Трагедията във Франция: Здраво момиче почина от COVID-19, само леко кашляло

16-годишната Жули е най-младата жертва на коронавируса във Франция
Обновена: 28 мар 2020 07:45 | 28 мар 2020 07:40, Елка Василева
148
Трагедията във Франция: Здраво момиче почина от COVID-19, само леко кашляло
Снимка: архив, БГНЕС

Никой не е защитен от коварния коронавирус - за това напомни трагичната история на едно 16-годишно момиче във Франция. Жули - лъчезарна и пълна с енергия ученичка от гимназия в Есон, е починала във вторник от белодробна инфекция в болница в Париж. Според близките ѝ тя не е имала хронични заболявания и е растяла като здраво дете. Тийнейджърката стана най-младата жертва на коронавируса във Франция, а според някои - и най-младата в Европа.

“Обичаше да танцува, да пее, да кара хората да се смеят. Просто не можеше да стои на едно място”, описват я близките ѝ.

“Това не може да се преживее”, казва съсипаната майка Сабин. И разкрива пред АФП, че момичето просто имало лека кашлица преди седмица, която лекували със сироп, билки и инхалации. В събота обаче Жули започва да се задушава, пише „24 часа“.

“Беше ѝ трудно да поеме дъх. След това започнаха пристъпи от кашлица”, припомня си майката. Така че в понеделник решили да отидат на лекар. Той вика Бърза помощ и пристига екип в защитни облекла, за да отведе момичето, на което е поставена кислородна маска, в най-близката болница в Есон.

Още по темата

Сабин се връща у дома. Когато час по-късно се обажда в болницата, ѝ казват, че момичето е прегледано на скенер и “няма нищо сериозно”. Направили ѝ тест за коронавирус и резултатите се чакат.

През нощта състоянието на Жули се влошава и я местят по спешност в детското отделение на парижката болница “Некер”. Правят още два теста. Настаняват я в малка стая със сини стени и мечета. “На 16 години тя е още дете.”

Във вторник ученичката вече е в реанимацията. Но още е в съзнание. Когато майка ѝ идва да я види, тя почти няма сили да говори, но казва: “Боли ме сърцето”.

Двата теста дават надежда - те са отрицателни. “Лекарят дори ми направи знак с вдигнат палец, че всичко е наред”, продължава разказа си майката. Късно е и Сабин се прибира с намерението да дойде на следващия ден.

Но късно вечерта ѝ звънят - дошли са резултатите от най-първия тест, който е положителен. Междувременно състоянието на момичето се е влошило дотолкова, че е интубирано. “Не можех да повярвам, мислех, че са сбъркали. Защо този резултат дойде толкова късно?”, ридае майката.

“От самото начало повтарят, че младите карат леко. И ние повярвахме, като всички останали”, присъединява се Манон, по-голямата сестра на Жули.

Малко след полунощ ново позвъняване: “Идвайте бързо!” “Сега вече изпаднах в паника - продължава майката. - Веднага разбрах, че се е случило нещо непоправимо. Когато пристигнах, тя беше посивяла”.

В 1 ч през нощта Жули умира. Майката докосва ръката ѝ, усеща, че още е топла дори през предпазните ръкавици. После ѝ съобщават - край, повече няма да я види. Във времена на пандемия правилата са стриктни. Не може да вземе и нищо от вещите ѝ - те ще бъдат изгорени. Не може да запази дори синджирчето от кръщенето ѝ.

Отнасят тялото в моргата на болницата. Оттук ще го вземат за погребението. Няма да има церемония. “Още същия ден трябваше да изберем ковчега. Нямаше да можем нито да я облечем, нито да я гримираме, нямахме право.”

В четвъртък, след като властите официално съобщават за смъртта на Жули, телевизиите започват непрекъснато да повтарят, че е починало 16-годишно момиче. “Беше непоносимо, защото това беше моето дете - казва почернената майка. - Никога няма да получим отговор защо това се случи с нея.”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
15
 
! Отговори
Защо? преди 4 години
Защото просто не можела да стои на едно място...Дръжте си децата вкъщи. Не мислете, че са имунизирани.
7
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този стремеж към материялното преобърна света ! Тези всички ,които успокояваха хората в началото и не затвориха границите трябва просто да бъдат наказани ...
6
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Некадърни журналисти, търсещи 5 минути слава-това е този сайт.
5
13
 
73
 
! Отговори
Ядосан преди 4 години
И това сега има за цел да,сплаши широката публика? Хорс умират от всичко. Аз познавам човек, който почина от инфаркт на 25 г. докато си караше колата без никакви заболявания.Спрете да плашите хората, пак ви казвам!!!!
4
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко за Жули. Не е случила на родители.
3
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано не идва в такъв мащаб тук. В коя провинциална болница има работеща кислородна маска не ми се мисли. Като знам леглата как изглеждат, трагедия пълна ще е. Да не дава Господ!
2
4
 
28
 
! Отговори
Родител преди 4 години
Това е нечовешко!!! Пазете се деца,не бъдете лекомислени!!!
1
14
 
35
 
! Отговори
Параход преди 4 години
ЕС е най-великото нещо на света. От Африка дойдоха много медици и хирурзи.