Ниска смъртност в Германия заради масовите тестове за COVID-19

При регистрирани заразени 36 508 починалите са 198
26 мар 2020 16:16, Елка Василева
79
Ниска смъртност в Германия заради масовите тестове за COVID-19
Кристиан Дростен. Снимка: архив, БГНЕС

Германия увеличи броя на тестовете за COVID-19 на 500 000 седмично, тъй като ранното откриване на инфекцията донякъде помага за задържане на броя на починалите на относително ниско ниво, заяви днес вирусолог, цитиран от Франс прес.

"Причината, поради която в Германия има толкова малко починали спрямо броя на заразените, може да се обясни с факта, че правим обхватно диагностично лабораторно изследване. В Германия всяка седмица правим половин милион тестове", обясни на пресконференция Кристиан Дростен - вирусолог и директор на берлинската болница "Шарите".

Въпреки че Германия е тежко засегната от пандемията, предизвикана от новия коронавирус и официално регистрираните случаи са 36 508, починалите са само 198. Това е едно от най-ниските нива на смъртност - 0,5 на сто, при 5,2 процента във Франция и 7 на сто в Испания.

Директорът на "Шарите" Хайо Крьомер каза, че Германия е започнала да прави тестове по-рано от други засегнати от болестта държави. Освен това Дростен изтъкна, че голямата мрежа от лаборатории в цяла Германия е спомогнала бързо да се получи картина на разпространението на вируса и бързо да се направят много тестове.

Още по темата

Германското министерство на образованието и научните изследвания каза, че иска да бъде деблокиран пакет от 150 милиона евро в подкрепа на създаването на мрежа, позволяваща по-нататъшно подобряване на обмена между лабораториите и университетските болници.

Тази мрежа ще има за задача и да събира данни за всички пациенти с COVID-19, за да има поглед върху историята на заболяването на всеки и здравословното му състояние като цяло, както и за да помогне за създаването на ваксина.

Според оповестените днес резултати от допитване на британския институт YouGov, публикувани от ДПА, 88 процента от германците подкрепят мерките за противодействие на разпространението на коронавируса.

Всеки трети - 32 на сто, смята, че мерките за ограничаване на обществения живот трябва да бъдат затегнати и едва 8 процента се обявяват против, 83 на сто заявяват, че съблюдават предписанията на правителството, 12 на сто признават, че от време на време ги нарушават и само 2 на сто не смятат, че трябва да изпълняват правилата.

От понеделник ограничителни мерки във ФРГ бяха допълнително затегнати. Не се разрешава събиране на повече от двама души на едно място, като изключение се прави за семейства и хора, които живеят заедно. На улицата или в магазина хората трябва да са на разстояние от метър и половина един от друг. Полицията и административните органи следят за нарушения.

Взето е решение да не се налага централно карантина на цялата територия на федералната република. Хората могат да излизат на разходка, да спортуват на открито, да ходят в парковете и градинките. Но всяка федерална провинция може да приложи по-строги мерки.

В Хесен например не се разрешава хората да се движат по двама по улиците, а в Саксония решиха от понеделник да въведат повсеместна карантина. В Бавария карантина беше въведена в средата на миналата седмица.

Днес Лотар Вилер - ръководител на института по вирусология "Роберт Кох", заяви на пресконференция, че броят на оздравелите от болестта, предизвикана от коронавируса върви към 6000, предаде ТАСС.

"По наши данни най-малко 5,9 хиляди наши съграждани вече са оздравели и това е добра новина", каза Вилер. Той съобщи, че средната възраст на заразените е 46 години, а на починалите - 81.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
Хесен преди 4 години
Не мърдам от Германия!
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 64Масовите тестове позволяват много случаи да бъдат открити и лекувани ранно, преди да се достигне тежка форма на заболяването, когато е доста по-голяма опасността за болния. В този смисъл - да, до известна степен намаляват смъртността.
59
3
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Към 63 коментар. Точно това е причината за ниската смъртност там. Обясниха го други германци - имаш предишни заболявания, починал си, но не те тестват за коронавируса, а си пишат за причина другото заболяване. И като са ги идентифицирали отрано и са ги изолирали заразените, защо сега главоломно им расте бройката. Май доста са изтървани, а?
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тестовете предотвратяват смъртността?
57
4
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
Велика измама. Значи в Германия като починеш от сърдечна недостатъчностт или плевмония нищо че се заразен от ковид не се регистрират от ковид даже и тестове не се правят на починалите и така лъжат за бройката която е с хиляди по-голяма.
56
1
 
