Джамбазки: В наш интерес е да няма граница от Охрид до Черно море

Македония е една и тя е братска, втора българска държава, смята той
26 мар 2020 21:09, Павел Гълъбов
42
Джамбазки: В наш интерес е да няма граница от Охрид до Черно море
Снимка: БГНЕС

Българският национален интерес налага да няма граница от Охрид до Черно море. Македония не е северна, горна или долна. Македония е една и тя е братска, втора българска държава на Балканите. С такава позиция излиза българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки по повод новината, че Съветът по общи въпроси на ЕС даде зелена светлина за откриване на преговорите за присъединяване на Македония и Албания към ЕС, съобщиха от пресцентъра на партията.

Още по темата
Процесът трябва да протече под условието, че Договорът за добросъседствoто трябва да се спазва и да не се правят никакви опити за изопачаване и злоупотреби с общата ни история, подчертава Джамбазки.

В своята позиция евродепутатът призовава също така тези, които доволно потриват ръце, че е дошъл моментът да се направи ревизия на ЕС, да не бързат с изводите. Нашият интерес е ЕС да се върне към изконната концепция "Европа на отечествата".

Знам, че сега общественото внимание е съсредоточено другаде и едва ли някой ще се развълнува сериозно от темата, която поставям, но вярвам, че тя е важна за българския национален интерес. Рано или късно, когато преминат паниката и истерията, ще трябва отново да обърнем поглед към геополитическите процеси около нас и да се съсредоточим отново в защитата на българския национален интерес в братска Македония, заяви Джамбазки и допълни:

"Позволете ми едно кратко отклонение преди темата за братска Македония. Наблюдавам от няколко дни усиленото злорадство на чужда, външна пропаганда за това, че ЕС се е разпаднал. Нашият интерес не е ЕС да се разпада, а да се промени, да се реформира, да се върне към идеята, към концепцията "Европа на Отечествата".

Без съмнение ЕК закъсня със своята реакция
, без съмнение кризата показа по безпрецедентно остър начин "кривиците" на сегашния съюз, които отдавна критикуваме - мекушавост, липса на бърза реакция и навременни решения, отказ да се поеме отговорност, страх в бюрокрацията, дезертьорство и прочее, и прочее, и прочее.

Всички тези "кривици" ще бъдат повод и обект на отделен разговор, който предстои. ЕС ще трябва да се промени и да се превърне в това, за което е замислен - повече от международна организация, по-малко от федерална държава и ние българите имаме интерес от това.“, завърши темата Джамбазки.

"Съветът по общи въпроси на ЕС (министрите по въпросите на ЕС), даде най-после зелена светлина за откриване на преговорите за присъединяване към ЕС с Македония и Албания на видеоконференция вчера. Споразумението все още трябва да бъде потвърдено и одобрено в писмена форма. Кога ще се случи това, все още не е ясно, въпреки че се очакваше да се случи в началото на май, на срещата на върха на Европейския Съвет в Загреб. Имайки предвид извънредните мерки свързани с пандемията, не е ясно кога точно ще се случи.

Въпреки всичко, най-накрая след години на застой, последвани от трескави и важни реформи, Албания и Македония бяха оценени и подкрепени. Това е от особено важно значение, като се вземе предвид шамара, който им беше нанесен през есента от иначе представящия се като проевропейски настроен френски президент Еманюел Макрон. Добрата новина е, че най-сетне тези две приятелски, а в случая с Македония и братски държави, поемат по един път, който неминуемо ще доведе до сближаване и просперитет.

Колкото и нескромно да звучи, смятам за редно именно тук да споменем заслугите на българската държава. След почти десетилетие на застой, Европейският съюз в крайна сметка реши да бъде по-активен в политиката на разширяване. Ако през деветдесетте и последващото го десетилетие имаше ясно изразен ентусиазъм относно разширяването на ЕС, то в последните 12 години в тази сфера се наблюдаваше една летаргия. Изключение прави разбира се присъединяването на Хърватска, което обаче беше по-скоро плод на историческа неизбежност, отколкото на някаква особено активна политика на ЕС в сферата на разширяването.

Истинският катализатор, ЕС да възобнови усилията си относно интеграцията на страните от Западните Балкани и по-специално отличниците сред тях, а именно Македония и Албания, беше българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Единната и последователна позиция на България, относно процеса на присъединяване на Албания и Македония, беше основната причина комисията на Жан Клод Юнкер да възобнови усилията си за диалог и провеждане на реформи в страните от Западните Балкани. С това България потвърди своята позиция на регионален лидер и постави интересите на съседите си по-високо от своите собствени. Това е и една от причините нашето председателство да бъде толкова високо оценено.

