По-добре е да умрем... Как кризата се отрази на бедните хора в Неапол?

COVID-19 остави дълбоки белези върху икономиката на града
4 май 2020 22:11, Нели Христова
119
По-добре е да умрем... Как кризата се отрази на бедните хора в Неапол?
Снимка: БГНЕС

Мерките в Италия може и да се разхлабват, но за някои от жителите на Неапол страданието след карантината, ще остане задълго. Блокадата остави дълбоки рани по икономиката на града, която и без това вече имаше сериозни проблеми. А тези рани ще се превърнат и в ярки белези.

Още по темата

"Все едно се опитваме да залепим с лепенка голямата празнина, оставена от правителството. Това е само временно решение, а властите ни оставиха назад, тъй като все още се опитваха да се организират. Бюрокрацията в страната не позволява помощта да идва директно при хората. Ако всичко върви добре, ще се възстановим след година. Но през това време как ще живеем?", пита Анджело, който е започнал една от многото благотворителни иниациативи в Неапол. От терасата му висят две кошници. В едната хората оставят храна, ако имат възможност да я дарят. В другата той спуска тези продукти към хората, които имат нужда от тях, но нямат пари, за да си ги позволят.

"Това беше унищожително за нас, както и за всички останали. Последната капка, която преля чашата. Мъжът ми работеше в сивата икономика, получаваше пари на ръка. Аз работех като чистачка в различни къщи, легално, но за жалост той не намери работа. Не печелим никакви пари. Аз не съм работила от началото на март. Казах на хазяйката си, че мога да й платя само половината наем, но тя все пак ме заплаши, че ще ме изхвърли. Ще бъде трудно да се възстановим. Ресторантите, пицариите, всеки един бизнес, който дава работа на много хора, ще има нужда от време, за да започне работа отново", казва друга жителка на Неапол. Тя е категорична: "По-лошо от това е само смъртта."

"Аз съм собственик на пицария. Спечелила съм два шампионата по правене на пица. Не мога да отворя ресторанта си в продължение на три месеца заради извънредното положение в Италия", казва Тереза Йорио. Тя няма да може да отвори вратите на заведението си, тъй като има нужда да се организира. А освен това - най-вероятно няма да има и работа.

"Това е бизнес зона. Ако хората не идват да работят в офисите, аз също нямам работа. Ударът върху мен беше голям. С това изкарвам прехраната си. Това е животът ми. Отварям решетката сутринта и печеля пари за сестра си, за племенницата си и за мен, за да живеем", казва Тереза. Запитана какво ще стане, ако не успее да отвори ресторанта изобщо, тя отговаря през сълзи: "Ще е по-добре да умра. Ще се самоубия, защото това ще убие всичките ми мечти, за които съм жертвала целия си живот."

Най-тежко е в покрайнините на Неапол, където живеят и най-бедните хора. В квартала Скампия най-ясно се вижда как блокадата се е отразила на обществото. Разбира се, търговията на наркотици там процъфтява, а престъпленията в района са се увеличили. Всеки ден полицията арестува някого. Младите хора нямат работа, а дори и децата се опитват да крадат коли и да продават наркотици. "Можеш ли да ги виниш?", пита един от жителите на квартала. Той споделя, че скоро няма да гледа и телевизия, защото ще трябва да продаде телевизора си, за да оцелее.

"Не може повече да продължим така. Полудяваме тук. Рискуваме всичко, за да оцелеем. Дори и преди вируса нямахме нищо. Спряха ни от работа, затвориха всичко. Сега какво ни остава? Да умрем от глад? Това не е живот", казва Филомена, която живее в Скампия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
17
 
25
 
! Отговори
ГЕРБ = ГРОБ преди 3 години
Бойко Шибaняка счупи икономиката.
75
18
 
4
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Ами и аз се надявам да поизмрете та да има повече социални блага за мен.
74
22
 
16
 
! Отговори
от Рим преди 3 години
не ми стигна мястото.целта е да ваксинират 7 млрд човека и да ни кастират химически вещества, които ще се представят за ваксина.НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ !!!!!!
73
22
 
