Българин в Швеция: Тук тестове не се правят, ресторантите са пълни

Единствената взета мярка е да не се яде прав в ресторантите
26 мар 2020 10:14, Нели Христова
202
Българин в Швеция: Тук тестове не се правят, ресторантите са пълни
Снимка: БГНЕС

"Тук сме на друга планета", казва Лахан Конов, българин, който живее в Швеция. Нашите сънародници там са притеснени, тъй като държавата не взима почти никакви мерки за борба с коронавируса. Случаите в Швеция са 2500, но социалният живот в страната продължава да кипи с пълна сила. За това Конов решава да вземе мерки сам - той се изолира на 200 километра от Стокхолм.

Още по темата

"Когато в Германия се разрешават двама души да се срещнат най-много, тук числото е 500", казва Конов пред БНТ. Българинът живее в Швеция от 80-те години. Притеснен е от липсата на мерки в борбата с коронавируса.

Той се е изолирал в малка къща в гората. Тя епълна с провизии за достатъчно време.

"Тука не се правят тестове дали си болен. Изобщо не се правят, от много отдавна. Само съвсем в началото направиха няколко и след това прекъснаха. Затова не се знае в страната каква е ситуацията и колко души са болни. Човек с маска навън не може да се види. Никъде нямало. Болниците също отчитат недостиг", казва Конов.

А само допреди няколко дни Стокхолм, който е 2-милионен град, разполага с 90 места за интензивно лечение. Училищата, институциите и ресторантите работят, а в тях е пълно с клиенти. В магазините дистанция не се спазва. Децата играят навън. А в спортната зала може да се поплува.

"От вчера е взета много интересна мярка за цялата страна, където в ресторантите няма да се разреши да се яде прав на бара, а всички трябва да са седнали. Тука мерките са на това ниво", споделя Конов.

Дори планинските курорти, които стана ясно, че са разпространител на болестта, също посрещат гости. Нощният живот там не спира. А Лахан се притеснява от повторение на италианския сценарий. Затова остава в гората. Сам със съпругата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
6
 
38
 
! Отговори
Край преди 4 години
Един учен каза - Човечеството прилича на слон който се уплаши от малко куче /епидемия/ и падна в пропастта /психоза и икономическа рецесия/. Лаенето на това куче го направиха телевизиите новинарските сайтове и пресата.За финансова институция даже името и не можеш да напишеш но да бълваш апокалиптични новини се оказа напълно разрешено и се прави със садистично удоволствие.Свидетели сме на първото глобално полудяване на глобалното село.
105
8
 
24
 
! Отговори
Tялото преди 4 години
Евала! Става ми хубаво като знам, че не целия свят си е загубил акъла. Дано и на нас да ни дойде акъла и да спрем с това безумие.
104
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Швеция е една от малкото страни в Европа, която е избегнала и двете световни войни, а и граждански войни, комунизъм и т.н. За това си мислят, че нищо не може да ги засегне. Не са виждали криза.
103
0
 
11
 
! Отговори
пийняка преди 4 години
Шведите са друга бира
102
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е спокойно, след 2-3 седмици в Швеция ще се видят резултатите. Има само два варианта!
101
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да правят , каквото искат , нооооо тук да не стъпват, да си стоят в Швеция и да експериментират със стадния имунитет!Ще се преброим накрая!
100
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шведското стадо ще укрепне в борбата с вируса. Ще стане непобедимо и вирусоустойчиво. Естественият отбор на стадото ще избере най-яките стадни групи, които ще се размножат.
99
1
 
4
 
! Отговори
бай бай Ламби преди 4 години
До бай Ламбибай Ламби, гледам говориш от позицията на този който "рови" другите...защо за разнообразие не смениш малко гледната точка? да те "ровят" теб... да видим дали ще си също толкова циничен непукист...в критични ситуации лъсват задниците на всичката *** и падат маските, поне тогава разбираш кой кой е в действителност
98
7
 
20
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Когато парите са по-важни от здравето на хората... Следващата Италия.
97
11
 
17
 
! Отговори
Лекар преди 4 години
Много глупости гледам се пишат и разпространяват от разни отворковци?! Не ми е жал за тях.Лошото е,че точно такива типове разнасят заразата и умъртвяват свестни хора! Всичките тях си ги представям като оня *** от Варна,дето отараши половин Европа и изпозарази 2 самолета с хора и не знам колко още във влака София Варна!! Ей такъв откачалник като този заслужава смърт,но бавна и мъчителна!Такава каквато е смъртта от този вирус! Умираш задушавайки се и не виждам място за хумор в това?!
96
8
 
16
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
И Великобритания и УСА пробваха този подход. Видяхме колко дълго издържаха да се правят на интересни. До другата седмица ще има въведен шътдаун в Швеция.
95
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За това снощи здравният им министър беше в паника. Датчаните се чудят какво по дяволите го мъдрят шведите и що са такива ***.
94
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно са закъснели за мерки и сега чакат всички да го преболедуват,ще имат по-висока смъртност за два три месеца и това е
93
4
 
5
 
! Отговори
До 94 преди 4 години
Съзнаваш ли какво си написал? Сигурно искаш и кризисният щаб да арестуват понеже са заедно на брифингите! Боже,боже и такива ,,умници" има!.....Виж какво е написал лекарят-96 и ако можеш се позамисли малко.
92
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 99Виж каква е смъртността при Ебола-вирус и при чума (бактерия) и ще разбереш колко коронавируса всъщност е безобиден....той определено ще ти се струва един обикновен грип ако почетеш малко повечко ;)))
91
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами там бабите и дядовците на по 70 години още са здрави и карат колелета. За контраст вчера покрай мен минаха 2 млади момчета - гледам ги, изтупани дънки, спретнати блузи, прически, гел, обаче седалищните им части с 1/2 по широки от раменете. Грозно затлъстяване от нездравословно хранене и липса на физическа активност. Направо се зачудих защо им е да си губят времето с прически, като "подържат" тела с формата на пирамида...
90
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 69Значи към 6,5-6,7% смъртност по ваши данни. А сигурен ли сте, че всички тези хора са починали от коронавирус?! Средна възраст?!Да не са повечето на 80 години и с по 2 инсулта?! Да не би случайно и при вас (както и при нас в България) всичките смърти да ги приписват на коронавирус, без да се вземат на предвид дали тези хора имат други съпътстващи и дори терминални заболявания?! Да не би всичкото преувелаване да е за да вземем едни пари после от EU като най-засегнати?! Просто си се чудя...
89
7
 
14
 
! Отговори
бай Миле преди 4 години
Има ли в момента как да се стигне до Швеция?Питам сериозно!Явно дже.ндър.ите са единствените, които се ще се справят адекватно със ситуацията.
88
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лахан-едно типично българско име........
87
4
 
7
 
! Отговори
бай Ламби преди 4 години
До Анонименсега един умрял от инфаркт, друг от инсулт, трети от пневмония или некъв корона вирус, а едно време само мряха и ги ровехме.Кво значение има от кво е умрял чиляка?!?!?Мачкаме каскетите, пускаме по една сълза и ги ровим.