Кой ще спаси съсипания туризъм в Южна Европа?

Франция, Малта, Кипър, България и Румъния разчитат на ЕС
28 апр 2020 22:08, Нели Христова
83
Кой ще спаси съсипания туризъм в Южна Европа?
Снимка: БГНЕС

Северноевропейците може да не успеят да посетят плажовете на Средиземно море това лято заради коронавируса, но дали техните правителства ще подкрепят опустошения туристически сектор в южната част на Европа?

Традиционни плажни дестинации като Италия, Гърция, Испания и Португалия вече са сред членовете на ЕС, изправени пред страшна битка с дълговете – и сега техните жизненоважни индустрии за пътувания и развлечения са пред колапс.

Заедно с още пет южни държави – Франция, Малта, Кипър, България и Румъния – вчера те призоваха 27-членния ЕС да помогне за спасяването на този „стратегически“ икономически бизнес.

Европейският съюз се стреми да състави пакет от икономически стимули за трилиони евро, за да стартира икономиката като цяло, когато приключи блокирането на държавите, предизвикано от коронавируса.

Но вече отблъснати веднъж, когато поискаха „коронаоблигациите” да бъдат споделени от северните им съседи, южните страни сега бият тревога за изгубения летен сезон.

Европейската комисия има задачата да съгласува правилата за възобновяване, а днес 27 министри на туризма от държавите-членки проведоха видеоконференция.

След това деветте южни членки излязоха с изявление.

„В нашите страни туризмът представлява стратегическа индустрия”, заявиха те.

Южните държави призоваха за “хомогенни” правила за пътуване, опасявайки се, че частичното оттегляне на мерките за блокиране ще изкриви туристическия пазар и ще изолира нуждаещите се райони.

Брюксел напразно се опита да координира блокирането и да поддържа вътрешните граници на ЕС отворени, но много национални държави наложиха едностранни ограничения за ненужни посещения.

Държавите-членки на ЕС сега започнаха да определят различни крайни дати и критерии за връщане към нормата, а някои очакват да настояват или да изискват от своите граждани да останат у дома тази година.

“Общественото здравеопазване диктува закона в наши дни”, заяви френският министър Жан-Батист Лемойне в интервю за АФП, цитирано то БГНЕС.

“Веднага щом сме осведомени за отварянето на границите, ще ви уведомим. Важно е районите, които не са засегнати, да не са изложени на вируса”, каза той.

“Трябва да насърчаваме Европа да бъде туристическа дестинация сама по себе си и да избягваме конкуренцията в рамките на блока”, каза той, като призна, че вътрешният туризъм вероятно ще се възстанови преди пътуванията на туристите от чужбина.

На срещата вчера хърватският министър на туризма Гари Капели и еврокомисарят за единния пазар Тиери Бретон предложиха на членовете на ЕС да работят по хармонизирана стратегия за хигиенни правила.

Източник от офиса на Бретон заяви, че се стремят да получат съвети до средата на май, така че хотелиерите, ресторантьорите, туроператорите и транспортните фирми работят със стандартизиран набор от инструменти.

Това отразява загрижеността, изразена от германския външен министър Хайко Маас във вторник пред в. “Билд”, че съществува опасност свободната надпревара между конкурентните курорти след отваряне на карантинните мерки да съживи епидемията.

Експертите проследиха много от случаите на коронавирус в Северна Европа до австрийския ски курорт Ischgl – популярна зимна курортна дестинация, която се превърна в източник на огромно огнище на коронавируса в много сверноевропейски страни и не искат „летни плажни горещи точки” като Майорка да изиграят същата роля в близко бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
Днec.бг Кой ще спаси преди 3 години
Който пита.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туризмът не трябва да бъде спасяван.
69
0
 
4
 
! Отговори
perry преди 3 години
Ангелакова.
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На когото и да са коментарите, ти ще си останеш гладен с твоите коментари. Ще научиш къде акат гладните.
67
0
 
