Лавина от доноси в Германия във времето на коронавируса

Повод: Поява на публични места със забранен достъп, за тържества в частни жилища
30 апр 2020 21:15, Елка Василева
191
Лавина от доноси в Германия във времето на коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Двайсет души са се събрали на барбекю тази слънчева априлска неделя в Шверин, Северна Германия. Извикана от една съседка, полицията обаче се намесва и им съставя протокол за неспазване на изолацията по повод коронавируса.

"Скандализирана от това поведение", съседката им дори се хвали с постъпката си в социалните мрежи, отваряйки дискусия за доносничеството, подновено в разгара на епидемичната криза.

Въпросът е особено деликатен в тази страна, обсебена от миналото си - издайничеството е било издигнато едва ли не в ранг на държавна доктрина по време на нацисткия режим, после и в комунистическата ГДР.

Затова под хаштага #Denunziant ("доносник") се редят все нови туитове, изпълнени с възмущение, все повече сравнения с Третия райх и политическата полиция на бившата ГДР.

"Всичко това затвърждава един предразсъдък, дълбоко вкоренен у германците и насочен срещу самите тях: в несигурни времена част от населението е готово да се превърне в продължение на държавната власт", разсъждава Кристиян Щьокер, преподавател по психология, в седмичника "Шпигел".

Още по темата

Според него впрочем тук няма нищо специфично германско - в тревожна атмосфера хората навсякъде са раздвоени между рефлекс за солидарност и желание за ред, за санкциониране на непокорните, пише Франс прес.

Подозрителност

Поток от подобни съобщения се забелязва и в ред други страни, въвели карантинни мерки, за да възпрат разпространението на COVID-19: един специализиран сайт в Нова Зеландия се срина под лавината от сигнали. Анонимно обаждане прекъсна брачна церемония в Южна Африка, а френският номер за спешни повиквания 17 е претоварен с телефонни доноси.

"Явлението е всеобщо, но с различна специфика по места. Това става по-често в градските зони, където мнозина хора зависят един от друг, отколкото в по-слабонаселените райони, в които човек разполага с повече пространство", обяснява за АФП Рафаел Бер, преподавател по криминология и социология в Хамбургската полицейска академия.

По думите му "колкото по-дълго трае извънредното положение, толкова по-рядко се среща просоциално поведение и толкова повече се развиват недоверчивост и подозрителност".

В Германия например полицията получава дневно стотици подобни сигнали по телефона, с имейли или чрез социалните мрежи, сочат изчисления на АФП.

Само в Мюнхен "към 100 до 200 граждани се обаждат всеки ден" по такъв повод, посочва Свен Мюлер, говорител на градската полиция.

От 20 март до 7 април полицията в Бранденбург се е намесвала 2930 пъти при нарушения на санитарните правила. "Близо две трети от тези акции са били по сигнали от граждани", споделя с радост говорителката й Щефани Клаус.

Разрушително действие

В повечето случаи става дума за поява на публични места със забранен достъп, примерно стадиони, за тържества по частни апартаменти, дори за присъствие на коли с номера от други региони.

"Не се намесваме обаче задължително след всяко обаждане", изтъква Хайди Фогт, говорителка на берлинската полиция. Претрупана с повиквания от този род, полицията в германската столица настоя в края на март чрез Тwitter жителите да спрат да товарят спешния номер 110, "непредназначен за сигнали във връзка с нарушения на изолацията".

Андреас Гайзел, вътрешен министър на берлинското регионално правителство, прикани гражданите да проявят здрав разум. "Не желаем доносничество", отсече той в ефира на радио Ер Бе Бе.

"В случай на лека изолация, както в Германия сега, относителната свобода идва от възможността за самоограничаване", коментира за АФП Клаус-Петер Зик, историк и политолог. При липса на самодисциплина за постъпките, сметнати за "безотговорни", може да се сигнализира.

Но наред със стремежа да защитят обществото, разкривайки провиненията, някои може да се възползват от ситуацията за разчистване на лични сметки.

"Така става винаги по време на криза, особено щом нови правила предвиждат правосъдието да реагира: всеки, който има зъб на съседа си, може вече да го издаде за най-малкото нарушение на разпоредбите срещу коронавируса", твърди Бер.

