"Болните от COVID-19 умират сами като кучета, не ми останаха сълзи"

Българска медицинска сестра за грешната политика, корупцията в Италия
2 апр 2020 15:16, Елка Василева
227
"Болните от COVID-19 умират сами като кучета, не ми останаха сълзи"
Снимка: архив, БГНЕС

"Всеки ден гледам как извозват труповете. Болните от коронавирус умират сами като кучета. Нямам повече сълзи." Дойче веле публикува разказа на българката Руми Маринова, която работи като медицинска сестра в италианския град Бергамо.

"Седя на балкона и гледам военните камиони, които извозват труповете. Возят ги към крематориуми извън града, защото вече няма къде да ги държат и погребват. Тук се завръща само прахът им. Не пускам телевизора, защото дъщеря ми ще се побърка, ако постоянно гледа такива кадри. Чуваме линейките. Минават покрай нас на всеки половин час. Денем и нощем."

Така започва разказът на Руми Маринова. Българката е медицинска сестра в Бергамо, живее в Италия от 1994 година. Но в момента не ходи на работа - освободили са я, защото дъщеря ѝ страда от мускулна атрофия и коронавирусът би бил фатален за нея. Затворени са вкъщи вече трета седмица.

Според Руми голямата грешка на италианците е, че не са взели необходимите мерки веднага. И че много хора първоначално не са обърнали никакво внимание на предупрежденията.

"И така пренесоха вируса в цяла Италия"

"Като им се казваше да не правят това или онова, те си мислеха, че е някакъв каприз. Затвориха училищата и университетите и студентите тръгнаха по заведения, на шопинг, по почивки на юг. И така пренесоха коронавируса в цяла Италия. Хвалеха се със снимки в социалните мрежи как са млади и вирусът не може да ги покоси. Но се оказа, че грешат", разказва Руми и добавя: "Шокираха ме кадри от камери на магазини, които показват как хора плюят по продуктите. Та това е престъпно! И ето ни сега - всички сме затворени вкъщи и си седим по балконите. Добре поне, че имаме балкони".

Още по темата

Руми ходи да пазарува само веднъж седмично. Винаги носи ръкавици и маска, въпреки че не е болна. И понеже на ходи на работа, помага на общината, откъдето я свързват по телефона с болни хора, които са самотни и имат нужда от съвет и утеха.

Когато я питаме за работата на лекарите и сестрите, които са на първа линия в борбата срещу коронавируса, Руми не може да сдържи сълзите си. Много от колегите ѝ, предимно млади хора със семейства, вече са заразени, а някои дори са в тежко състояние.

"Тези хора в момента жертват живота си. Нямат даже маски, принудени са да си ги изработват сами. Въпреки това продължават да ходят на работа. Без да мрънкат, без да се оплакват. Според мен те са истински герои."

Руми предполага, че една от основните причини за високата смъртност в Италия се крие в следния спор: дали хората да бъдат веднага тествани - или да си стоят вкъщи, докато не се проявят всички симптоми. "Но ако се чака да се разгърне цялата картина на болестта, тогава надеждата човек да се спаси е много малка. А как може от вкъщи да разпознаеш дали е този вирус или друг? Без тест? Хората умират сами като кучета, близките им даже не могат да се сбогуват с тях", разказва Руми и добавя:

"Не ми останаха сълзи"

"Преди време в Италия бяха затворени стотици болници, в резултат от което хиляди лекари и сестри останаха без работа. Сега ги търсим, но тях ги няма. Това се случи главно заради грешна политика, заради корупция - и за да могат да забогатеят едни хора, които нищо не разбират от здравеопазване. Преди дни Гражданската отбрана в Бергамо превърна едни огромни халета в реанимация за 400 човека. Те взеха нещата в свои ръце, защото правителството отново се бавеше. В същото време хората се редят в колите си на огромни опашки пред болниците, където обаче нямат възможност да ги приемат".

