България и Албания с най-малко жертви от коронавирус

Класацията е спрямо броя на населението
27 апр 2020 12:45, Петя Славова
37
България и Албания с най-малко жертви от коронавирус
Снимка: БГНЕС

България и Албания са двете държави в Европа с най-нисък брой смъртни случаи от COVID-19 спрямо броя на населението – съответно, 8 и 9 на един милион жители.

Най-важните показатели за състоянието на пандемията, контрола и нейното управление в Албания дадоха основание за оптимистични очаквания, съобщи Албанската телеграфна агенция (АТА).

Бюлетин, публикуван от Академията на науките, показва как се е развила пандемията COVID-19 в различни страни по света.

Европа регистрира най-ниското увеличение на броя на пациентите на ден до момента, както и на броя смъртни случаи за един ден: 380 души по-малко от предходния ден, предаде БГНЕС.

Налице са контрастиращи данни между западно- и източноевропейските държави и страните от Балканския регион по показатели за смъртност: в западните страни показателите са няколко пъти по-високи.

Интердисциплинарната E-група „В преследване на пандемията“ към Албанската академия на науките публикува доклад за основните ежедневни индикатори за разпространението, контрола и справянето с пандемията на Corona-virus у нас, в Европа и по света и за тенденциите и перспективите.

Според данните от него, световното разпространение на пандемията се връща към нивото от 3,2 %, след влошаващия се "скок" предишния ден. В Съединените щати броят на пациентите се е увеличил под 4 %, докато в Европа е регистрирано най-ниското увеличение до момента – 2,2 %.

Друго положително явление за Европа е продължаването на низходящата тенденция на броя на смъртните случаи.

Вчера на европейския континент бяха регистрирани по-малко от 3 000 летални изхода от заболяването, което е с около 380 по-малко от предходния ден. На практика беше регистрирано най-ниското ниво на смъртност до момента. Според учените, това се дължи главно на спада на смъртните случаи в големи европейски страни като Италия, Испания и Франция, които преминаха пика на заболяването и, съответно, броя на жертвите.

В Албания смъртността е спаднала до 3,8 %. Тази цифра в много европейски страни варира от по-малко от 1% в Исландия до над 13% в Белгия, Италия и Франция. В региона на Балканите смъртността от пандемията от COVID-19 варира от по-малко от 2 % в Сърбия и Черна гора, до над 5 % в Словения и Гърция.

В доклада се посочва, че е налице сериозна разлика между западно- и източноевропейските страни и държавите от Балканския регион. България и Албания имат най-добри показатели по отношение на смъртните случаи, съответно, 8 и 9 на милион жители. На Балканите смъртността на един милион жители достига до 28. Във Франция, Испания и Италия това число варира от 350 до 430, докато в Германия и Австрия – страните с най-нисък индекс на Запад, смъртните случаи са с нива, съответно, 70 и 60 на един милион жители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
3
 
! Отговори
от село преди 3 години
То при нас на село нищо няма, мизерия ..!На море не сме ходили поне от 25 години ...Добре, че до околийския град поне можем да идем.Глад, мизерия, работа няма! То няма нищо за което вируса да се захване ...Вирус ги подбра онези наши европейци, в Италия, Испания, Гърция ...; да, ама там стандарта е друг ..!А ние на село имаме едва пари за хлЕб и това е ..! Ние на село ще умрем от град, от недоимък, а не от Куровирус ...
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кокошката като цитира АТА(Албанската Телеграфна Агенция) поне да проверява данните!!
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално за полу-ганювски държави с минимално население!
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1-во Албания е с 10 на милион, ние сме с 8 на милион заедно с Малта и Беларус където между впрочем въобще няма никакви мерки, по-добре от нас са Литва 7, Украйна 5, Словакия 3
27
3
 
4
 
! Отговори
Браво ! преди 3 години
Това си е успех ! Всеки спасен живот е успех .......
26
1
 
5
 
! Отговори
Фалшива новина преди 3 години
България е на 9 място, а Албания е на 11 място в Европа по брой починали на 1 милион население, което е добре. Например в Словакия, която е пред нас, имат 3 починали на 1 милион население
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото умираме най-рано и без това, а не защото щаба и куаата *** от Самоков дето се снима през два часа са направили нещо съществено с недодяланите си мерки.
24
1
 
7
 
! Отговори
А Истината .... преди 3 години
Статията е меко казано невярна: Словакия - 3/милион; Латвия - 7; Малта -9; Русия -5; Украйна -5
23
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България и Албания са и с най-висока безработица и така си стоят вкъщи в икономичека карантина вече 31 години.
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Броят на общо направените тестове за България си стои на 27000 от една седмица, но заразените се увеличават.
21
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква ирония! Двете най-мизерни държави в Европа с най-малко жертви. :)
20
5
 
17
 
! Отговори
Българи юнаци преди 3 години
Нас комунистите не успяха да ни погубят, че някакъв вирус ли !
19
3
 
7
 
! Отговори
Бай тошо преди 3 години
Беларус е с население 9 500 000!
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беларус е с население около 9,4 милиона за 2019г.
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е засега,да почакаме и да видим.Всички ще се заразят неизбежно е не го ли разбрахте?
16
3
 
4
 
! Отговори
............. преди 3 години
Стига лъжи, разгледайте колона 10 https://worldometers.info/coronavirus/
15
11
 
11
 
! Отговори
Чичето преди 3 години
Оправете си данните, Днес! Вчера СЗО публикува други цифри - Беларус (17 милиона жители) има 67 жертви - т.е. по-малко от 4/милион! При това - без никаква карантина и ограничения!
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спасява ни туй, че имаме слаби футболни отбори. Вируса са го пуснали на някой стадион в Италия и от там е тръгнал по целия ЕССР.
13
6
 
15
 
! Отговори
Жунгла преди 3 години
Тикволандия отдавна е изтървала европейските държави, дори Албания.Вече равнището е с някои азиатски(не и Сингапур) и централно африкански "демокрации", където има банани в изобилие.
12
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е хората в най-изостаналите държави да има най-малко заразени и жертви. Като нямат пари да обикалят по света и у нас, с това намалява и риска от масово разпространение