COVID-19 – последната капка отрова, която ще остави ЕС в историята?

Експерти: Това е моментът "успяваш или загиваш" за европейския проект
2 апр 2020 20:51, Елка Василева
408
COVID-19 – последната капка отрова, която ще остави ЕС в историята?
Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът може да се окаже последната отровна капка, която да остави Европейския съюз в историята, предупреждава британският в. "Гардиън".

ЕС успя да оцелее, макар и с тежки последици, след бурите на финансовите кризи, наложили спасяването с извънредни планове на цели страни в еврозоната, след миграционната криза и Brexit, но редица експерти и видни радетели на европейската идея предупреждават, че пандемията от коронавируса може да се окаже още по-деструктивна.

Едно от най-видните имена с такава прогноза, цитирани от "Гардиън", е бившият председател на Европейската комисия Жак Делор, смятан за един от създателите на ЕС в днешния му вид. Френският политик, вече на преклонна възраст, наруши дългото си мълчание и през уикенда предупреди, че липсата на солидарност представлява "смъртна опасност за Европейския съюз".

Още по темата

Бившият италиански премиер Енрико Лета също смята, че ЕС е изправен пред "смъртоносен риск" от пандемията. "Ние сме изправени пред криза, различна от предишните", - казва той пред вестника, - поради непредсказуемото развитие на вируса, но и защото "европеизмът" вече е отслабен от другите кризи през последното десетилетие. "Общностният дух на Европа днес е по-слаб, отколкото преди 10 години", отбелязва Лета и добавя, че най-голямата заплаха за ЕС е "вирусът Тръмп". Ако всеки възприеме стратегията "Италия на първо място", "Белгия на първо място" или "Германия на първо място", казва бившият италиански премиер, "ние ще потънем всички заедно".

"Това определено е момент "успяваш или загиваш" за Европейския проект, заявява Натали Тоци, бивша съветничка на еврокомисаря за външната политика. - Ако нещата се развият зле, това може да се окаже краят на Евросъюза. То е дава храна на националистическия популизъм."

Ако различията и пукнатините в европейската солидарност вземат връх, в паметта ще остане спомена за това как Китай и Русия се притекоха на помощ на Италия, отбелязва Тоци, която сега е директор на италианския Институт за международни отношения. Доверието на италианците в ЕС "зависи повече от онова, което Европа прави, отколкото от онова, което Китай и Русия правят", казва тя пред "Гардиън".

Предупреждение за опасността от липсата на европейска солидарност отправя и друг британски вестник, "Индипендънт". "COVID-19 изтиква Европейския съюз настрана", пише изданието и се аргументира, че с влошаването на пандемията на континента гражданите на отделните страни се обръщат към собствените си правителства, забравяйки за Брюксел, който "увисва" поради безсилието си да направи нещо. Дали това ще има дългосрочни последици за ЕС става все по-открит въпрос", посочва "Индипендънт", цитиран от БТА.

В статия в същия вестник бившият шеф на "Банк ъв Ингланд" Мервин Кинг поставя друг интересен въпрос, възникващ във връзка с развитието на пандемията и мерките, които се вземат за ограничаването й. Според него тези мерки пораждат все по-голямо недоволство главно сред младите хора, които питат "защо тяхното бъдеще се поставя на карта, за да се помогне, за да се даде шанс за по-дълъг живот на по-възрастните". Това, отбелязва той, може да доведе до "бунт на младите", които са заставени да си стоят вкъщи, за да пазят старите.

За да се избегне такъв бунт, правителството трябва да излезе с ясна стратегия за излизане от наложените сурови ограничения върху нормалното ежедневие, за да се спаси икономиката, когато пандемията приключи, призовава Кинг.

Британският вестник "Експрес" дава думата на известния американски политически анализатор Ноам Чомски, който изразява мнение, че кризата с коронавируса е можело да бъде преодоляна лесно, ако светът не е бил заблуден от поведението на борсите и финансовите пазари.

"Отдавна беше ясно, че световни пандемии са вероятни. Много добре се разбираше и че предстои пандемия от коронавируса", отбелязва той. Още от времето на предишните коронавируси, например епидемията от ТОРС (Тежък остър респираторен синдром) преди 15 години, тези вируси бяха идентифицирани и започна разработване на ваксини срещу тях. Тази работа обаче бе прекратена, защото пазарите дадоха погрешни сигнали под влиянието на фармацевтичните компании, които искаха да правят козметични кремове, вместо ваксини, предпазващи хората от тотално унищожение. Козметиката носи много повече печалби, казва Чомски.

