Сицилия се готви за масов обир на супермаркети

"Стига сме стояли вкъщи, няма какво да ядем", скандират недоволни
29 мар 2020 07:00,
126
Сицилия се готви за масов обир на супермаркети
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът е на път да подпали в Италия бунтовни пожари, като първият лумна в Сицилия, пише "Монитор".

Още по темата

В ранния следобед двайсетина младежи от Палермо напълват количките си  в супермаркет, но отказват да платят стоката на касите. А когато управителят и подчинените му ги помолват да върнат обратно взетата стока, младите хора започват да скандират: „Стига сме стояли вкъщи, нямаме пари да платим, трябва да ядем!“

Бързо проучване на полицията установява, че на практика става дума за организиран във Фейсбук протест от група с няколко хиляди следовници и с име „Национална революция“.  Нещо повече – органите на реда разбират, че въпросното „уеб–формирование“ се готви за улична война, като „подпалването“ й е насрочено за 3-ти април чрез масов обир на супермеркати в Палермо и цяла Сицилия. Ето защо от петък сутринта всички големи магазини за хранителни стоки на острова са със засилена охрана от полицаи и карабинери.  А явно давайки си ясна сметка за положението в Палермо, неговият кмет Леолука Орландо поиска от правителството в Рим да осигури незабавно за изнемогващите в момента жители на града и въобще на Южна Италия минимална безвъзмездна помощ, наречена от него „доход оцеляване“. „За съжаление до мнозинството хора, които изживяват този момент с безпокойство, но и с достойнство – каза пред журналисти Орландо - се сформират групи от мародери и професионални смутители на реда, които планират акции на насилие с цел грабежи и не крият принадлежността си към мафията“.  И за да може Палермо да изживее кризата в ред и спокойствие,  кметът призова съгражданите си да сигнализират всеки случай на опит за тяхното нарушаване.

Към искането на Леолоука Орландо за „доход оцеляване“ се присъединиха управите в южните области Кампаня и Пуля, където напоследък се шири нов вид грабеж – задигането на пълните с хранителни стоки торби от току що пазарували в супермаркетите хора. Засега най-често престъпното деяние се извършва от малолетни момчета, които веднъж докопали плячката, изчезват яко дим на мотопеди. Предизвиканото от коронавируса социално напрежение накара министъра за Юга в правителството на Джузепе Конте – Джузепе Провенцано да обяви пред журналисти, че Южна Италия може да експлодира и демокрацията да бъде направена на пух и прах, ако в джобовете на най-бедните хора не влязат поне малко пари, с които да преживеят кризата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
19
 
! Отговори
Шойгу преди 4 години
Как ми се ще да прасна Кауфланда
39
9
 
23
 
! Отговори
Аман преди 4 години
Повечето клошинги реват - помогнете за хляб и после го виждам зад ъгъла с патрончето и цигарата. Извинявайте ама нямам грам съчувствие към такива
38
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаква се голям бум на бебета около Нова Година.
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искали да ядът...Ми като живеят ден за ден какво.
36
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Когато МанделаМандела взе държавата и я съсипа.Единствената уредена и богата държава в Африка.Тъмнокожите я съсипаха.
35
10
 
22
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Повечето от тия, които реват че нямат пари са тарикатчета на дребно, мишки, психично болни, които обичат да се изкарват винаги бедни, нещастни и онеправдани.Проблема е, че има и такива, които наистина нямат за храна. Една част от тях сами са си виновни от глупост и немарливост. Но как да разпознаем, кой наистина има нужда за да му се помогне?
34
6
 
16
 
! Отговори
като котка са преди 4 години
Ако се намерят управляващи които обичат България и българите, трябва веднага да изготвят план за спасение на нацията. Основното е сега да се раздава земя на всички които искат да я обработват. Земята не трябва да е държавна собственост, земята е от Господ и е за хората. Нека да стимулират земеделието, вместо да раздават пари на някакви фирми които не произвеждат нищо и задоволяват безмислена суета. Трябва хората да имат избор дали да живят в в града или да притежават собствена ферма.
33
3
 