За страните, които тепърва ще започват преговори обаче трябва да е ясно, че това не е край, а начало. Амбициозните реформи във вътрешните въпроси не бива да спират, а от особено значение в случая на Македония е поддържането на добросъседски отношения. България ще продължава да подкрепя своите братя от другата страна на Гюешево, но трябва да бъде ясно, че няма да търпим връщане към отминалите времена и лошите навици.

Нека правителството в Скопие, което и да е то, да не забравя - Договорът за добросъседство трябва да бъде спазван и работата на съвместната историческа комисия трябва да продължи. Стига това важно условие да бъде спазено, ще можем да се съсредоточим върху развитието на икономическите и инфраструктурните връзки, така нужни на двете ни държави. Нека е ясно, че няма да допуснем нито изопачаване и фалшифициране на общата ни история, нито продължаването на антибългарската коминтерновска, просръбска политика. Исторически парадокс е, че в момента от Скопие се пътува по-бързо до Белград, отколкото до София. Правителствата от двете страни на границата трябва да ускорят своите усилия по изграждане на транспортни връзки. Само така ще паднат изкуствените граници.

Отново повтарям и напомням - българският национален интерес налага да няма граница от Охрид до Черно море. Защото за нас е пределно ясно, че Македония не е северна, горна или долна. Македония е една и тя е братска, втора българска държава на Балканите.“, завърши позицията си евродепутатът.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Todor R преди 1 година
Дано продължи да се бори срещу зелената мафия у нас и в Европа, че инае хора като Тома Белев ще станат още по-богати на гърба на обикновените хора.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в наш интерес е Геле Пияндурника да се прибере от Брюксел и да не си показва мишата кратунка никога повече.
31
1
 
7
 
! Отговори
Жамбазки преди 1 година
Пие ми се, пие ми се Тиквешка ракияяяяяяяяяяяяя...
30
1
 
4
 
! Отговори
Спиртомер преди 1 година
1 Джамбаз2 ДжамбазаЗ Джамбаза.....
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наздраве !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
28
3
 
5
 
! Отговори
Додо преди 1 година
*Пий
27
2
 
21
 
! Отговори
Додо преди 1 година
А наздраве Геле! Пуй си ракията и недей да ни даваш акъл най-вече за Бившата Югославска. Защото тя е туморно образувание на снагата Българска и приемането на този тумор в ЕС ще бъде пагубно за България. А, и претенциите към Пиринско ще се облекат в официални дрехи! Както и "езика" им. Ти си по-умен от това и в момента тези глупости ги правиш или под нечий натиск, или с цел лична облага...а вероятно комбинация и от двете!
26
1
 
17
 
! Отговори
балабанов преди 1 година
пропуснал е една подробнст и без катаджии и дрегери
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И другите абсурдни персонажи като тоя ще бъдат забравени след някоя и друга година. Но дотогава ще си осигурят поколенията на наш гръб, а сметка никога няма да им бъде потърсена.
24
1
 
21
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
До Цвета на нациятахАхАхахХаа...Яне джендърчето го бях забравил вече, къде изчезна тоя *** :)
23
3
 
18
 
! Отговори
Герасим преди 1 година
Ще помни ли утре какви ги е приказва или ще трябва да му припомнят?
22
2
 
19
 
! Отговори
Винар преди 1 година
Алкохолик, вьрнаха ли ти книжката като те хванаха пиян да шофираш в нетрезво сьстояние?
21
2
 
20
 
! Отговори
Иво преди 1 година
Тоя изглежда особено нелепо, дори на фона на нелепата ни политическа "класа".
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отврат!
19
1
 
23
 
! Отговори
Цвета на нацията преди 1 година
Преди бяха Яне джендъра, Барека полиглота, после Валери Винкела, сега Ачко Дрегерчето. Все да си имаме по една такава народна изгора. Със сигурност пропускам някои, не са един и двама.
18
1
 
21
 
! Отговори
Bit преди 1 година
Бягай бе пиянка.
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джамби: Излизам на светло след дълга ракиена зима.Ген. Годжи: Да не излиза!
16
9
 
6
 
! Отговори
fdsfsdf преди 1 година
Този *** долу дето споменава Ванче Михайлов запознат ли е, че така са го наричали сърбите. За българите той е ВАНЧО Михайлов! Ей такива разбирачи като почнат да се изказват ...
15
1
 
16
 
! Отговори
Готованци преди 1 година
Покрай последните пандемични истерии някои решиха, че е време да се покажат, току виж някой вече не си спомня какви герои на нашето време са. Не е само тоя ***, гледам последната седмица и други негодяй се показват, дано изчоплят малко народна любов за себе си покрай извънредните обстоятелства.
14
1
 
17
 
! Отговори
Брюк_селска пиянка преди 1 година
В наш интерес е (хлъц) да се върнат (хлъц) старите цени на пиячката (делириум).