ЕП: Културата е опустошена от мерките срещу COVID-19

Парите от ЕС трябва незабавно да стигнат до творческите сектори
27 мар 2020 21:45,
14
ЕП: Културата е опустошена от мерките срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Председателят на комисията на Европейския парламент по култура и образование предупреждава, че културните и творческите сектори са пострадали силно от строгите мерки за обществено здраве, съобщава пресслужбата на ЕП.

Още по темата

Коментирайки одобрената вчера от ЕП Инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса, председателят на комисията на ЕП за култура и образование, Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия), заяви:

„Одобрената вчера Инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса, след като бъде одобрена и от Съвета на ЕС, ще предостави общо 37 милиарда евро за подпомагане на усилията за справяне с пандемията от COVID-19 и социалните и икономическите последици от въведените мерки за опазване на общественото здраве. Приветстваме тази новина, но това е само една част от отговора. Културните и творческите сектори в цяла Европа бяха опустошени от въздействието на строгите мерки за опазване на общественото здраве, което доведе до отмяна на концерти, затваряне на театри, музеи и кина, спиране на филмови и телевизионни продукции. Списъкът, за съжаление, не спира до тук."

„В рамките на Инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса, държавите членки ще могат да използват средства от структурните фондове за подпомагане на малки предприятия и схеми за заетост. Предприятията и хората от културния и творческия сектор, чийто поминък е под екзистенциална заплаха, задължително трябва да получат достъп до тази финансова подкрепа. Моето послание до държавите членки е ясно - тези пари трябва незабавно да стигнат до културния сектор."

„Приветствам също така бързия отговор на Комисията на исканията на държавите членки за отклоняване от правилата за държавна помощ в подкрепа на предприятията, които са в затруднение. Тук отново подчертавам, че културните и творчески индустрии са сред онези, които са най-уязвими и сега се нуждаят от финансова подкрепа. Призовавам държавите членки да гарантират, че финансовата подкрепа на национално ниво ще достигне до тях".
„Комисията по култура и образование застава зад културния и творческия сектор в тези трудни времена. Ще продължим да следим внимателно развитието на ситуацията и ще направим всичко възможно, за да мобилизираме по-нататъшната подкрепа за тези важни сектори“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
искам гее ей парад и целуващи се жени с брадиии .. да бъдем инклузивнии
9
0
 
4
 
! Отговори
хм преди 4 години
Каква култура е тази ,която за 2 месеца карантина и вече е опустошена?
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хич не ми липсват. Още малко под карантина и ще започнете пак да си говорите вместо да цъкате
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
<html><body><!--StartFragment--><div style="position: absolute; top: -1000px; height: 1px; overflow: hidden;">КултураКултура е това ,което твори в името на Исус Христос ,нашия Бог.В името на този Бог са творили и Бах и Вивалди,Леонардо ,Чайковски,Достоевски и много други истински европейци.Това беше унищожено от едни обратно мислещи хора искащи да ислямизират континента.Това днес не е култура ,а ужасяващо езическо съревнование по простащина.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Култура не е това ,което твори в името на Исус Христос ,нашия Бог.В името на този Бог са творили и Бах и Вивалди,Леонардо ,Чайковски,Достоевски и много други истински европейци.Това беше унищожено от едни обратно мислещи хора искащи да ислямизират континента.Това днес не е култура ,а ужасяващо езическо съревнование по простащина.
5
1
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Ти въобще знаеш ли какво е култура бе, мутант!
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС е смърт за народите на Европа.Свобода от тиранията на езичниците.
3
0
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Евреите са там - бързо - давайте парите за тях...
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Езическата култура отмира,Бог ни очиства от тези безбожници.Народите предчувстват свободата от антихристиянския ЕС.
1
2
 
9
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
За сега не чувствам отсъствието и.