38
 
! Отговори
До -като котка са преди 4 години
Новият световен ред е в полза на тези които се раждат като зайци. Вече прииждат като марокански скакалци. Беше това време, когато имаше неприкосновени държави, охранявани с минни полета по границите, сега сме разграден двор, пуста поляна на която всеки може да се настани. Имахме селско стопанство, което можеше да изхрани пет българии, а сега от земята се възползват шепа алчни зърнопроизводители, чиято продукция отива на международната борса, а българите ядат пластмасови турски домати!
32
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tъпотията е в хората, а не по дърветата...Явно в България тя е в изобилие, като гледам коментарите тук...
31
0
 
29
 
! Отговори
Ива преди 4 години
Леолука Орландо - този е кмета дето искаше всички от Африка да приемеи се противопоставяше на Салвини... сега да видят те как е в Африка и гостите от Африка как една цивилизация ще я обърнат на третият свят... всяка страна дето ги прие има същите проблеми
30
3
 
17
 
! Отговори
като котка са преди 4 години
До ЧИТАТЕЛАз не искам нищо безплатно. Искам светът да се изчисти от нации ***, които ограбват други нации. Няма строй който е човеколюбив, няма съюз от държави който мисли за хората. Нека всяка държава да се оправя сама. Скоро идва новия световен ред, при който тези които са се въдили като зайци ще умират масово от глад.
29
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ето нагледна разлика между социализма и капитализма,по старото време работихме за държавата и я правихме богата,тя също се грижеше за нас,нямаше просяци и клошари,строяха се предприятия жилища и инфраструктура.В китай нямаше никакви вълнения при короната,хората изпълняваха нарежданията на държавата,а тя ги хранеше по домовете,на запад бедните ще умират от глад,никой няма да се погрижи за тях и те го знаят,това ще породи гражданска война и затова се въоръжават в щатите,но тук не можем,и добре
28
7
 
34
 
! Отговори
Митака преди 4 години
Много трябва да се внимава, че изпуснат ли се нещата от контрол - няма връщане назад.
27
7
 
26
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
До като котка саНикога, никъде нищо не е било безплатно.И винаги е имало безделници, които го искат.
26
1
 
42
 
! Отговори
Когато Мандела преди 4 години
взе властта в ЮАР, ч.ерните си взеха държавата в ръце и белите капиталисти си оградиха именията като затвори. Излитаха с хеликоптери и не се показваха навън. Това ще стане и в Европа. Ненаситни, алчни олигарси като Божковци, Пейчовци, Домусовци, Догановци така ще излитат от именията си, скоро ще дойде това време. Няма по страшна сила от глада!
25
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прави са хората Сицилия,Сардиния и южните области на Италия са слабо засегнати от заразата за какво да стоят в къщи?
24
2
 
48
 
! Отговори
като котка са преди 4 години
Финансовата система е пародия. Елита го знае и сега сами си я разрушават. Хората живеят във сън и вярват, че има някаква криза и правителствата нямат пари. Светът е така устроен, че има храна за всички, безплатно, но това не е изгодно на 2-3 фракции които водят хората за носа.
23
2
 
57
 
! Отговори
Лош пророк преди 4 години
В бездната между бедни и богати, между имащи и нямащи ще накипи такава омраза, че светът ще се превърне в масово гробище! Патологичната жажда за вещи и удоволствия затрива човешкия род.
22
2
 
35
 
! Отговори
язе преди 4 години
Гладът и безработицата са лощ съветник, но Природата е зла мащеха и не се вълнува от човешките капризи и прищевки. Нейната "икономика" върви с други параметри неподвласни на човешкия акъл.
21
1
 
37
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Сцилия, и южна Италия са най-наситени със сезонни работници, предивно с доста тъмен цвят, както и множество от арабски произход.На плантациите за домади в Пулия работят само ***.Приема на всякакви емигранти, от десетилетия , за ефтин труд, ще обърне палачинката много лошо.Застрашени са и Франция и Нидерландия също, с голямо присъствие от арабски произход, работещи предимно от време на време.При криза, те са първите изхвърлени - последствията са ясни.