Дзен – кварталът на Палермо, унищожен от коронавируса и завладян от мафията

Хората там не могат да хранят децата си
3 май 2020 19:45, Нели Христова
27
Дзен – кварталът на Палермо, унищожен от коронавируса и завладян от мафията
Снимка: БГНЕС

Снимките от празните улици в големите италиански градове може и да изглеждат като пощенски картички, но не навсякъде картинката е толкова красива. В предградията на Палермо се намира квартала Дзен. Въпреки че страната започва бавно да излиза от пълната карантина, за да опита да задвижи икономиката си отново, за жителите на Дзен светлина в края на тунела няма. Там мафията вече се е настанила трайно.

Още по темата

Безработицата в Дзен скочи рязко. Кварталът е издигнат през 60-те, но от десетилетие на десетилетие, той постепенно се разпада. Кризата, предизвикана от COVID-19 го удря изключително тежко, след като всички малки търговци на дребно бяха принудени да затворят, за да ограничат разпространението на вируса.

"Лесно е да кажеш "останете си вкъщи", когато имаш хубав апартамент и работа, която ще те чака, когато всичко това свърши", казва 43-годишната Роса Пенсато пред The Guardian. Тя няма работа, но има четири деца, които трябва да храни.

"Лесно е да кажеш, че всички сме заедно в това, когато банковата ти сметка ще ти помогне да издържиш следващите няколко месеца. Но се поставете на наше място. Бяхме бедни и преди COVID-19, а в края на кризата, ще сме още по-бедни", допълва жената.

Северна Италия, особено регионът Ломбардия, губи най-много животи заради коронавирусът, но югът може да плати най-високата икономическа цена. Сицилия и Кампания бяха сред най-уязвимите региони в Европа преди плъзването на COVID-19, като над 40% от населението им бе изложено на риск от тежки лишения, а Дзен е добър пример за ужасяващата ситуация.

Кварталът е построен в края на 60-те от архитекта Виторио Греготи, който издига и олимпийсия стадион в Барселона през 1992 г. През март той почина именно от коронавирус. Дзен бе вдъхновен от идеята за стенен град. Заедно с апартаментите, архитектът планира да построи и театри, както и работни помещения. Но мечтата на Греготи за визионерски квартал скоро бе разбита. Много от блоковете останаха незавършени и се превърнаха в центъра на престъпността. Дзен стана една от най-грозните крепости на Коза Ностра.

Днес в квартала живеят 16 хил. души. Те обитават малки апартаменти от 40 квадратни метра. В някои от тях живеят 4 души. В други - 8. Още преди кризата, предизвикана от COVID-19, безработицата в квартала бе 50%.

"Много хора тук се прехранват благодарение на сивата икономика. След като правителството наложи карантина, повечето обитатели на квартала останаха без средства и храна. Много семейства не могат да сложат вечеря на масата си. Децата им бяха свикнали да се хранят само на училище, но и училищата са затворени", казва Ивано Абрузи, част от организация, която се бори с бедността в Италия.

Откакто карантината се спусна в Италия, шкафът с продукти на Роса е празен. Тя, четирите й деца и съпругът й, който също е безработен, се прехранват с 500 евро на месец от помощи.

"Не ме е било срам да почукам на вратата на съседа и да помоля за малко паста или брашно. Апартаментът ни е малък - децата си играят на 10 квадратни метра. Мястото е толкова малко, а сякаш дните никога не свършват", кзава тя.

По думите на Абрузи, ситуацията няма да се оправи дори и след края на карантината. 27% от италианците са изложени на риск от крайна бедност, ако не получават средства повече от три месеца. Престъпленията и домашното насилие също се увеличават. Много магазини в Дзен са пазени от полицията, след опити за грабеж.

"Ако държавата не помогне на тези хора, мафията ще заеме мястото й, предупреждава кметът на Палермо, Леолука Орландо, чиято администрация вече е дала помощи на 3000 семейства в града. - Мафиотските босове са готови да извлекат печелба от нуждите на хората и са готови да подхранят огъня, предизвикан от кризата."

Мафията не губи време - братът на главата на Коза Ностра бе хванат от вестник La Repubblica да доставя храна на бедните семейства в Дзен. Журналистите вече не са добре душли в квартала. Наблюдатели, отново назначение от мафиотсия клан, наблюдават за полиция или натрапници, които влизат в Дзен. Дилърите на наркотици очакват своите клиенти въпреки карантината. Времената не са добри и за тях, но парите, натрупани през годината, ще им помогнат да издържат на кризата.

"Хората ни виждат като престъпници. Те забравят, че тук не живеят само дилъри и мафиоти", казва 24-годишната Катерина Санторо. Тя е родена в Дзен и продължава да живее в него заедно със съпруга си, трите си деца, майка си и брат си. Най-малкото й дете е на две и страда от сърдечни проблеми, но заради коронавируса, всички лекарски прегледи са прекратени.

"Всички забравят, колко сме бедни. В най-добрия случай съпругът ми носи у дома 400 евро на месец.  Дори не мога да си помисля за бъдеще. Хората изпитват затруднение да хранят децата си", казва тя. 