Руми следи, разбира се, и ситуацията в България. "Сестра ми живее в София и наскоро ми разказа как хора ходят на църква, разхождат се по "Витоша" и из парковете, въпреки забраните. На всички тях искам да кажа, че това е напълно неприемливо - ако продължат така, ще загинат много хора. А никой не бива да загива по този начин - изолиран и в самота. Не ми останаха сълзи."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още по темата: италиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
20
 
19
 
! Отговори
Китайска Чума Ухан преди 4 години
за всичко това са виновни *** от Пекин - трябва Трибунал и Китай да Плаща Репарации на Цулата Планета!!
121
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън дрън ! Изведнъж станаха много чувствителни
120
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко Суджука няма ли да излезе да каже някоя лакардия за мед. сестрите, да се бъзика пак с тях, както преди Ковито?
119
34
 
26
 
! Отговори
така като гледам преди 4 години
и в България така ще стане благодарение на бандата фенове на президента Радев
118
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моето куче чихуахуа почина от старост върху кадифена възглавница. Бях му пуснал тиха класическа музика, за да му е по-леко, а предната вечер хапна малко прясно пилешко бяло месо. Всеки умира, както си го е организирал.
117
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бау, взе ли си пенсията или ти я носят като на мене?
116
8
 
30
 
! Отговори
ССС преди 4 години
Една епидемия няма как да се спре... във всеки народ има хора, които във всяко нещо ще прозрат конспирация, ще си мислят, че няма точно на тях да се случи, или че такива истории са измислени. На такива хора няма как да докажеш нищо - всичко може да е лъжа. И в Италия също е имало такива, но сега мълчат. И ние ще млъкнем един ден, когато заразим близък човек, с когото сме се поразходили, че вкъщи е скучно.
115
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А га крадоха от немците не реваха, май.
114
25
 
18
 
! Отговори
Djo преди 4 години
Умират , като кучета? Тази жена добре ли е? Просто хората са изолирани но да умират като кучета е силно казано. Много знаеш как умират кучетата, всява смут.
113
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирусът е ясен, лошото е, че много повече хора ще умрят в бедност подари това, че са останали без порепитание, в мизерия и страх, психясали и откачили от този тормоз, който ни се оказва ежедневно по медиите.Останете си у вас и *** кат кучита, това ли са ви послнанията към хората бе, ***???
112
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бау, как бих те срещнал някъде, само да се запознаем. Ама де късмет?
111
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕма страшно, след блокадата ще обявим Бергамо за "город герой", ще раздадем на оцелелите по една тенекиена червена звездичка и ще има купони (за храна, не с чал.га до зори". Ура!
110
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бау, купи ли си маски? Мога да ти продам две за левче от вестник, сам си ги правя.
109
3
 
11
 
! Отговори
До 111 преди 4 години
Я виж колко човека на химиотерапия или с астма оздравяват от вируса? То здрави хора натръшка, пък ти нека си с разбита имунна система, чакай...
108
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мутафчийски ли плати за името на статията :D
107
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бау, от глад умирам,Бау, но тук намирамедна *** ще изям.
106
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бау, бау, ного студено бе. Никъв полицай не виждам, но въздуха е чист.
105
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За ваксината са знаели още при вируса САРС, че помага, а те са от същото семейство. Ха познайте що от 40 дни няма в Европа от тази ваксина вече, даже преди тоалетната хартия да свърши... За нас рола, за някой по-адекватни ваксина. Дано поне да може да се произвежда бързо, че в крайна сметка, на кого пречат тези възрастни хорица, да си отидат така жестоко
104
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Старческият егоизъм унищожава света.В онази приказка бяха избили възрастните, и единственият останал жив дал мъдър съвет. Сега мъдрост нямат, шубето ги тресе, и са готови да обрекат внуците си на глад, само и само да не им стане нещо.
103
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не можете да държите хората затворени. Ние не сме в Китай.