Днес виждаме резултата от тиранията на частния бизнес, на корпорациите, които действат без оглед на интересите на обществото. Неолибералната чума блокира работата върху ваксините, заключава с възмущение Чомски пред "Експрес".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още по темата: ЕСкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 217.... НИКАКВА ЗАЩИТА. Към 2 часа пожарникарите вече имат радиационен загар и повръщат." , "тъй като покрива на централата е съставен от битум, вместо от огнеупорни материали", "Жителите на Припят са уведомени едва на другия ден", "ДВА ДНИ СЛЕД АВАРИЯТА тя е направена публична по телевизията", "ДЕСЕТ ДНИ СЛЕД АВАРИЯТА е установена забранена зона от 30 км И ЗАПОЧВА ЕВАКУАЦИЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО В НЕЯ", "ЗА ДА СЕ ИКОНОМИСАТ СРЕДСТВА реакторът е нямал допълнителен обезопасяващ контур"
210
0
 
0
 
! Отговори
И трябва да се каже: преди 4 години
Специални благодарности на един човек. Който се сети да се запалят едни картини в чест на "негово демократично величество" Симо 2 Ваната. Аз без вас? Как вие ще праите глупости и аз да не участвам? Виж Насе Тошко може той никога нема да палне работа! Ама Ботев в кофата каквото не става!
209
6
 
8
 
! Отговори
ДО 230 ФАШИСТА преди 4 години
ФАШИСТ СПОКО С МАНИФИСТАЦИЯТА БЕ АМЕРИКАСНКИТЕ САМОЛЕТИ ВЕЧЕ КОЛКО ГОДИНИ ТЕ ПРЪСКАТ КАТО *** С КЕМТРЕЕЛС НО ТИ СИ ТОЛКОВА СЛЯП С ГЛАВА В *** ЧЕ ДАЖЕ И НЕ СЕ УСЕЩАШ ПАЛЯЧЕ ФАШИСТКО СКРИЙ СЕ НЕ СЕ ИЗЛАГАЙ БЕ.
208
7
 
9
 
! Отговори
ДО 220 БЪЛГАРОФОБА преди 4 години
ФАШИСТ ФУКУШИМА Я ПРАСНАХА ТВОИТЕ СЪЮЗНИЦИ С ХААРП СЛЕПИЧЪК СИ ОЩЕ ЗА ДА ДАВАШ МЕНИЯ ...ТОВА СА ПОРЕДИЦА ОТ СЪБИТИЯ ЗА ДА СЕ СТИГНЕ ДО ДНЕСКАШНИЯ ДЕН В КОЙТО КАПИТАЛИЗМА ЩЕ БЪДЕ ИЗТРИТ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА ПОД КОДОВОТО НАЗВАНИЕ КОРОНАВИРУС!ЧАООО ФАШИСТЧЕЕЕ....30Г.СТНИГАТ...
207
6
 
8
 
! Отговори
до 217 преди 4 години
Манифестацията беше на 1-ви май, умнико ! Твоите идоли седмица криха!!!!! Българите излязоха на манифестация и заваля. Виж къде се изсипа радиационният дъжд. Върху нас, върху източна Европа. Върху нас децата с балоните!
206
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 217"Сега погледнах каква маршировка може да има на 26ти април 1986г"Боже прибери си вересиите. Абе, другари, вие сте МНОГО неграмотни. Вие какво си мислите че е станало, че радиациония облак е долетял до България същия ден ли? Той е пътувал дни и седмици и в България е бил точно навреме за 9 майската манифестация.Впрочем, отидете на страничката на Уикипедия и прочетете за аварията: има много интересни пасажи като : "В гасенето на пожара участват 69 души ... които нямат ...
205
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
комУнист се поздравява с правата лопата.
204
1
 
1
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Германия изтегли иднустрията при себе си събра капитала при себе си и като стана кризата имат пари за тестовет имат и производство на респиратори а Италия Испани Франция и Англия си затриха индустрията нямат пари нямат тестове и не произвеждат респиратори.За тва и разликата в смъртността.Те ви я темата за размисъл.
203
5
 