10
 
! Отговори
Шок!!! преди 3 години
ББ да спре магистралите! Да си спре хранилката! Вече ще ходим само на село. Няма нужда от тях! ХахахахахахаСега стана страшно.
66
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е нормално няколко месеца да ни държат затворени по домовете и после юрош по курорти!Не е нормално да взимаш непълна заплата или помощ за безработица и после призив за подпомагане на туризма! От туризма тръгна пандемията. Да се омешаме, за да спасим няколко хиляди безработни и няколко мутри, а след това да стоим няколко милиона, отново затворени!
65
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е хората по курорти да разберат какво е това лично пространство. Не ти да си на почивка и от сутринта да се блъскат в теб невъзпитани ориентопитеци и да слушаш виковете на дивите им чавета. А тия малки уж семейни къщи и хотели с нулев стандарт за чистота и обслужване дето само черпят ХЕИ и оборота им се прави от селяури и шоколади трябваше отдавна да изчезнат. Пържени филии, кюфтета и спагети с лютеница може да са били топ по комунизма. Не знам кой иска да дава пари за това.
64
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тарикатите мислеха само да лежат и да папкат, но коня си дойде пак пред каруцата, където му е мястото.Докато не се научите да произвеждате с ръцете си, ще го усещате отзад по трудния начин.
63
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вашите хотели си ги сложете отзад сега. Снимайте се с тях за спомен, щото турист в България ще видите в шестък.
62
2
 
9
 
! Отговори
68 преди 3 години
*** си. Нека в Гърция остане само зехтина! Защото Господ наказва тези, които не градят с ръцете си!?
61
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много скоро разни йордеци ще разберат, че трябва да произвеждат продукт с ръцете си, вместо да лежат и да чакат балъци да влязат в капана им.Кризата удари високомерните, самозабравилите се, надменните и мързеливите, които искат да вземат пари, без да са преместили един камък.Животът учи.А Бог винаги е справедлив.Винаги.
60
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е, онзи ден видях едно сервитьорче от морето, ще работи в БАН по създаване на ракета носител. Толкова беше благодарен, че вече няма хляб, било е истинско прозрение. Бюджетът също много се радва, че всички продавачи на захарен памук вече са учени, вкарващи милиарди в бюджета ни. Само клетите собственици на хотели плачат, останалите 0.5 милиона служители благодарят на съдбата, че са се преквалифицирали.
59
15
 
11
 
! Отговори
+ преди 3 години
Работещите в туризма са в полусивия сектор...плаща им се под масата и са на минимални осигуровки...отделно се крият колкото могат данъци...това всеки го знае...така че фалита на хотелите може и да е добре дошло за хората които работят там да се понапънат малко ипреквалифицират...читавата работна ръка е дефицит във всяка една област ...отделен е въпроса колко им се работи ....
58
4
 
18
 
! Отговори
До Пук преди 3 години
Да, сервитьори, аниматори, спасители, масажисти, деца учили езици, за да работят в хотел, хора от туристически агенции, рибари, готвачи, пазачи, шофьори, чистачи - всички ще станат ядрени физици и ще работят в 10-те ни атомни централи или ще завършат космически науки и ще изстрелват стотиците ни совалки в космоса, или пък всички ще станат IT... Защо не кажеш на ОАЕ да не вади петрол, на гърците да си взривят островите или на испанците да се откажат от плажовете - та да си намерят нещо по-смислен
57
12
 
7
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 3 години
заради мераците на хотелиери и ресторантьори се очаква втора, много по-силна вълна през юли и август...
56
6
 
22
 
! Отговори
Икономика АБВ преди 3 години
Не разбрахте ли, ще икономимата на цялото черноморие се гради около т. нар. масов туризъм. С фалити и прокълнаване ще страдат само добрите хора, които традиционно от това се изхранват. Нямаме морски флот, нямаме залежи на нефт в черно море, ако няма туризъм да драснем клечката на Варна и Бургас, и целите области. А при масова безработица - не знам кой ще купува селски къщи, а и как ще има са винетка до селото. За какво ви учат децата, да чакат 200лв подаяние и да садят домати в двора на село ли?
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха, туризъм...Туризмът ще го видите на Пткинден.36 май се пада.
54
18
 
9
 
! Отговори
Пук преди 3 години
Туризмът в България е услуга с ниска добавена стойност и заради нерегулираното пре-пре-презастрояване това няма как да се промени в близките десетилетия. Съсипания туризъм е в полза на всички, които са работели в него - това им дава шанс да се равиват в нещо далеч по-смислено и доходоносно. А опустелите бетонни чудовища се оправят много лесно с тротил.
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой щял да спаси съсипания туризъм в Южна Европа? Не разчитайте на ЕС, а се обърнете за помощ към Спайдермен или към Батман.
52
0
 
17
 
! Отговори
до Розиета преди 3 години
И как ще стигнеш до селската си къща с това КПП на изхода на града?