Макрон: Настъпи моментът на истината за ЕС

Ако няма солидарност, ще победи популизмът, смята той
17 апр 2020 18:21, Петя Славова
93
Макрон: Настъпи моментът на истината за ЕС
Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон вярва, че е настъпил моментът на истината за Европейския съюз, когато Европейската общност трябва да прояви солидарност към страните, засегнати от болестта, причинена от новия тип коронавирус. Той заяви това в интервю за Financial Times, публикувано днес.

"Дойде "моментът на истината" за нас, когато трябва да решим дали Европейският съюз е политически проект или просто пазарен проект. Мисля, че това е политически проект. Нуждаем се от финансови трансфери и солидарност", каза той.

Още по темата

"Ако не можем да направим това днес, уверявам ви, популизмът ще спечели – днес, утре – в Италия, Испания, може би във Франция или където и да е. Ако това е политически проект [ЕС], тогава човешкият фактор е основен и съображенията за солидарност са базисни…Да не забравяме, че самата икономика е социална наука", каза френският президент.

Макрон е сигурен, че ако страните от ЕС не могат да си помогнат в момент на такава сериозна криза, това ще окаже значително влияние върху начина, по който ЕС ще бъде възприеман в бъдеще. "Хората ще започнат да си казват: Какво прекрасно пътуване [ЕС] ни предлага да продължим? Тези хора няма да ни защитят в криза, нито след нея, няма да проявят солидарност с нас", предложи Макрон.

Френският президент нарече пандемията от коронавирус и световната икономическа криза, причинена от нея, "огромен антропологичен шок", който ще промени много в живота на хората, и на първо място, сложи край на процеса на глобализация. "Това ще промени същността на глобализацията, такава, каквато я познаваме през последните 40 години", каза политикът.

Той призна, че този процес е помогнал да се отървем от много тоталитарни режими и да освободим от бедността стотици милиони хора. "Но особено през последните години (глобализацията), доведе до увеличаване на неравенството в развитите страни. Беше очевидно, че този тип глобализация достига края на цикъла, и вече подкопава демокрацията", заяви Макрон.

"Тръгнахме по пътя на немислимото"

В същото време френският президент призна, че няма отговор на кой етап е кризата в момента. "Не знам дали сме в началото или средата на кризата – никой не знае. Несигурността проникна във всичко, и с това трябва да се примирим. Ние поехме по пътя на немислимото", каза той.

"Всички сме изправени пред сериозна нужда да създадем нещо ново, защото това е всичко, което можем да направим сега", добави политикът.

Макрон изрази надежда, че настоящата пандемия ще промени отношението на хората към екологията и след като тя приключи, хората ще бъдат по-внимателни към качеството на въздуха, който дишат. "Хората ще си кажат "Спряхте всичко заради тази болест и сега искате отново да дишам лош въздух", заяви Макрон, цитиран от БГНЕС.

Споменавайки свободата на медиите в западните страни и други различия с Китай, Макрон каза: "Като се имат предвид тези различия, решенията, които са взети, и това, което се е случило в Китай, което аз уважавам, е: Нека не бъдем толкова наивни…Ние не знаем. Определено има неща, които са се случили, но за които не знаем", каза Макрон

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
0
 
! Отговори
Ега си глупостите преди 4 години
Тоя ще го декапитират.
74
5
 
3
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Глобализацията ни помогна да се освободим от Съвецкото иго. За мен всичко друго е второстепенно.
73
1
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Солидарност от запада?Не,благодаря.
72
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
до 78 и 79 Каква е тази маймуница бре? Калъви "българи" сте вие? Не ми отговаряйте! Леле леле.....
71
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Dosega na frenska laja li si igrahte v Avrupata efendi Emanuel?
70
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A kakvo kasa baba Anka?
69
0
 
