Половината чехи са с намалени доходи заради кризата с COVID-19

16% от тях са усетили двоен спад на парите си
13 апр 2020 22:00,
3
Половината чехи са с намалени доходи заради кризата с COVID-19
Снимка: БГНЕС

Заради ограничителните мерки, въведени във връзка с разпространението на новия коронавирус, са намалели доходите на повече от половината работещи в Чехия. Това показват данните от анкета, проведена от агенция PAQ Research, предава EA Daily.

Още по темата

Съобщава се, че в проучванетоса участвали повече от 2600 души, като 52% от тях са заявили, че през последния месец доходите им са спаднали, а при 16% са спаднали повече от двойно.

„В голямото мнозинство от случаите става въпрос за представителите на социално слабите слоеве на населението с малки доходи“, обяснява директорът на социологическата компания Даниел Прокоп.

При това 5% от анкетираните съобщават, че са загубили работата си през март. Това засяга основно предприемачите, а най-много са пострадали хората от сферите на търговията и услугите. Още 15% са изказали опасения, че могат да бъдат уволнени в обозримо бъдеще, а 13% са уверени, че в най-скоро време ще бъдат съкратени.

„При 9% от анкетираните спестяванията ще стигнат максимум за един месец. Също така тази група е изложена на най-голям риск да загуби жилището си или да влезе в големи дългове. Впрочем, колкото повече продължава кризата, толкова по-голяма ще става най-уязвимата категория граждани на страната“, отбелязва Прокоп, пише „Фокус“.

Според данните на Министерството на здравеопазването на Чехия от 13 април, през последното денонощие са регистрирани 89 нови случая на Covid-19, което е най-ниският показател от средата на март. Общо в страната са направени 128 хиляди теста, от които 5991 са били положителни, 139 пациента са издъхнали, един от тях през последните 24 часа, а 467 души са оздравели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
NM преди 4 години
А колко български граждани са без доход ?????? ЗАЩО НЕ ГОВОРИТЕ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ????????????/
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
заводите на Шкода затвориха и ... 5000 болни, 2 000 000 безработни
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме така от 30 години насам.