COVID-19 – последната капка отрова, която ще остави ЕС в историята?

Експерти: Това е моментът "успяваш или загиваш" за европейския проект
2 апр 2020 20:51, Елка Василева
408
COVID-19 – последната капка отрова, която ще остави ЕС в историята?
Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът може да се окаже последната отровна капка, която да остави Европейския съюз в историята, предупреждава британският в. "Гардиън".

ЕС успя да оцелее, макар и с тежки последици, след бурите на финансовите кризи, наложили спасяването с извънредни планове на цели страни в еврозоната, след миграционната криза и Brexit, но редица експерти и видни радетели на европейската идея предупреждават, че пандемията от коронавируса може да се окаже още по-деструктивна.

Едно от най-видните имена с такава прогноза, цитирани от "Гардиън", е бившият председател на Европейската комисия Жак Делор, смятан за един от създателите на ЕС в днешния му вид. Френският политик, вече на преклонна възраст, наруши дългото си мълчание и през уикенда предупреди, че липсата на солидарност представлява "смъртна опасност за Европейския съюз".

Още по темата

Бившият италиански премиер Енрико Лета също смята, че ЕС е изправен пред "смъртоносен риск" от пандемията. "Ние сме изправени пред криза, различна от предишните", - казва той пред вестника, - поради непредсказуемото развитие на вируса, но и защото "европеизмът" вече е отслабен от другите кризи през последното десетилетие. "Общностният дух на Европа днес е по-слаб, отколкото преди 10 години", отбелязва Лета и добавя, че най-голямата заплаха за ЕС е "вирусът Тръмп". Ако всеки възприеме стратегията "Италия на първо място", "Белгия на първо място" или "Германия на първо място", казва бившият италиански премиер, "ние ще потънем всички заедно".

"Това определено е момент "успяваш или загиваш" за Европейския проект, заявява Натали Тоци, бивша съветничка на еврокомисаря за външната политика. - Ако нещата се развият зле, това може да се окаже краят на Евросъюза. То е дава храна на националистическия популизъм."

Ако различията и пукнатините в европейската солидарност вземат връх, в паметта ще остане спомена за това как Китай и Русия се притекоха на помощ на Италия, отбелязва Тоци, която сега е директор на италианския Институт за международни отношения. Доверието на италианците в ЕС "зависи повече от онова, което Европа прави, отколкото от онова, което Китай и Русия правят", казва тя пред "Гардиън".

Предупреждение за опасността от липсата на европейска солидарност отправя и друг британски вестник, "Индипендънт". "COVID-19 изтиква Европейския съюз настрана", пише изданието и се аргументира, че с влошаването на пандемията на континента гражданите на отделните страни се обръщат към собствените си правителства, забравяйки за Брюксел, който "увисва" поради безсилието си да направи нещо. Дали това ще има дългосрочни последици за ЕС става все по-открит въпрос", посочва "Индипендънт", цитиран от БТА.

В статия в същия вестник бившият шеф на "Банк ъв Ингланд" Мервин Кинг поставя друг интересен въпрос, възникващ във връзка с развитието на пандемията и мерките, които се вземат за ограничаването й. Според него тези мерки пораждат все по-голямо недоволство главно сред младите хора, които питат "защо тяхното бъдеще се поставя на карта, за да се помогне, за да се даде шанс за по-дълъг живот на по-възрастните". Това, отбелязва той, може да доведе до "бунт на младите", които са заставени да си стоят вкъщи, за да пазят старите.

За да се избегне такъв бунт, правителството трябва да излезе с ясна стратегия за излизане от наложените сурови ограничения върху нормалното ежедневие, за да се спаси икономиката, когато пандемията приключи, призовава Кинг.

Британският вестник "Експрес" дава думата на известния американски политически анализатор Ноам Чомски, който изразява мнение, че кризата с коронавируса е можело да бъде преодоляна лесно, ако светът не е бил заблуден от поведението на борсите и финансовите пазари.

"Отдавна беше ясно, че световни пандемии са вероятни. Много добре се разбираше и че предстои пандемия от коронавируса", отбелязва той. Още от времето на предишните коронавируси, например епидемията от ТОРС (Тежък остър респираторен синдром) преди 15 години, тези вируси бяха идентифицирани и започна разработване на ваксини срещу тях. Тази работа обаче бе прекратена, защото пазарите дадоха погрешни сигнали под влиянието на фармацевтичните компании, които искаха да правят козметични кремове, вместо ваксини, предпазващи хората от тотално унищожение. Козметиката носи много повече печалби, казва Чомски.