"Това руши социалните връзки", казва той./БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно е че в Украина по време на ВСВ нацистите са изтрепали поради предателствта на платени съселяни и съграждани и то най вече 100 000 циGаNи, учители, евреи, комунисти, русини, ранени партизани и червеноармейци...НОООО, НО, след груповите разстрели немците убивали и украинските предатели с аргумента: щом са знаели групите, значи и те са били с тях ииии щом предадоха своите при дадени условия ще предадът и насХерцлише вилкомен, искаш фрай, бачкай
158
1
 
3
 
! Отговори
от 166 преди 3 години
До До 166/167Говориш пълни глупости. Не само, че голяма част от хората познават съседите си, ами и разчитат на тях и с доста по-голяма нядеждност от тези в България. Хората съобщават за нередности, защото законите всъщност ги пазят и са направени така, че на хората да им е добре и всички разбират, че това е така. Най ми е смешно, когато хора, които си нямат на идея започнат да обясняват кое как е.
157
1
 
3
 
! Отговори
До 166 преди 3 години
На запад системата е изградена така, че всеки следи всеки. И това си е официално. "ВИДЯХ- ДОЛОЖИХ - ОПРАВЕНО Е ! това е слогана в кралството. Повечето хора не познават дори седите си....но това не пречи да долагат за тях , редовно. Тия глупости дето си ги разправаме , че България била полицейска държава някога.....Ха, Ха ,..кой не е живял на запад, той и представа си няма какво е полицейщина . На това им се крепи държавата от време оно..
156
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На едни места това се нарича отговорни граждани, на други "доносници".Кой на каквото е научен.
155
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велето не прощава на съседи и който им падне и мерят чувството ни за корупция и на французите чувството за задлъжняване. Ама АФП пък мери на немците чувството за доносничество и наследството от райха... а сега де... кой ще има право да мери и чете уроци?
154
2
 
6
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Киру-Шарнира и другите дето му пишете!Братята Кирил и Методий са правили глаголица за език словенски! Не за славянски! Има разлика между словото и славата нали! И вярно немци - защото им е неразбираем говора ги наричаме всички чехи, поляци, сърби, руснаци и ние също!
153
4
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Доносниченето се свързва единствено с нечие неодобрение на властта като цяло или на отделен индивид. Най-важното е, че доносничеството е принцип на комунизма. Никъде комунистите не са били законно избрани, във всички страни, където го е имало, е бил натрапен първо с подривна дейност и тероризъм, а после с военна сила. При тази доктрина човекът и неговото лично мнение не се зачитата. Няма отделен човек, има вожд и всички останали. Да съобщиш, че синът на комшията драска със спрей не е донос.
152
1
 
2
 
! Отговори
Никола Гешев преди 3 години
До доноситеС комунистите най добре се е работело защото всичко са издавали при арест.Срещу подписана декларация ги е освобождавал, където ги е чакала бойната група
151
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До доносите - те открито се презират и тайно се желаят! Добра храна са за началниците!т.е Всеки си има г.з, но на който се види на него му се смеят!
150
0
 
5
 
! Отговори
доносите преди 3 години
До адолфСамите германци са полицаи и най-много работа вършат на полицията.......като у нас!
149
1
 
6
 
! Отговори
през соца- преди 3 години
Пеехме още в училише в песничките СМЪРТ НА ПРЕДАТЕЛ И НА ВРАГ.......Оказа се тобно обратното - разузнат противник е наполовина победен!Още От най-ранна училищна възраст се внедряваха между съучениците доносчици.На всеки четирима приятели и всеки две семейства също се внедряваше доносчик!На улицата пред домовете седяха бабички с бойна задаче да следят какво се говориНа работното место първо те завербуваше Партийния секретар - какво се говори за тяхИзключително се работеше само по донесения
148
4
 
8
 
! Отговори
Ганьо преди 3 години
Германците са много ***. Ама имат пари.
147
4
 
6
 
! Отговори
до 40 преди 3 години
До Киру-ШарнираСлавянин произлиза от латинското склаве ,което значи роб. Сърбия пък произлиза от латинското серви ,което значи прислужник -вземали ги в рабство за прислужници..
146
3
 
8
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Шверин е бившето ГДР .не само за германанците доносничеството е национален спорт -същото е с шведите ,които уж не са имали нацизъм .Просто са граждански активни.
145
3
 
20
 
! Отговори
адолф преди 3 години
немците доносничат и без карантина на тях просто им е в кръвта
144
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия малките магазини отвориха от миналата седмица, сега всичко друго се отваря поетапно. Анархия нямаше и няма да има.
143
8
 
4
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Като падне реда и навлезе анархията тези доносници по социалните медий ще им стане лошо. Един човек бе казал, че манипулацията е превърнала много обикновени хора в слуги на корумпираният елит, защото постоянно гледат да издадат някой свой роднина, съсед или приятел, защото не бил действал както бил наредил телевизора.
142
1
 
11
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Донос е някой да те докладва, че си говорил срещу партията и вожда.
141
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента надали има по-лек режим на карантина от нашияБългария е с един от най-тежките режими на карантина и с най-високите глоби в ЕС изобщо. В Германия декларации къде отиваш изобщо няма, няма контролно-пропусквателни пунктове в страната, в много провинции няма никакви глоби, да не говорим за 5000 лева, в много провинции няма задължителни маски на улицата. Когато има, говорим за препоръки и помолвания без последствия.
140
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално. Германия си е тоталитарна държава, в която идеологията е либерализъм. В тоталитарните държави доносничеството се насърчава.