В Шотландия: Все повече бездомници, все повече умират от дрога

"Шест месеца трябваше да спя на улицата, за да докажа, че съм бездомник"
28 мар 2020 22:00, Елка Василева
218
В Шотландия: Все повече бездомници, все повече умират от дрога
Снимка: архив, БГНЕС

Шотландия бележи срамен рекорд: в страната има все повече бездомници. И все повече от тях умират от свръхдоза наркотици. Страната не успява да се справи с проблема.

Глазгоу, най-големият град в Шотландия, е скован от студ. Кевин Бари Дъфин е нахлупил шапката си до очите,  докато се опитва с чаша горещо кафе да стопли пръстите на ръцете си. На уговорената среща се появява с широка усмивка, но погледът му издава тъга, разказва Дойче веле.

"Започнах с кодеин, а когато станах на 26, минах на хероин. От 4 години съм на кокаин. Имах трудно детство. Започнах да вземам наркотици, за да облекча болката", обяснява бездомникът.

Кевин е един от стотиците шотландци без покрив над главата. На фона на строгите икономии и резки съкращения на бюджетите на местните власти броят на бездомниците в страната през последните години нарасна значително.

Тъжният рекорд на Шотландия

Шотландското правителство се ангажира да реши проблема с бездомните хора, но актуалните статистически данни рисуват тревожна картина: през 2018 са регистрирани почти 200 смъртни случая на бездомници. А това представлява увеличение с 19% за една година. Смъртността в Шотландия сега е двойно по-висока от тази в Англия - най-многолюдната нация в Обединеното кралство. От Националната статистическа служба на Шотландия признават, че тези числа дори не отразяват реалния брой на случаите. Вероятно те са много повече.

Самият Кевин казва: "Откакто живея в Глазгоу, съм бил поне 15 пъти на крачка от смъртта - заради предозиране. Но всеки път ме връщаха към живота." И той не е изолиран случай: от 195 смъртни случая през 2018 година повече от половината са били свързани с наркотици.

В Шотландия сред бездомните е много популярно инжектирането на смес от хероин и кокаин - т.нар. "снежна топка". Случаите на ХИВ са се увеличили десетократно, което е свързано именно с тази практика, твърдят властите. А Кевин е един от потърпевшите. Той, подобно на много други, е хванат в капана на две национални трагедии: бездомните и използването на наркотици. В Европа Шотландия е с най-високата смъртност, причинена от наркотици: 218 души на 1 милион население.

Решаването на този проблем е от ключово значение и за намаляване на смъртността сред бездомните, казват експертите. Сред предложените мерки са: декриминализиране на притежанието на малки количества наркотици за лична употреба; въвеждане на "помещения за безопасна консумация", където зависимите да са под надзора на професионалисти; предписването на заместващи лекарства като метадон.

Но основните причини са други. Зад злоупотребата с наркотици и живота на улицата почти винаги се крие някаква лична травма. "Много от тези хора имат психични проблеми и се нуждаят от лечение", казва Пол Макмилан, доброволец от гражданската инициатива от Глазгоу "See The Invisibles".

Всяка седмица активисти на организацията обикалят улиците, предлагайки на бездомниците дрехи, храна, спални чували. По този начин те им помагат да се преборят и с още едно, не по-малко зло: изолацията и самотата.

И доброволците не са вълшебници

Настаняването на бездомните в приюти е важна стъпка за намаляване на смъртните случаи. Но практиката показва, че и тези временни убежища не са особено сигурни места: зачестяват съобщенията за насилие, за масово дрогиране на обитателите им и за възникването на спорове и скандали помежду им. "Всяка вечер някой може да разбие вратата на приюта и много от бездомните се чувстват по-сигурни на улицата", добавя Макмилън.

По неговите думи на тези хора трябва да бъде осигурена и професионална помощ от психолози. Той се позовава на статистиката, според която 12% от смъртните случаи през 2018 година се дължат на самоубийства.