7
 
! Отговори
българин преди 4 години
до 74 Темата и идеята е прекрасна! -:) Но на кого мислиш че го казваш това? Та тук в нета "бродят" преобладаващо млади хора! Те хабер си и нямат от нещата тогава. Щом чуят думите "соц" " комунизъм" " Русия или Китай"! Кликат минусите и се " кефят" И още нещо. За да разбираш днешната " политика". Трябва да си живял повечко и видял и помниш и оня "лош строй" "комунизма". За младите е комунизъм .За помнещите беше социализъм!!!Та кой мислиш че ще те разбере? Аз Да! Но те???! Едва ли за съжаление!
68
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Egalite, fraternite, liberte...nerde gitti nine Elizabet, nine Brigitte?!
67
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Istinata e vinagi po banski kostum...kade sa madame i monsieur macron, madame merkel, madame lagarde, monsieur junker, madam ursula, monsieur boyko, monsieur orban, monsieur babish, madame elizabeth, monsieur simeon po banski kostumcheta?
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да бъде по-добре Европа,първо изучете как работеше СИВ,а и соца в източна Европа,има много добри неща ,които може да вземете и да просперира Европа.Въпреки,че самата Европа не е свободна,самостоятелна и независима,все пак може да бъдете солидарни вътре в ЕС,а не да се държите като в джунглата!
65
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Блъф
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като отмине тази криза тези същите няма да имат интерес да се затворят общите пазари това бкъф
63
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
до 66 " Европата"! За това ли силните на деня в държавата НИ.СЪДЯТ ЕКСПЕРТ че си е позволил да сподели МНЕНИЕ във връзка с пандемията,За лекарства,маски и всичко останало?! И че каза в прав текст Че тези неща ЛИПСВАТ?И що Ще го съдят бре ? Във време на уж (демокрация и свобода на словото?) Ами именно защото не е ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ВЛАСТТА И СИЛНИТЕ НА ДЕНЯ! Та коя е тя че ще " изразява мнение"?! -:) Схващаш ли? В ЕС сме уж! А не в Русия,Китай или където и да било! Я се СКРИЙ БЕ БОЙКОФИЛ И ЕВРОФИЛ!
62
4
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
"Часът на истината" за Макрон е друг да плаща за френския мързел, грандомания и некадърност! Егати "гранд насион", егати.
61
4
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
..събираемост и искат други да плащат вместо тях. Въпроса ви е резонен и малко хора си поставят този въпрос. Германия е загубила 2 войни, на децата още в яслите се промиват главиците за историческата вина на Германия. Тя трябва да плаща за всичко и за всички. На немски думата е Zahlenmeister(майстор да плаща). На Италия, Франция и Испания ще бъдат отпуснати още 560 милиарда, но "корона бонове" няма да има. Меркел успя да отбие топката. Южното крило на ЕО е фалирало отдавна,ЕО се крепи на центъра
60
4
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
До Sata Nato, номер 55. Драго господине (госпожо), това за което хленчат и Франция, и Италия, и Испания, и Гърция са парите на Германия. Тази дума солидарност се споменава по неколкостотин пъти на ден. Посредством "корона бонове" държави, строго спазващи финансов режим като Германия, Австрия, Холандия и северните държави да гарантират солидарно със всички свои активи южняците в ЕО. Дето харчат повече, отколкото създават, крадат и не обръщат внимание на сенчестите си икономикиНямат данъчна събир
59
4
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
***-Макароне-***, изкуствено създаденото недоносче ЕС, в най-скоро ще се разпадне на съставните си части, благодарение на брюкселските бюрократи!
58
14
 
5
 
! Отговори
Европа преди 4 години
В ЕС се говори истината, на глас. В Русия, Китай, Турция, Северна Корея - казващите истината изчезват. Затова ЕС има бъдеще.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Sata NATO Целуни иконата! Недай си боже да ти се случи...
56
5
 
3
 
! Отговори
669 преди 4 години
едно е ясно след влизането на комунистически и *** държави в ЕС всичко отиде по дяволите.