Днес виждаме резултата от тиранията на частния бизнес, на корпорациите, които действат без оглед на интересите на обществото. Неолибералната чума блокира работата върху ваксините, заключава с възмущение Чомски пред "Експрес".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още по темата: ЕСкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пандемията се проявява като демонстрация на възможностите на биологичните оръжия! Умишлено или случайно изпуснат, действието на невидимия вирус обезсмисли за нула време ядрените арсенали, хиперзвуковите и невидими самолети, подводници, ракети, както и цялото безумие на желязното въоръжаване! Всички си стоят по домовете и гинат на поразия!
270
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шириат ли? Там живеят мъжете, а жените съществуват. Вчера тук имаше статия, в която дагестанка казваше, че за нея карантината не е нещо ново. И преди не е могла да излиза от дома си и да ходи на кино или театър.
269
13
 
28
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
Британската змия плюе жлъч и отрова след развода с ЕС в пресмъртен гърч. Скоро ще се наложи да строим стена по Френската граница с пролива за да се спре имигрантската вълна от островни диваци :)))
268
16
 
3
 
! Отговори
Ivo преди 4 години
Zapochnah I az ot bezdelie da cheta komentarite I si mislia,Che nie bulgarite sme prosti,ksenofobi,mizernici,samozabravili se sled niakolko godini progres I mnogo daleche ot choveshkata civilizacia.Sega ochakvam porednite prostaci da me pitat,zashto adjeba ne pisha na kirilica???Ne pisha zashtoto taka mi e gusto.
267
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За ЕС не знам но сме свидетели на предсмъртната агония на Руската Империя. Последният път когато петрола беше 10 долара на барел се разпадна раковото образование СССР.
266
2
 
2
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До Анонимен - до онзи с "овце избиха маса хора" - моля те не му наливай масло в огъня, остави го. Той ако е разумен е разберал какво му говорим. И ние с Християнството не сме много по-добре, най-добре е да не падаме на ниво религия. Та тя е просто чепка в сферата на съществуването. Ние тук е най-добре да обсъдим есзистенциализмът, защото именно сега виждаме Отчуждението, Отчаянието, а на индивида му трябва Патос, Страст обща цел. А каква по-красива цел за живият от Живота?
265
2
 
9
 
! Отговори
Оцеола преди 4 години
Пандемията ще трансформира дефицита на брутния вътрешен продукт във дефицит на паричното наличие на хората в банките, но акциите ще излетят ценово, търговията също и долара ще властва отново. А се добавя и катализатор като вече се включи печатарската машина. Имаше един лозунг: Мили хора, не купувайте. Колко е актуален сега. Оцелява този, който си произвежда всичко. Като на село.
264
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 321.Мислиш на: Jacques Lucien Jean Delors???
263
1
 
5
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До Анонимен с "потенциална жертва" - И какво измисли ти за 7 годишните, на тема ДИХАТЕЛНО-ПЪТИЩНИ вируси? Направи ли си равносметка в каква среда еволюират дихателните вируси? И ако да какво ще направиш лично от себе си, за да помогнеш на света? Пушиш ли цигари, имаш ли автомобил? Разкажи ни малко за себе си, нямаш ли баба и дядо, майка и баща? Имаше 2 месеца да размишляваш на тема дихателна система, а накрая просто троснато заключваш че са спряли света заради един 73 годишен?
262
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилите отново показват че и уличните мacтии са по-умни от тях. Искат да изведат политически дивиденти от някакъв въображаем грип. Италия щяла да напусна, друг щял да напусне ЕС. Такъв грип няма тъпaциииии. Някой умрял от инфаркт, друг от инсулт, трети от всичко останало щото е на 98 години и айде коронавирус пандемия.
261
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най големият лингвист в света но същевременно философ и оригинален интелект
260
2
 
2
 
! Отговори
Пурко преди 4 години
Типично по Английски: Коментират и дават лоши прогнози за съседите за да отвлекат вниманието на населението си от собствените проблеми, които не са малко меко казано и така засилват вярването си в своята изключителност.
259
1
 
5
 
! Отговори
# преди 4 години
Не само ЕС, съвременната цивилизация отива на кино.Пък и няма да е само вирусът.
258
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чомски е един от малкото останали умни Американци
257
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито! Вече имаме над милион заразени!
256
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако си на 72 си привилегирован като "потенциална жертва" на някакъв грип и спираме цялата държава за теб. Ако си дете на 7 години, държавата не й дреме за теб, особено ако не си тъмно-син цвят на кожата.
255
2
 
1
 
! Отговори
AA преди 4 години
Не пишете глупости да се излагате ! Чомски не е никъв известен политически аналист a един от основоположниците на лингвистиката като наука.
254
3
 
3
 
! Отговори
до болни преди 4 години
Болни от какво? Какви са тези цифри?
253
3
 
2
 
! Отговори
до болни преди 4 години
Плешко, ти ли си?
252
5
 
5
 
! Отговори
болни преди 4 години
София 280Пловдив 30Варна 25Бургас 20Монтана 20Благоевград 15Плевен 10