България и още 11 от ЕС искат авиокомпаниите да не връщат пари

Мярката да е временна заради кризата с коронавируса
22
България и още 11 от ЕС искат авиокомпаниите да не връщат пари
Снимка: БГНЕС

Дванайсет европейски страни, сред които България, призовават Европейската комисия временно да отмени задължението на авиокомпаниите да връщат парите на пътниците, чиито полети са били отменени заради коронавируса, предаде БТА като цитира Франс прес.

Още по темата

В съвместна декларация, приета на видеоконференция на министрите на транспорта от ЕС, тези страни (Белгия, България, Кипър, Чехия, Гърция, Франция, Ирландия, Латвия, Малта, Нидерландия, Полша и Португалия) искат авиопревозвачит да могат да предлагат ваучери вместо да връщат пари.

По данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ) сумите за възстановяване заради отменени полети възлиза на 10 милиарда долара в Европа.

Дванайсетте страни настояват и за необходимостта да се защитят правата на притежателите на такива ваучери в дългосрочен план срещу опасността от фалит на авиокомпаниите, които са ги издали.

Подобно искане е внесено и от Германия. Вчера обаче еврокомисарят по транспорта Адина Валян заяви на заседание на транспортната комисия на Европейския парламент, че пътниците имат право да избират дали да поискат да получат обратно сумите, които са платили за билети за неизпълнените полети.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като са взели пари, ще връщат. На мен никой няма да ми опрости кредита.
19
0
 
3
 
! Отговори
Вгз преди 3 години
Краят на системата е близо! Всичко е една дълбоко преплетена паяжина! Края е близо и той няма да е никак безболезен и без жертви. Всичко ще се срине за дни, анархията ще е пълна. Безочието и покварата е на максимално ниво, но страшния съд е близо!
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как ще връщат пари авиокомпаниите ?!? бедните им акционери и шефове милионери с какво ще си купуват имения, яхти, частни самолети, любовници и прочие?!? вие добре ли сте???
17
0
 
12
 
! Отговори
Илиян преди 3 години
Върнете ни парите бе. Останахме без работа, без заплати - не искаме ваучери за самолети и почивки - искаме си парите обратно да си купим хляб с тях
16
4
 
7
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Кажете на боко тиквата че и аз няма да си платя глобите за неправилно паркиране, данъците и тн. Кърлежи чиновнически, по целия свят са едни и същи!
15
0
 
14
 
! Отговори
некой преди 3 години
То това че вичко е огромна измама е повече от ясно. Огромни пари ще сменят притежателите си. Ама защо и толкова на дребно почнаха? Как така за услуга която съм платил - а не получавам - няма да ми върнат парите???И Бати Боку вика - така е правилно, нема да връщат???
14
0
 
14
 
! Отговори
Посетител преди 3 години
Да си намалят директорските заплати и бонуси и ще имат пари ;)
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаем сибствениците на определени компании
12
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 3 години
И аз не искам да връщам пари ама ...... искат си ги... даже за 150лв се стрелят ;)
11
0
 
1
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Добре, че байчо, ти се сети! Звънни им на всички хиляди отговорни технически персонал и поддръжка, да не се почесват, че идея никаква си нямат.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не се окаже ,че ваучерите са най малкото зло.Се си мисля ,че самолет който няма летателни часове и е бил 3 месеца заеван на летището е рисков,а самолетите са милиони със разсъхнали хидравлични маркучи,със раждясали датчици по хидравликите,за мен ще има паднали самолети а никой не мисли за това
9
1
 
2
 
! Отговори
Вътко преди 3 години
Тънка е ситуацията. Според мен е най-добре както казва комисарката. Хората да избират дали да си получат парите, или да подкрепят авиокомпанията, като вземат ваучер. При нас, киното направи точно такава кампания, за да си посрещнат нуждите и да не съкращават хората предложиха, да си закупим ваучери за в бъдеще.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
върнете парите на хората тия самолети не са излитали .. после в магазина ваучери ли ще даваме
7
0
 
14
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Странна позиция на правителството,Пеевски да няма авиокомпания
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Българското правителство защо е подкрепило ? Кой защитава ? Явно не и потърпевшите хора !
5
0
 
28
 
! Отговори
Зомбиленд преди 3 години
Като ми пратят съобщение да си платя данъците , ще им платя с ваучери . Бах ти тарикатите .
4
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пари не се връщат, а се прихващат срещу удовлетворяване на бъдещи потребности.
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакви ваучери , връщайте парите .
2
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да не връщат? Няма полет, не ползваш услугата.Какво губят, като полета не е осъществен?Значи 10 милиарда ще потънат без да са осъществили никаква дейност освен по прибирането на парите, но ако фалират, което е повече от вероятно да се случи, така наречените ваучери ще се платят пак от хората изгубили парите, чрез данъците, които ще им съберат.Това ако е свободен пазар, здраве му кажи.
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МАФИЯТА БЪЛГАРИЯ