В Германия готвят отваряне на училища, постепенно и на театри

Маските - задължителни в градския транспорт
14 апр 2020 09:37, Петя Славова
38
В Германия готвят отваряне на училища, постепенно и на театри
Снимка: БГНЕС

Училищата в Германия трябва да отворят врати възможно най-бързо, но само при условие, че се спазват правилата за хигиена. Маските трябва да се носят при пътуване в трамвай или автобус. Това са само от препоръките на Германската академия на науките "Леополдина".

Според експертите обучението от вкъщи задълбочава и без това съществуващото социално неравенство. Първоначално в училищата трябва да се завърнат учениците, които ще преминат в по-високо образователно ниво, например, учениците от последните класове на началните училища. Учениците в началните училища би трябвало да носят предпазни маски. Освен това първоначално би било добре да се провеждат само часове по немски език и математика в групи с максимум 15 деца, съобщава БГНЕС.

В гимназиите и останалите училища първоначално би трябвало да се преподава само немски език, математика, както и чужди езици. И тук би трябвало да се започне със завръщането на учениците от класовете, на които им предстои преминаване в по-високо образователно ниво – 9 или 10 клас. В последните класове на гимназиите би трябвало да се заложи по-силно на дигиталната форма на обучение. Според експертите от Академията на науките, по-големите ученици могат да се справят по-добре с обучението онлайн. В университетите летният семестър би трябвало да продължи с онлайн лекции и упражнения.

Още по темата

В документа се казва още, че е препоръчително носенето на маски да стане задължително в трамваите и автобусите. В самолетите и влаковете хората също би трябвало да носят маски и да спазват дистанция.

В останалите сфери на обществения живот мерките би трябвало да се смекчат постепенно и то при определени условия. Така например първоначално биха могли да отворят магазините, заведенията и администрацията, препоръчват експертите.

За да е възможно отново да се провеждат командировки и частни пътувания, както и спортни и културни събития, първо трябва да се изпълни едно условие: в болниците да се гарантират “необходимите допълнителни капацитети”, за да може и всички останали пациенти, които не боледуват от Ковид-19, да могат да бъдат приемани и обслужвани както преди пандемията.

Според експертите, театрите би трябвало да отворят преди залите за рок-концерти.

В препоръката на експертите от Академията на науките се казва още, че при стабилизирането на засегнати от кризата фирми само в краен случай трябва да се стига до държавно участие. Съвсем скоро ще има нужда и от нови фискално-политически импулси, убедени са още експертите.

Изследването на "Леополдина" ще бъде важно при вземането на решение за по-нататъшните мерки в Германия. Това бе обявено от канцлерката Ангела Меркел. Очаква се в сряда, 15 април, тя да обсъди евентуалното разхлабване или удължаване на извънредните мерки с министър-председателите на отделните федерални провинции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от. гл. шеф. на тайно разузнаване. Г. МЕРКЕЛ. бъди здрава силна ние няма да ви узоставиме . хиляди дълголетия на всички около вас. от съкретно тайно [разузнаване]
36
1
 
1
 
! Отговори
Тайландски меринджей преди 4 години
До ivailoИвчо, има доста свободни места във ВМА и Пирогов ... заповядай да помагаш. Може да почистваш коридора за начало
35
2
 
1
 
! Отговори
Тайландски меринджей преди 4 години
В Германия? Възможно е ...Не правете аналогии с България обаче, опасно е
34
1
 
4
 
! Отговори
Асен преди 4 години
До DeutschlandМного обичам тази черта в Българина. Винаги мисли за другите, гледа да оправи Германия, защото тях нищо добре не ги чака. Оправя Великобритания, защото те горките нямат бъдеще, оправя Франция, щото видиш ли ги те изчезнали вече. България отдавна е оправена и нея я чака само светло бъдеще, сега можем да се концентрираме и да помагаме на нуждаещите се страни. Все пак ние сме най-горе икономическо, културно и всякак.
33
1
 
2
 
! Отговори
сокол преди 4 години
Те си имат за себе си резервации,без цветни.Там си спазват всичко.За големите градове не им пука-да идват роби и да умират за някоя пара..Колко са ги трепали през войните-те пак си натискат..Гладен човек лесно се управлява..
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
германия без грипа си е загинала населението и се наполовява афроазиятско-ислямсо латиноамериканци дошли предимно чрез испания с испански паспорти
31
3
 
5
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 4 години
Велик народ!
30
3
 
9
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
А тук се затваря всичко, надяват се скафандрите, и вкъщи под масата за по-сигурно, в борбата със смешното вирусче :))
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КУЧЕ - КАСИЧКА, ПРАСЕ - КАСИЧКА, КОРОНА - КАСИЧКА....
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27Няма спор,бг правителство действа правилно. Сега трябва като мине Великден да обмислят поетапни мерки за вдигане на карантината.
27
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Белгия регистрира първите си случаи горе долу заедно с нас, вижте сега къде са, ако се чудите какво щеше да е ако не бяха ранните мерки-над 30 000 болни и 3900 починали към момента от графиката на СЗО.
26
1
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 4 години
Мутафчиев ти ли си бе?
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 22. Докторе, ако си такъв де, ти за германците не се грижи. Те много добре знаят какво да правят и го правят добре както винаги.
24
7
 
11
 
! Отговори
Deutschland преди 4 години
Германската държава отдавна не е това, за което я мислим. Децата, особено с мигрантски произход, са на нивото на нашите ромчета. Нямат ни най-малка представа от света. А това е бъдещето на Германия. Да им е честито.
23
1
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
1.Ние ниви с картофи отдавна нямаме и внася е основно от Германия картофи.2.Загубите за бедняка са винаги по фатални отколкото за богатия. Важи и за държави.
22
18
 
3
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Германците по-добре да помислят за отваряне на нови гробове ! Скоро ще им трябват !
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странно е как може да си мислите, че ние без мерки ще сме остров на стабилността при положение, че в Сърбия вчера , която е сходна с нас по население са регистрирани над 400 заразени.Цели болници са пламнали и социални домове и е много лошо положението
20
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки си вярва каквото си иска да си вярва. Немците манипулират общественото мнение за да си пуснат фабриките. Починалите болни от ковид-19 имащи съпътстващи заболявания не се регистрират като починали от ковид-19. И сега след като по време на католическия Великден 4 почивни дена се тестваше по-малко отколкото през работните дни, очакваме публикацията как в Германия имаме 4 дена на рекорно малък брой нови случаи на корона. Да живее Оруел и 1984-та.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в Германия просто хората болни от някакво заболяване, като ги хване корона и умрат, пишат основния им проблем като причина за смърт.
18
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е само предложение, а е хубаво да се пусне и статия за днешната новина от СЗО, че този вирус не е като другите и не трябва да се разчита на антитела, защото част от уж излекуваните са се заразили пак.И ако не се внимава есента ще е в пъти по-зле от сега