За съжаление много хора като Кевин имат лош опит с властите. "Отне ми година и половина, за да се боря с тях - да получа тези документи... Шест месеца трябваше да спя на улицата, за да докажа, че съм бездомник", разказва той за Дойче веле.

За "Shelter Scotland", водеща благотворителна организация за бездомни, това е неприемливо. "Проблем е, че няма механизъм, с който правителството да принуди местните власти да следват закона. Трябва да има някаква форма на санкция срещу местните власти", казва за Дойче веле директорът на организацията Греъм Браун.

От Общинския съвет на Глазгоу признават, че трябва да подобрят условията, като същевременно посочват, че са поставили началото на проекта "Алианс за решаване на проблема с живота на улицата" - с участието на доброволчески и частни организации. Междинна цел е до следващата година бездомните, спящи направо на улицата, да намалеят със 75 процента, а до 2030 година тази гледка съвсем да изчезне от улиците на шотландските градове. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
4
 
16
 
! Отговори
читател преди 4 години
А каква е целта на тази статия?Изобщо кой го интересуват наркоманите?След като са захвърлили всичко, даже и работа, кому са нужни?Да ги съберат на едно място, да имат покрив, храна и работа до спукване,предимно с лопата.Ако им дадат нормата на кеча, 3 кубика изкопано на ден, след 2-3 месеца щезабравят всички наркотици.Работа, и пак работа.
153
1
 
7
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 4 години
Щом още нема откраднат влак Ямбол - Сливен начи нема криминална престъпност...
152
2
 
4
 
! Отговори
полковник Колев преди 4 години
До 189: Спирам да коментирам ситуацията в БГ с анонимни страхливци които не признават и отхвърлят факти!!! И не си мислете че оставате анонимни.
151
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Практически всеки наркоман рано или късно остава без покрив. А някои си *** и без коронавирус.
150
4
 
0
 
! Отговори
7406087068 преди 4 години
Hodi dagi vidish kvi gi drobiat tes bg drebni dushichki za nishto nestavat nai obiknoveni obshtaci koito zavista shtegi ubie a tes sas bg kupenitesi diplomi nikoi negi vzima shtoto za nishto nestavat v normalna razvita durghava na rabotnoto miasto neim trebvat dopulnitelni usloghnenia poradeni ot nekadurnos zloba alchnoz i prochie daghe kushtatami e po hubava i po skupa ot kustata na smeshniavi premier zakulpil na niakva mis bikini ebati smeshnika aide poomuvaite i vnimavaite niakoi sas motor
149
2
 
5
 
! Отговори
До Колев преди 4 години
За какво даваш примери с някакви си убити жени? Аз знам за много убити жени по цял свят, какво ново тук? А знаеш ли пък колко жени има на които такива неща не са се случвали и никога няма да се случат? Ако даваш пример давай а ако искаш да си чешеш езика отиди в банята и хващай четката за зъби.
148
5
 
3
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 4 години
Аз няма да ви давам примери,четете редовно случващите се престъпления в БГ и криминалната статистика и.....ще ви се изправят косите!?
147
2
 
6
 
! Отговори
полковник Колев преди 4 години
До 182: Вие господине имате не лоша информация за случващото се в чужбина,но аз говоря за проблемите в БГ. Може ли да отречете грабежите,изнасилванията нападенията на стари хора често завършващи с убийства!? Искате ли някои примери? Младото момиче журналистка от Русе,изнасилена,измъчвана и зверски убита,момичето от Врачанско село пресен случай също изнасилено,ненаказани убийства по провинцията,недостижимите дилъри на наркотици и невероятното"правосъдие"
146
2
 
6
 
! Отговори
До Комсомолчета преди 4 години
Само с тая разлика, че точно бритишите дават фира от вируса а не Българите и бритишите са се хванали за глезените много по здраво от Българите понеже са невежи и като ги плюят в лицето си мислят че дъжд вали :))
145
8
 
