98-годишен лекар във Франция продължава да лекува пациенти

Той е един от участниците в борбата с коронавируса
16 апр 2020 19:21, Ния Христова
9
 98-годишен лекар във Франция продължава да лекува пациенти
Снимка: Pixabay
Д-р Кристиан Шенай е на 98 години и е един от участниците в борбата с коронавируса във Франция. Той все още си спомня как някога е лекувал войниците прези Втората световна война от коремен тиф. Сега наближава 99-ят му рожден ден, но той продължава да се грижи за пациенти болни от COVID-19 предава Ройтерс, цитиран от Агенция "Фокус". 
 
Д-р Шенай провежда видеоконсултации по интернет и телефона с пациентите си, някои от които познава от десетилетия. Освен това той често посещава и старчески дом за мисионери, където преглежда пациенти. 
 
Наложило му се да прекрати визитите си до предградията на Париж, след като двама агресивни пациенти направили опит да вземат запасите му от медицински маски. Малко по-късно той проявил симптоми на COVID-19 и се самизолирал. 
 
"Ако бях оставил моята клиника отворена, тя щеше да се превърне в епицентър на инфекцята", казва Шенай, който върви с бастун, но е в добро здраве. 
 
Д-р Шенай е роден в Анже и преди да стане лекар работи като заварчик. После се специализира като личен лекар. Неговият син, който също е доктор, вече се е пенсионирал, но Шенай няма намерения скоро да последва примера му. 
 
Възрастният лекар е изключително ядосан от факта, че Франция не е добре подготвена за пандемията и не разбира как в мирно време западна страна не успява да се гриже за болните си граждани. 
 
"Чувстваш се безсилен. Няма лечение, няма как да знаем кой е болен и кой не е, не можем да изолираме пациентите", коментира той. 
 
Много от пациентите му споделят, че изпитват затруднения да си уредят час при местните лекари. В неговото предградие живеят 19 хил. души, за които се грижат общо трима доктори. 
 
Д-р Шанай няма хронични заболявания и дори не носи очила, но е напълно наясно за опасността, която новия COVID-19 представлява за възрастните хора, включително и за него. Той обаче споделя, че няма как да се откаже от грижата за пациентите си от старческия дом, много от които са и негови приятели от десетилетия. 
 
"Познавам ги откакто бяха млади свещеници. Те напуснаха страната, отидоха в Америка, Африка, Индия. Но сега вече са на възраст", разказва още той.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
9999 преди 4 години
ДОКАТО ЛЕКУВА И ЗАРАЗЯВА....
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този човек е доказателство защо французите са велик народ, Vive la Republique! Vive la France!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свиквайте ! Това е положението с лекарите. Да са живи и здрави !!!
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да е жив и здрав!Няма от какво да се страхува.Явно при свети Петър са му изгубили документите и скоро няма да го приберат.
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако беше в България щеше да ръкоплюска на хората затова, че са си седят вкъщи и не ходят при него.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
професионален лекар,човек с призвание