6
 
! Отговори
Минувач преди 4 години
Това е неестествено нисък процент. Според Световната здравна организация смъртността в идеални условия е 1%. Има нещо гнило в цялата работа. Имаше публикации, че не отчитат реалната причина за смъртта. Например починал пациент с инсулт и коронавирус го отчитат като починал от инсулт.
55
2
 
3
 
! Отговори
гогич преди 4 години
До Анонимен 47И в Астрия смъртността е 0.7% и ти заради масовите тестове, които откриват навреме заразените и те се лекуват предимно вкъщи, само тежките случаи са в болниците. Тка ще теста е много важен, тук се правщт по около 4-5 хил на ден! В БГ за съжаление са по 200-300 на ден максимум...
54
3
 
4
 
! Отговори
ПРОСТО МИСЛЕЩ преди 4 години
До Анонимен Тестовете не лекуват но могат да открият част от вирусоносителите,които ще продъжават да разнасят заразата ако не се ИЗОЛИРАТ,но за това УМСТВЕН капацитет!
53
2
 
0
 
! Отговори
Трол преди 4 години
До някъде имат право. И не за друго, а защото имат повече доказани случаи. Или иначе казано в Италия няма 70 000 заразени, по-скоро са 700 000. По тази причина и смъртността в Германия е ниска, ако тестваха само тези със симптоми или постъпващи в тежко състояние, какво Великобритания щяха да имат друг процент. Тук сега борбата е да падне процентът... Видите ли не е 10% а е 3...
52
2
 
6
 
! Отговори
ЗА 56 преди 4 години
До Анонименминусите само потвърждават верността на предположението, в Германия няма масови тестове но някой ни убеждава че има, и това значело че и тук трябва да има... типична маркетингова кампания.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧРЕЗ ТЕСТОВЕТЕ БЕЗПЛАТНО СЕ СЪБИРА ГЕНЕТИЧНА ИНФОРМАЦИЯ КОЯТО ПОСЛЕ ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ЕСТЕСТВЕНО, НО ОСВЕН ЗА БИЗНЕС ЗА КАКВО ДРУГО? ТОВА ОБЯСНЯВА МАСОВАТА КАМПАНИЯ В ПОЛЗА НА ТЕСТОВЕТЕ. ИСТЕРИЧНА КАМПАНИЯ НА ОПРЕДЕЛЕНИ МЕДИИ И *** ПО МЕДИИТЕ.
50
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютна глупост, тестовете не лекуват. Германия допусна огромен брой заразени защото не въведе карантина. Сега говорят глупости.
49
2
 
2
 
! Отговори
ПРОСТО МИСЛЕЩ преди 4 години
До ЗдравомислещНека предположим че бързите тестове са на половината неточни!Ако в този момент тесваме 1000 човека които са на улицата и 100 от тях са носители на вирусаще открием "само" 50 носители на вируса ,които ще бъдат изолирани веднага.Това е ползата от бързите тестове!За съжаление професорите трудно обясняват простите неща особено на неуки хора!
48
3
 
1
 
! Отговори
тоз мишок от снимка преди 4 години
Тоя мишок на снимката няма вид да е с акъла си. И какво като са открили много хора с вируси - лекуват ли ги,и с какво? Или са ги завързали в къщи. Те това го могат, най-известният им доктор е менгеле.Защо фирмата байер е изтеглила от България хининови препарати? Тя скоро предлагаше да 'произведе' голяма бройка за САЩ.
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости на търкалета. Или крият случаите,или имат добра здравна система способна да поеме качестевно голям брой хора.
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пълни простотии, ниска смъртност, защото сигурно хората са по-здрави....този вирус не убива а помага на заболяванията които хората така или иначе си ги имат да убиват, няма нищо по-различно от нормален грип, но медиите го правят грандиозен
45
1
 
6
 
! Отговори
Мангъров преди 4 години
Мангъров харесва това!
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Барба Ганиос... иислиш се за много умен. Това ли измисли?
43
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво значи "ниска смъртност в Германия заради масови тестове". Едното няма нищо общо с другото. Причината е, че в Германия тепърва се разгаря епидемията, за съжаление...А някой случайно задава ли си въпроса: Защо в България не се прилага масовото тестване на гражданите?? Защото ще се появят десетки ако не и стотици хиляди заразени, които ще настояват да бъдат лекувани! А някой задава ли се въпроса: Какъв е капацитета на българските болници??Аман от капацитети!
42
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия избира да прави бързи тестове за спасяване на хората. България избира да не прави никакви тестове защото по лесно. Бог (както винаги) да пази България