А бъдещето за Дзен изглежда мрачно. Кварталът е бомба със закъснител, която може да избухне до края на годината. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Градът е изключително красив и елегантен.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма работа, ама има 4 деца, които да храни. Интересно, как го е хранила преди това - много ми напомня на един наш етнос, дето хич не обича да го нарича с истинското му име....
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е мафията кога си е отивала от Палермо, смешки. Та сега били изненадани. А за да вирее там мафията значи тамошното общество си я търпи и "съдейства". Ами ако не си съгласен, се махаш от там, толкова. Няма оправдания, тва било онова било, махаш се и толкова, винаги има начини да се справиш с живота на друго място.
17
0
 
7
 
! Отговори
Sherlock Holmes преди 3 години
Палермо е много красив град , с богата история. Има уникална катедрала. Има си и мизерия и мръсотия. Не пазят много чисто италианците. Много стари исторически сгради са оставени на произвола. Може би причината, е че няма достатъчно пари, поддръжката струва скъпо, спор няма.
16
3
 
23
 
! Отговори
Краси преди 3 години
"24 годишната Санторо"с 3 /ТРИ/ деца !!Нашите "интегрирани" са така.
15
0
 
15
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Добре дУшли ?!!! *** с цялото ми уважение едно е да пишеш на телефончето и аутокоректорът да те поправя, друго е с това да изкарваш хляба си и да си неграмотен журналист. От кой свят падаш ? Духова музика ли свири , за да вземеш дипломата си ?!!
14
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормалните хора които нямат пари първо гледат да се обезпечат финансово колкото могат поне да имат за храна известно време и после правят деца.Глупавите хора първо правят 3-4-5 деца като тия смотани голтаци за които пише статията имат някаква измислена работа за месец-два и после когато настъпят дори и минимални проблеми остават гладни и почват да се оплакват.Хайде хубаво 1 дете.. Ами 4!? Сами са си го направили.Нека се справят с това.
13
19
 
18
 
! Отговори
Край преди 3 години
Чакайте вие да не решихте че в Палермо е по мръсно и бедно от София. Няма такова нещо. Мигранти в Палермо почти няма - не остават в Сицилия защото не са желани. Мафията там е неформалната власт и подрежда нещата така, че за сицилианците да е добре. Разбира се много по-бедно е от Северна Италия, но ... на фона на България стои перфектно.
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"" унищожен от коронавируса и завладян от мафията ""................Италия ВИНАГИ е била развъдник на мафия, със или без коронавирус.Въведоха най-тежките ограничения същевременно имат най-голямата смъртност ... и сега ще чакат някой друг да им плати сметките както винаги.
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека не забравяме едно - това не се случва заради коронавируса, а заради взетите неадекватни мерки.
10
6
 
25
 
! Отговори
САМО ВЪПРОС! преди 3 години
Днес станах в 6:00 (демек не съм ***)Пуснах си bTV и гледам някакъв говори за умрели лекарки. Ще ви опиша НА КАКВО СТАНАХ СВИДЕТЕЛ!Говорител: " ...починала лекарка от .... (*прекъсва и се усмихва до зъби*) ... (*мълчи 5 секунди*).(*минава Бойко Борисов*).. (*сваля гримасата*) (*продължава*).... лекарка починала от коронавирус, неочаквано и ненадейно. (*брийфинга приключва*)... (*камерите се завъртат към Бойко Борисов*)
9
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До номер 4Не знам къде сте ходили,но не и в Палермо. Градът е изключително красив и елегантен,а за мръсотия по улиците не може да се говори.За съжаление хората,които надойдоха в София от цяла България решиха,че няма нужда да я пазят чиста и я направиха в пъти по-*** и от крайните квартали на Палермо😔 Още нещо в Палермо,а и в цяла Италия няма нито един магазин на Кауфланд,затова моля не говорете наизуст.
8
12
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ДА СЪДЯТ КИТАЙ ЗА ЛЪГАНЕ А СЗО ЗА УМИШЛЕНО БЕЗДЕЙСТВИЕ!
7
2
 
10
 
! Отговори
А така преди 3 години
Да сменим темата с нещо наистина важно. Писна ми само да плюете генерала. Той човека ангел... от рая иде... вие не му преклонихте главица.Айде четете сега за ВАЖНИТЕ НЕЩА от живота. Генералите са ви сърдити :)))))))))
6
5
 
23
 
! Отговори
Бубето преди 3 години
До 2Това заглавие, което предлагаш, е правдоподобно. Всъщност, днес е Световният ден на свободата на словото..., а България продължава да е на 111-то място по свобода на словото в света.
5
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто е невероятно как в страна от Г-7 може да има такова нещо.Мисля че има връзка с джинса им или гена на южняците както се казва,на север са в първия свят ,на юг в третия.Един български шофьор беше напускал клипове с пътуванията си по Европа и южноиталианските градове ме шокираха буквално.По вътрешните улици все едно си в някое наше гето само дето имаше невъобразимо автомобилодвижение.
4
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Дзен кварталът на Палермо, унищожен от коронавируса и завладян от мафията"България- завладяна от мафията и унищожена от коронавируса
3
5
 
12
 
! Отговори
Закъсал БОЙЧЕ преди 3 години
Много голям проблем е Вожда да закъса по време на криза... започват ударни статии за ЗАТЛЪСТЯВАНЕ И ДЗЕН.. Дайте да пощадим нашия Вожд Бойко Борисов и утре да се съберем на жълтите павета и да му се извиним, за това че го обидихме с нашите спазвания на правила и почти НУЛЕВИ арести.Човека е в криза. Трябва да направим кампания "DMS BUDHA" за да го спасим! Споделете мили хора!
2
7
 
35
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Предлагам ви друго заглавие и друга тема:"България - държавата в Европа, пощадена от коронавирус и управлявана от мафията"
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво го е казал един италианец - "Ние сме войници, но живеехме като генерали". А българинът казва, да спестиш бели пари за черни дни.