5
 
! Отговори
Комсомолчета преди 4 години
Четете ли хубаво гащници , бездомници в Шотландия си поЗволяват кокаин , а вие тука в Държавата на Фидел Кастро от Банкя ше умрете бедни и от Коронавирус ... пускайте и днес Фидел и генералчето и се ловете за палците рая промита и проста.
144
4
 
18
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
На острова съм вече повече от 10 години. Бил съм в Шотландия няколко пъти. Живота тук е доста сив и еднообразен поради много причини. Лошото време, липсата на природа и юдейската алчност неминуемо водят до някаква степен на депресия след известно време а тя неминуемо води до алкохол или дрога. Държави като САЩ, Канада, Австралия, НЗ и други са създадени точно от хора които веднъж видели другото, никога повече не биха се върнали на сивия остров ;)
143
2
 
5
 
! Отговори
За човека от Испания преди 4 години
Разбирам го до голяма степен . Той е отишъл там преди мн години от бедна България и е срещнал топлото и сърдечно отношение и милосърдие на южняците . Освен това Испания е много красива и уредена държава . За съжаление доброто отношение в Бг особено преди никак не се срещаше често . Злоба , завист и други качества са били винаги срещани тук . Та затова не му се сърдя . Все пак само ще ти кажа никога не забравяй Родината си . А и никога не знаеш какво има да става . Та не я задрасквай с лека ръка.
142
4
 
11
 
! Отговори
До полковника преди 4 години
Кой ти каза,че в България има огромна криминална престъпност?Тук не е Германия,където на гарата в Кьолн бяха изнасилени и ограбени над 1000 немкини.Нито пък е Швеция,която е на първо място по брой изнасилвания или Великобритания,където банда пакистанци са изнасилвали хиляди момичетата.Напротив-всеки чужденец казва,че България е много безопасно място.По брой кражби на коли сме на едно от последните места в ЕС.А кражбите на коли се регистрират на 100 процента,така че не може да има стъкмистика.
141
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как пък никой не споменава провала на самата система? Имали били тежко детство..... Тези хора имат нужда от работа! Работа, която да им даде някаква цел в живота, да им осигури занимание както физическо така и умствено, да им осигури доходи за основни нужди. Това не са лични драми, а пълен провал на една икономическа система, която поставя разделението и съревнованието на първо място. Прецакай другарчето за да не те прецака то....
140
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трейнспотинг си е документари
139
5
 
12
 
! Отговори
полковник Колев преди 4 години
По големия проблем за БГ от Корона вируса е невероятната корупция,огромната криминална пресъпност и безнадеждната бюрокрация....Някои имат силни интереси от този хаос в БГ
138
1
 
10
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 4 години
Ако я няма корупцията няма да може да съществува нито "пазарната" икономика нито съдебната система в този си вид нито тази власт и система....В страни с "пазарна" икономика но с малка корупция има капитализъм с "човешко лице".....
137
6
 
20
 
! Отговори
Гаро преди 4 години
В САЩ 800.000 бездомници общо,в Германия 40.000. За БГ нямам статистика,в София нощно време можеш да срещнеш около 50 ако не и повече...Не съм чувал за бездомни в Куба или в северна Корея....По въпроса за наркоманите! До 1990г нямахме този проблем. Ако имах власт ще пресека този ужас - по лесно е отколкото си мислите....
136
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На материала може да се даде само една оценка-обикновен капитализъм.Да ви кажа обаче нещо, което малко хора знаят. През 1991г. в САЩ се събират група икономисти с една цел-да измислят понятие ,заместващо думата капитализъм- дума натоварена с много кръв, всячески насилия, войни, колониализъм и др. Спират се на термина социална пазарна икономика, но тъй като социална им мирише на социалистическа-тя се маха. Така че не се лъжете т.н. пазарна икомика е чист капитализъм.
135
2
 
3
 
! Отговори
Ирландия Ейре преди 4 години
От статия се разбира , че японците до заплата "кароши " са си едни обикновени ....... който за каквото е учил .....