"Болните от COVID-19 умират сами като кучета, не ми останаха сълзи"

Българска медицинска сестра за грешната политика, корупцията в Италия
2 апр 2020 15:16, Елка Василева
227
"Болните от COVID-19 умират сами като кучета, не ми останаха сълзи"
Снимка: архив, БГНЕС

"Всеки ден гледам как извозват труповете. Болните от коронавирус умират сами като кучета. Нямам повече сълзи." Дойче веле публикува разказа на българката Руми Маринова, която работи като медицинска сестра в италианския град Бергамо.

"Седя на балкона и гледам военните камиони, които извозват труповете. Возят ги към крематориуми извън града, защото вече няма къде да ги държат и погребват. Тук се завръща само прахът им. Не пускам телевизора, защото дъщеря ми ще се побърка, ако постоянно гледа такива кадри. Чуваме линейките. Минават покрай нас на всеки половин час. Денем и нощем."

Така започва разказът на Руми Маринова. Българката е медицинска сестра в Бергамо, живее в Италия от 1994 година. Но в момента не ходи на работа - освободили са я, защото дъщеря ѝ страда от мускулна атрофия и коронавирусът би бил фатален за нея. Затворени са вкъщи вече трета седмица.

Според Руми голямата грешка на италианците е, че не са взели необходимите мерки веднага. И че много хора първоначално не са обърнали никакво внимание на предупрежденията.

"И така пренесоха вируса в цяла Италия"

"Като им се казваше да не правят това или онова, те си мислеха, че е някакъв каприз. Затвориха училищата и университетите и студентите тръгнаха по заведения, на шопинг, по почивки на юг. И така пренесоха коронавируса в цяла Италия. Хвалеха се със снимки в социалните мрежи как са млади и вирусът не може да ги покоси. Но се оказа, че грешат", разказва Руми и добавя: "Шокираха ме кадри от камери на магазини, които показват как хора плюят по продуктите. Та това е престъпно! И ето ни сега - всички сме затворени вкъщи и си седим по балконите. Добре поне, че имаме балкони".

Още по темата

Руми ходи да пазарува само веднъж седмично. Винаги носи ръкавици и маска, въпреки че не е болна. И понеже на ходи на работа, помага на общината, откъдето я свързват по телефона с болни хора, които са самотни и имат нужда от съвет и утеха.

Когато я питаме за работата на лекарите и сестрите, които са на първа линия в борбата срещу коронавируса, Руми не може да сдържи сълзите си. Много от колегите ѝ, предимно млади хора със семейства, вече са заразени, а някои дори са в тежко състояние.

"Тези хора в момента жертват живота си. Нямат даже маски, принудени са да си ги изработват сами. Въпреки това продължават да ходят на работа. Без да мрънкат, без да се оплакват. Според мен те са истински герои."

Руми предполага, че една от основните причини за високата смъртност в Италия се крие в следния спор: дали хората да бъдат веднага тествани - или да си стоят вкъщи, докато не се проявят всички симптоми. "Но ако се чака да се разгърне цялата картина на болестта, тогава надеждата човек да се спаси е много малка. А как може от вкъщи да разпознаеш дали е този вирус или друг? Без тест? Хората умират сами като кучета, близките им даже не могат да се сбогуват с тях", разказва Руми и добавя:

"Не ми останаха сълзи"

"Преди време в Италия бяха затворени стотици болници, в резултат от което хиляди лекари и сестри останаха без работа. Сега ги търсим, но тях ги няма. Това се случи главно заради грешна политика, заради корупция - и за да могат да забогатеят едни хора, които нищо не разбират от здравеопазване. Преди дни Гражданската отбрана в Бергамо превърна едни огромни халета в реанимация за 400 човека. Те взеха нещата в свои ръце, защото правителството отново се бавеше. В същото време хората се редят в колите си на огромни опашки пред болниците, където обаче нямат възможност да ги приемат".