7
 
! Отговори
КОМУНИСТ ДО 200 И201 преди 4 години
АБЕ ФАШИСТИ ХАПЧЕТАТА ГЛЕДАЙ ДА НЕ ГИ ПИЕШ ТИ ПРЕД НАРОДНИЯ СЪД КАПИТАЛИЗМА СИ ОТИДЕ НЯМА ГО КРАЙ ТВОИТЕ ФАШИСТИ ТЕ ПРЕДАДОХА СВЪРШИ КАПИТАЛИЗМА ОТВОРИ СИ ГУРЯВИТЕ ОЧИЧКИ ПЛАЩАЛ БИЛ ТОЙ НЯМА ДА ПЛАЩАШ СКОРО ЩОТО СИ ФАЛИРАЛ НО СИ ПРЕКАЛЕНО КУХХ ЧЕ ДА ГО ОСЪЗНАЕШ.ДОЛНА АНТИБЪЛГАРСКА ПАСМИНА АНТИЧОВЕШКА БЪЛГАРОФОБСКА ПАСМИНАА БЪЛГАРОУБИЙЦИ НАРОДНИЯ СЪД ЗА ВАС.!
202
1
 
2
 
! Отговори
Ц-ц преди 4 години
Последната царска руска фамилия правят салта в гроба като гледат какви *** са се появили след тях не само в русия ами и във всички сателити.
201
1
 
0
 
! Отговори
Едно произведение преди 4 години
Се прави понякога с години опит, но само за няколко часа. Или най-много ден! Лек ден в такъв случай!
200
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да не я скриха Фукушимата. Имаше доброволци , които отидоха и с цената на живота си закопаха реактора. Нещо като в Украйна, само дето в Чернобил не бяха ДОБРОВОЛЦИ! А млади момчета без никакво предпазно облекло. Синове на майките си! Разбираш ли ме?
199
5
 
2
 
! Отговори
Мъдю преди 4 години
БГ фалира през 90те 2, 3 пъти. Кой е виновен? ЕС. Обраха на мустака банката. Кой виновен? ЕС. Най бедни в европа. Кой виновен? ЕС. Кога *** ще е сам виновен за нещо? Дано ЕС да се разпадне, барем *** най-после бъде щастлив.
198
3
 
1
 
! Отговори
И няма да кажа: преди 4 години
Но на един човек броячът над главата му не показва вече +10 години, а показва вече 0000 утре ще показва -00001, -00002 и със всеки ден минусите ще стават все повече. Десетте години ти се отменят заради 1981. Едната година ти се отменя поради изгорените ми картини и на моите учители с общо времетраене над една година. Приятна вечер, лека нощ. Вече си на минус. Вече си на много голям минус. Трябваше да си умрял много, много отдавна!
197
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 208"Фукушима се случи в капиталистическа Япония"Фукушима се случи в следствие не от ЕДНО а от ДВЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ и няма нищо общо с политическата система.Неграмотните русофили си нямате идея за какво говорите.
196
0
 
1
 
! Отговори
Курона преди 4 години
Защо още занимавате хората с тоя кекав вирус? Тази зима и пролет от Грип ще измрат много повече хора, ама с претоплена манджа от години не става да наплашиш Пеньо и Мара. Трябва нещо по-така, което не са го чували, нищо, че го има в учебниците от 50 години.
195
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до ЧЕРНОБИЛСега погледанах точната дата,каква маршировка може да има на 26 Април 1986г.,след като тя не е никакъв празник и няма празник на тази дата?Пак лъжете,аман от лъжите ви!А ако смтнем една седмица,то тогава вече никой не е имало в Чернобил,защото са ги евакуирали веднага,оставили са всичко в домовете им както си е било,прибрали са само хората,а отделно и пак не ти излизат сметките,защото от 26 Април до 9 Май не е една седмица.
194
2
 
1
 
! Отговори
до Shshs преди 4 години
Всъщност е изчакал да умре робското поколение... Иначе сте прав, то затова "вие сте прости и аз съм ***"...
193
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 193Е, той може би говори за себе си. Не е лесно да си на разпореждане на другаря Путин. Както разбираш, той мачка и уволнява и при него хората седят гладни (потвърдено наскоро и от вицепремиера на Руската Федерация).
192
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези върлите комунисти наистина неуморими. Много ви заболя от падането на комунизма, представям си как за вас е имало всичко - от апартамент в центъра, мебели, коли,пък ние за един крем ален мак на опашка от предния ден ...мани