Трагедията във Франция: Здраво момиче почина от COVID-19, само леко кашляло

16-годишната Жули е най-младата жертва на коронавируса във Франция
Обновена: 28 мар 2020 07:45 | 28 мар 2020 07:40, Елка Василева
148
Трагедията във Франция: Здраво момиче почина от COVID-19, само леко кашляло
Снимка: архив, БГНЕС

Никой не е защитен от коварния коронавирус - за това напомни трагичната история на едно 16-годишно момиче във Франция. Жули - лъчезарна и пълна с енергия ученичка от гимназия в Есон, е починала във вторник от белодробна инфекция в болница в Париж. Според близките ѝ тя не е имала хронични заболявания и е растяла като здраво дете. Тийнейджърката стана най-младата жертва на коронавируса във Франция, а според някои - и най-младата в Европа.

“Обичаше да танцува, да пее, да кара хората да се смеят. Просто не можеше да стои на едно място”, описват я близките ѝ.

“Това не може да се преживее”, казва съсипаната майка Сабин. И разкрива пред АФП, че момичето просто имало лека кашлица преди седмица, която лекували със сироп, билки и инхалации. В събота обаче Жули започва да се задушава, пише „24 часа“.

“Беше ѝ трудно да поеме дъх. След това започнаха пристъпи от кашлица”, припомня си майката. Така че в понеделник решили да отидат на лекар. Той вика Бърза помощ и пристига екип в защитни облекла, за да отведе момичето, на което е поставена кислородна маска, в най-близката болница в Есон.

Още по темата

Сабин се връща у дома. Когато час по-късно се обажда в болницата, ѝ казват, че момичето е прегледано на скенер и “няма нищо сериозно”. Направили ѝ тест за коронавирус и резултатите се чакат.

През нощта състоянието на Жули се влошава и я местят по спешност в детското отделение на парижката болница “Некер”. Правят още два теста. Настаняват я в малка стая със сини стени и мечета. “На 16 години тя е още дете.”

Във вторник ученичката вече е в реанимацията. Но още е в съзнание. Когато майка ѝ идва да я види, тя почти няма сили да говори, но казва: “Боли ме сърцето”.

Двата теста дават надежда - те са отрицателни. “Лекарят дори ми направи знак с вдигнат палец, че всичко е наред”, продължава разказа си майката. Късно е и Сабин се прибира с намерението да дойде на следващия ден.

Но късно вечерта ѝ звънят - дошли са резултатите от най-първия тест, който е положителен. Междувременно състоянието на момичето се е влошило дотолкова, че е интубирано. “Не можех да повярвам, мислех, че са сбъркали. Защо този резултат дойде толкова късно?”, ридае майката.

“От самото начало повтарят, че младите карат леко. И ние повярвахме, като всички останали”, присъединява се Манон, по-голямата сестра на Жули.

Малко след полунощ ново позвъняване: “Идвайте бързо!” “Сега вече изпаднах в паника - продължава майката. - Веднага разбрах, че се е случило нещо непоправимо. Когато пристигнах, тя беше посивяла”.

В 1 ч през нощта Жули умира. Майката докосва ръката ѝ, усеща, че още е топла дори през предпазните ръкавици. После ѝ съобщават - край, повече няма да я види. Във времена на пандемия правилата са стриктни. Не може да вземе и нищо от вещите ѝ - те ще бъдат изгорени. Не може да запази дори синджирчето от кръщенето ѝ.

Отнасят тялото в моргата на болницата. Оттук ще го вземат за погребението. Няма да има церемония. “Още същия ден трябваше да изберем ковчега. Нямаше да можем нито да я облечем, нито да я гримираме, нямахме право.”

В четвъртък, след като властите официално съобщават за смъртта на Жули, телевизиите започват непрекъснато да повтарят, че е починало 16-годишно момиче. “Беше непоносимо, защото това беше моето дете - казва почернената майка. - Никога няма да получим отговор защо това се случи с нея.”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да имаш , и да нямаш мерки, трябва ти или ваксина или имунитет. Докторе. Единственото нещо, което правят мерките, е да дават повече време за разработка на ваксина и за придобиване на имунитет от таканаречените линк - хора - такива, които са връзка между 1 или няколко подгрупи. Нещо като кондукторка в автобуса. Или зъболекар. Или сети се сам...Ваксините вече се изпитват върху хора. Но докато са готови, може и да вземе 1 - 2 милиона по света... А 500 - 800 милиона да го карат на крак...
47
11
 
11
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
На фона на всичките умрели старци, едно 16-годишно няма да намали средната възраст на умрелите от 78,8 г.Само плашат хората. Момичето навярно е имало вродено заболяване, за което досега не са знаели.
46
0
 
6
 
! Отговори
pray преди 4 години
HEAL THE WORLD, MAKE IT A BETTER PLACE FOR YOU AND FOR ME AND THE ENTIRE HUMAN RACE, THERE ARE PEOPLE DYING!, IF YOU CARE ENOUGH FOR THE LIVING, MAKE IT BETTER PLACE FOR YOU AND FOR ME!! Michael Jackson 1992.......Amen!!
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От самото начало повтарят, че младите карат леко. И ние повярвахме, като всички останали
44
5
 