Руми следи, разбира се, и ситуацията в България. "Сестра ми живее в София и наскоро ми разказа как хора ходят на църква, разхождат се по "Витоша" и из парковете, въпреки забраните. На всички тях искам да кажа, че това е напълно неприемливо - ако продължат така, ще загинат много хора. А никой не бива да загива по този начин - изолиран и в самота. Не ми останаха сълзи."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още по темата: Италиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен И ЗАЩО КАТО КУЧЕТА ? НАЛИ ИМА ДЕМОКРАТИЧНИ ЦЕННОСТИ ????
161
10
 
27
 
! Отговори
Калин преди 4 години
Като изключим балканите италианците са най недисциплинираната нация в Европа .Тях трябва да ги управлява човек като Мусолини и тогава всичко ще им е наред.
160
4
 
30
 
! Отговори
в бг преди 4 години
Щаба иска хората да стоят вкъщи, докато не се проявят всички симптоми. "Но ако се чака да се разгърне цялата картина на болестта, тогава надеждата човек да се спаси е много малка.....
159
4
 
18
 
! Отговори
а преди 4 години
явно сте патриот, като споменахте Левски и Ботев. Какъв е вашия пример в сегашната ситуация, извънредно по-лека от времената на Левски и Ботев? Колко героично е да затапиш нечий коментар, но когато става дума за действие криете се в миши дупки. Не отстъпвам от позиция. Най-ценното е човешкия живот. Оборете ме
158
8
 
11
 
! Отговори
Анорак преди 4 години
Седиш си в къщи и чакаш да се появят някакви симптоми- кихаш като за настинка +тепература и ти нищо не предприемаш защото не са те тествали за корона вирус .Хайде бе!!!Човек като ги пише тези работи,поне би попитал не ползват ли поне аналгин или парацитамол против температура. Никой не споменава за тези неща?
157
4
 
11
 
! Отговори
а преди 4 години
do 158Левски и Ботев най-добре са оценявали човешкия живот. Грешно сте разбрали или историята или мен. Може и да съм инфантил, но това с човешкия живот замислете се и ще разберете защо е така и кой какво прави и в името на какво. Твърдението си остава вярно и абсолютно универсално. кажете нещо по-ценно тогава?
156
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Три седмици!
155
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само чакам да ви видя коментарите след 2-3 седмици.Или няма да ги има? Три седмици!------ И какво ще стане след три седмици, много ми е интересно?
154
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Познавах само един италиянец и покрай него амразих цялата им нация. Това е божието наказание!
153
4
 
31
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
От всички медии лъга на смърт! Да не би да живеем вече в моргата?
152
9
 
13
 
! Отговори
Край преди 4 години
До 157 Няма нищо по ценно от човешкия живот Така ли? Ми що не пита Христо Ботев, Що не пита Левски, Що не пита Кочо Честименски.Свобода или смърт????? А???Сигурно си на 15г. или на 50 обаче инфантил.
151
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бяха влезли в статистиката миналата година, нямаше да ги обявяват в новините.
150
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пропагандата няма почивен ден.Театър после цирк, после театър после цирк
149
6
 
56
 
! Отговори
а преди 4 години
няма нищо по -ценно от човешкия живот и който си мисли, че е недосегаем и безсмъртен, който се прави на смел и интересен, също умира, независимо от какво и кога. усеща се тягост в цялото общество, независимо дали си вкъщи или навън за нещо. Напазарувайте си, не правете излишни излизания в момента, помогнете на някой около вас, бъдете полезни за себе си и другите. никой не е вечен.
148
18
 
47
 
! Отговори
Copocoид преди 4 години
Ако "напредналите" италианци бяха поголовно ваксинирани както нас за туберкулоза по времето на мракобесния комунизъм, жертвите от Коронавируса там щяха да бъдат по-малко.
147
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е а при нас така умират всички болни, от седмици отказват да лекуват когото и да било
146
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е вярно, че колкото повече ви е страх, толкова по-добре сте защитени от вируса, то тогава продължавайте да се страхувате и ако мислите, че не сте достатъчно уплашени не забравяйте да мислите колко хора умират и от други причини например катастрофи, сърдечни проблеми, нелечими болести. И ако това не е достатъчно, направете следното, вижте вашите близки и си представете най-лошото, което може да случи с тях и реагирайте така, че все едно се е случило. Само дето не знам дали това ще помогне.
145
42
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая наша сънародничка май не обича кучета и изобщо животни, или само на мен ми прави впечатление какво сравнение използва?
144
13
 
14
 
! Отговори
Русия преди 4 години
И в Дойчланд мрът кат мухи на Гьолче Зеле ни му пука за изпадналити наркомани.
143
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Преди дни Гражданската отбрана в Бергамо превърна едни огромни халета в реанимация за 400 човека. Те взеха нещата в свои ръце, защото правителството отново се бавеше."-------------------------------Ето точно в тази реанимация за 400 човека работят осемте руски медицински екипа от лекари и сестри.