от сегашния си шанс да оздравят нацията си.
138
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия ще придобият стадиен имунитет и ще се прочистят от старите и болнитеТова се прави умишлено.
137
12
 
45
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Въпрос на приоритети. Швеция иска да запази младото поколение. Младите си живеят нормално, възрастните се покриват по домовете си и не излизат. При нас е обратното, целта е да младите да се заключат и да нямат работа, да се намали броя на младите а възрастните да ходят напред назад да си пазаруват, дори и специален прозорец за пазаруване им устроиха. Младите да гният по панелките.
136
14
 
51
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Значи имало още управници, които не шашкат народа си с някакъв грипоподобен вирус...
135
4
 
14
 
! Отговори
Фейк нюз? преди 4 години
Ей, ама има някои които много ги бива да лъжат!Особено пък когато има балами, които вярват на всичко.Първо, Швеция е огромна страна като територия.С изключение на Стокхолм, Малмьо и още няколко по-големи града, останалото население на страната живее в малки градчета и селца.А в момента в повечето болници се предприемат драконовски мерки за потенциалните заразени които се очакват. Военните разделят спешните отделения за заразени с вируса и отделно за всички останали например!
134
8
 
10
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
До АнонименБезумно е да пазиш хората да не настинат със затвор(карантина).........да5% от заболелите умират, за броени дниот около 4000000 автомобили, за година умират 650чАко не си забравил аритметиката смятай.
133
15
 
24
 
! Отговори
факти преди 4 години
Вярно е ,че всяка зима измират хора от грип и услижненията им, но никога така накуп.Ако някой се съмнява, нека да намери записите за Италия с военни камиони- катафалки, които извозват труповете нощем.
132
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безумно е да пазиш хората да не настинат със затвор(карантина).........да забраним и шофирането, повече хора умират в катастрофи от колкото от грип.
131
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обичам скандинавските филми. Опитвам се да възприема тяхната философия на живот, но южняшкият ми темперамент не го позволява. Българите правим от мухата слон и се давим от собствените си екскременти
130
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижда се, колко прогонил и алчен е светът и как всеки чака за пари, а без тях би оставил милиарди да умрът.... Тоя ако е светът днес? Заслужава ли си, изобщо да го спасява е?!?!
129
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 134Затов се заклева, че ще елиминиран парите под сегашната им ограничителни з а обществото ни форма
128
9
 
15
 
! Отговори
хм.. преди 4 години
Англия ,се сети да обяви частична карантина малко късно.Сега вече повече от 50% са заразени.Ако говорим за Лондон-много повече. За около две седмици ,броят на официално заразените и мъртвите ще скочи четворно. Швеция ,вероятно ще е още по-зле.Освн ако нямат някое лекарсвто във предвид , с което се надяват да лекуват болните.Или просто ще отказват приемането им в болниците,осбенноако са в рискова група.както правят в Белгия
127
10
 
26
 
! Отговори
Факт преди 4 години
След седмица пак ще си говорим за Швеция и защо са обърнали палачинката.