Франция я чака най-лошата рецесия от Втората световна война

Спадът ще е повече от 2008-2009 г., смята финансовият министър
6 апр 2020 19:00, Елка Василева
25
Франция я чака най-лошата рецесия от Втората световна война
Снимка: архив, БГНЕС

Франция вероятно ще преживее през тази година най-лошата икономическа криза след края на Втората световна война, надвишавайки далеч спада на БВП с 2,2% през световната финансова криза от 2008 - 2009 г., заяви финансовият министър на страната Брюно льо Мер, цитиран от Ройтерс.

"Икономиката вероятно ще се сви с повече от отчетените през 2009 година 2,2 на сто. Това показва степента на икономическият шок, пред който сме изправени", посочи Льо Мер по време не негово изслушване пред Сената на Франция чрез телеконферентна връзка.

Още по темата

През миналия месец правителствените оценки, заложени в спешната актуализация на бюджета, сочеха, че БВП на страната ще се сви с 1% през тази година, но след това управляващите в Париж посочиха, че тази оценка ще трябва да бъде преразгледана в низходяща посока.

Още през март Брюно льо Мер посочи, че 21 хиляди в страната са поискали от държавата заеми за 3,8 млрд. евро, които да им помогнат да се справят със силно негативното въздействието на коронавируса.

Франция нареди на всички в цялата страна да си останат по домовете от 17 март, след като затвори всеки несъществен бизнес. Властите смятат, че карантината ще продължи поне до 15 април, припомня БНР.

Статистическият офис Insee съобщи миналия месец за спад на икономическата активност с 35 на сто и изчисли, че за всеки месец от карантината годишният спад на БВП ще бъде с по 3%

Услугите, тежката индустрия и строителството поемат най-големите удари, отворени остават шепа сектори като супермаркети и аптеки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 години
И без короната щеше да иа рецесия... Дано короната помогне да се измете системата.
21
4
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Франция Италия и Испания ще престанат да съществуват след тази криза.
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
франция бе от страните,които приеха твърде много мигранти,и ако това не бе проблем при силната и икономика,то сега,когато ще е слаба,ще трябва да се грижи за всички навлеци,както за своите граждани,мисля,че ще смени мнението на гражданите и.Толерантността се заплаща скъпо
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франция ще оцелее, Франция е велика, Vive la Republique, Vive la France!
18
4
 
12
 
! Отговори
vivian преди 4 години
Страшното ще дойде след епидемията....Ужасна безработица, глад и немотия се задават. Вероятно и мутренските години,1990-2000 г., ще се завърнат с пълна сила. Престъпността ще скочи до небето. Франция ще се оправи, ама ние?
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е държава. Никой не работи цяла година и БВП е все пак 64% :)
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До stiltng до 14Знам, знам, на село е супер. И ще си светиш с Айфона дорде отиваш до нужника на дворЯ нали???:)
15
4
 
8
 
! Отговори
stiltng до 14 преди 4 години
Аз мисля че нещата след тая криза ще са коренно различни за "ГРАЖДАНИТЕ" Очевадно е че тая пандемия се разпространява като ураган в големите градове, натъпкани с хора в апартаменти и огромни блокове. Много хора са принудени да работят от вкъщи и свикват вече. Ама едно е да работиш в коптор ново строителство 60 квадрата срещу 800 лева наем в Софето а друго е в къща и два декара двор на чист въздух и да има къде да се разходиш. Така че граждани очаквайте отдръпване от градевете и обезценка на имот
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ooo, malkiat prince...oooa baba mu shefka na germany bank...ooo
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До stilingАбе , чоджум, туй и тъй знаеш как е на село..............що не си стоя там? Голям хаир щеше да направиш на себе си и околните.
12
5
 
14
 
! Отговори
stiling преди 4 години
Аз съм на мнение, че ние по-лесно ще изкараме кризата от франсетата. Бил съм там видял съм. Ние тука и много зле да стане, всеки има къща на село щезасади картофи лук едно дрго, дръвца има за компоти и за готвене дори. На село разходите ми клонят към 100 лева на месец с телефона и хляба. Ще се оправим някак, няма да умрем от глад.Обаче ония французи набутани в тоя мегаполис Париж 12-13 милиона няма къде да отидат да боднат и един стръг. А те са свикнали да живеят с много пари. Ще има рев голям
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не берете грижа за Франция, както ние си имаме команчи, така те имат малийци,алжирци,сенегалци и други. Срещу нас да тичат не можем да ги стигнем.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен ако не престанат да ни надуват главите с преовеличени глупости и да престане това чаз по-скоро
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ми за нас какво да кажем?!?!?!
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
COVID-19 може би е по случай 100 години от Ньойския договор. Юбилей.
7
5
 
14
 
! Отговори
Copocoид преди 4 години
Този вирус е изкуствен (или са му помогнали да си намери носителя) и е пуснат от глобалистите.В края на миналата година бе ясно, че Тръмп ще бъде преизбран. В САЩ безработицата бе паднала рекордно, а жалкия опит за импийчмънт не успя. Като най-голям опонент на Тръмп се оформи дядо Сандерс с няколко байпаса.След Коронавируса САЩ са в невиждана безработица, борсите рухнаха, а Тръмп е пред фалит защото хотелите и голф игрищата му са празни.
6
2
 
12
 
! Отговори
direct преди 4 години
Лоша работа тя няма да е само тука по -целия свят,радвам се че не съм богата с голям бизнес,заплатата си върви нямам какво да губя,да му мислят богатите.Тъжно ми е единствено за хора с голям кредит инвестирал в заведвние ,магазин...там е проблема.Милиардерите ще станат милионери .....
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не берете грижа за франсетата, те даже и при криза ще живеят 10 пъти по добре от нас. Задайте си въпроса какво ще стане у нас
4
5
 
10
 
! Отговори
ччч преди 4 години
Ама чакайте бе, тя кризата още не е започнала - какво изчислихте, как го изчислихте?! Вие какво си мислите, че 2-3 седмици ще и после айде, всичко по старому? То това да не е да натиснеш 'Пауза' на плеъра и после да си продължиш да си гледаш филма от същото място?Такава рецесия ще се заформи, че не за 2008ма ами за 1938ма да се прави сравнение, разликата този път ще е в ПЪТИ по-зле. Чудо.
3
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рецесия в Еврозоната е невъзможна.