5
 
! Отговори
доктора преди 4 години
За сравнение сезонен грип R0=1.1-1,3, смъртност около 0,1%. среден брой инфекций годишно около 1 милиард, смъртни случай 290-650 000 в световен мащаб, за Германия миналата година около 25-28000
43
3
 
4
 
! Отговори
доктора преди 4 години
По последни данни във възрастовата група 0-69г. смъртността е 3,6%, за над 69-годишните по различни статистики между 11 и 22%. Индекса на контагиозност R0 еоколо 2,2 колкото на пандемията от испански грип през 1918 година, smyrtnostta togawa e bila okolo 2,5%. При население на земята тогава от 1,8млрд. души е убила около 30-50млн.,поради липсата на адекватни противоепидемични мерки, общата смъртност от КОВИД 19 е около 1-4% в зависимост от здравната система, сами смятайте жертвите
42
5
 
12
 
! Отговори
до 41 преди 4 години
прав си, хора които ядат прилепи, плъхове, котки, кучета, хле барки и какво ли още не - наистина трябва да са много дисциплинирани!
41
8
 
11
 
! Отговори
До 41 преди 4 години
Икономика, човече! Борба за икономическо надмощие! Първи излязоха от пандемията, в момента изкупуват акции, защото имат много свободни пари, а и си възстановяват полека-лека прозводството. В ситуация на нова световна рецесия, която според специалистите може да продължи до 2-3 години, кой мислиш, че ще задмине САЩ като икономически лидер...Европата въобще не я слагам в сметките, масово големи фирми вече се изкупиха от "жълтурите" - примери бол! Не обичам конспирациите, но скоро ще е интересно...
40
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 44Като пробите са отрицателни означава, че не е болна от коранавируса.Имам усещането, че всеки починал го пишат, че от този вирус е починал.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41E, aйде сега!С какъв багаж ли?С мускалчета, ама не с розово масло.
38
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво е това всяване на паника. От covid ли е умряло момичето? Нали са били отрицателни пробите? Каква е тази сърцераздирателна история? Кой има интерес от тези работи?
37
2
 
19
 
! Отговори
ууу преди 4 години
Първи бяха религиите - вярващите вече са малко и не толкова вярващи. После се появиха идеологиите - но и комунизма сритахме, на либерализма плюем, социализмът и капитализмът са отвратителни понятия, нали? Остава страхът ... а човекът е егоист, трепери си за кожичката и за нея е готов на всичко - предателство, убийство .... Раздухването на страха от медиите не е постановка, а задача ..... изпълнява се, разчита се на паникьосаната тълпа, а умните изказвания, статистики се цензурират ....
36
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като свърши, трябва разследване откъде дойде това чудо, в nature има статия за изолиран вирус като този, направен за хора и мишки, никакви средства не му действат и изрично пише, че вирусът от прилепи (дивият вирус), не може да пробие през АСЕ рецепторите, а и се поддва на лечение с моноклонални антитела. Така е променен, че spike protein да заразява хора. Направено от американската армия в лаборатория в Ухан. Толкова съвпадния? Сериозно? Хора, прочетете за какво става въпрос
35
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците крият нещо. Вярно е, изпуснаха вируса. Поеха удара, но и бързо го ликвидираха. Разминаха се с 83 000 заболели. Повече няма. Защо, не обясняват. Били дисциплинирани. Това е така, но има и още нещо. И това нещо е лекарството което прилагат. Десетки милиони китайци след нова година напуснаха Китай и се пръснаха по света, а там бе пика на епидемията. Защо бе допуснато това разселване. С какъв багаж напуснаха Китай.
34
4
 
3
 
! Отговори
Коко преди 4 години
На 16 години дете??? WTF
33
8
 
2
 
! Отговори
KOMENTAR преди 4 години
АБЕ КАК ГИ ЛЕКУВАТЕ ТЕЗИ ХОРА БЕ ? АБЕ ВИЕ ГИ УБИВАТЕ НЕ ГИ ЛЕКУВАТЕ
32
10
 
15
 
! Отговори
Обнадежден преди 4 години
До Император Си ДзинпинНякой ден ше почне разследване относно зачестилите пътувания на служители на китайското военно разузнаване до Ломбардия и Бергамо в първата половина на февруари 2020, може би с цел опознаване на катедралите там, а може би не...?
31
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От трите теста - двата фалшиво отрицателни.Смятайте каква им е специфичността и чувствителността...И искат по 80 лева за тест в лабораториите...
30
11
 
26
 
! Отговори
Tъпaнари преди 4 години
Целият свят е спрял,а вие си мислите,че това е просто заради грипче.Грипче,което е по-опасно само за пенсионерите!?На НИКОЕ правителство не са му необходими пенсионери,те са само РАЗХОД.Хайде сега помислете,ако грипчето убиваше само пенсионери,дали света би разбил на пух и прах при това съвсем съзнателно икономиките си,за да осигури още няколко години на пенсионерите?Грипчето просто. не е грипче.Това грипче ще влезе в учебниците по история,дано има кой да ги чете обаче.
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здрав е относително понятие, а пневмония е тежко заболяване.И няма значение какъв е възбудителя, тя си остава тежко заболяване. Сега когато има толкоз агресивен възбудител, просто спазвайте мерките. Процентите не са за лично успокоение, освен ако нямаме по сто живота.