29
 
! Отговори
от Рим преди 3 години
за пореден път ще кажа, но ми омръзна вече : 90% от написаното за Италия в БГ медиите са пълни лъжи.болниците са празни.хората не умират от вирус, а от нормални болести, а някои от тях са оставени да умрат без медикаменти.смъртните актове се фалшифицират.масата италианци са наясно с това.хората не се допускат да видят умиращите си близки.лекарите ги е страх да говорят за тези лъжи открито, НО...все повече лекари започват да говорят открито.всичко е за да ни ваксинират с отрови !!
72
7
 
20
 
! Отговори
Ухан преди 3 години
Направиха хората да си говорят сами с тия 'мерки'. Дет се вика, за едно възпалено кутре отрязаха ръката от рамото надолу....Мерси ви за 'спасението'
71
7
 
17
 
! Отговори
42 преди 3 години
Салвини каза вън от ЕС. И с право.
70
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престъпността в тези градове е огромна .Гледах един филм за Неапол в гетата демек панелките .Ми то там всички работят за мафията .Страшно е !
69
5
 
21
 
! Отговори
Чукундур преди 3 години
СПЕТЕ БРЕ РОБИ! КАКВО ВИ ПУКА КАК ЩЕ ИЗМРЕТЕ ТА ДА СЕ СВЪРШИ С ЖАЛКОТО ВИ СЪЩЕСТВУВАНЕ?НА КОЙ МУ ПУКА ЗА ВАС БРЕ ? ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ РАЗДАДОХА ПАРИ НА НАСЕЛЕНИЕТО ЗА ВАС КРЕДИТИ! ИЛИ ЕДИН ГОЛ ..Й ! СПЕТЕ БРЕ ,ЧЕ УТРЕ ЩЕ БАЧКАТЕ.
68
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Либия, Сирия също гладуват и загиват от войните на Запада.
67
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Италия не можа да стане социалистическа държава. Излъгаха ги американците. Нека гладуват.
66
9
 
8
 
! Отговори
SS преди 3 години
Който иска да мре да мре.Аз отказвам да умирам от някакъв грип.Знам да оцелявам.Дори и ядрена война да стане пак ще остана жив.После ще си гледам живота.Няма да има цивилизация,полиция,съдилища,***,вегани,нпо та,(тия и да оцелеят ще им помогна да..)Е ще има глад,недоимък,но няма идеални неща.Но свободата ще е голяма.
65
7
 
12
 
! Отговори
Пандемия УханскаЧума преди 3 години
Чухте ли Пекин?! Казаха, че Майк Помпео е "Луд" и Освен това "Враг на Човечеството" - Явно почва да им става Ясно какво ги Чака, че им е Бедна Фантазията за Империята САЩ Атакува!!
64
0
 
5
 
! Отговори
Киро Хикса преди 3 години
До САМО ВАЖНИТЕ ВЪПРОСИУдрииииии
63
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе откъде тия имат пари за наркотици нали нямат пари за хляб?па те наркотиците да не би да ги дават без пари?
62
1
 
5
 
! Отговори
до 73 преди 3 години
Тя преди 10 години беше парче, но сега вече е излизаща от мода чанта. За друго дали става не смея да кажа, не я познавам. По- скоро си пусни хъба.
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Италианки, те са лесни. Ще ядат хор. А децата какво ще ядат?
60
4
 
11
 
! Отговори
Vvv преди 3 години
Айде по полека с драмите...всеки месец си получавате пари от държавата по сметка....корона вируса е идеален за мързеливите и лентяите...сега имат оправдание защо нямат работа че и пари получават.
59
4
 
18
 
! Отговори
нов световен ред преди 3 години
Предстои голямо преразпределение на баницата. Дано войни да няма само...
58
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко тъжно изглежда всичко това.Но все пак не забравяйте ,че става въпрос за италианки.Те са такива обичат силни,страшни думи с ярки страстни и емоционални описания на състоянието си..Реалноста е доста по-банална.Преди доста години една италианка ми каза "Ако загубя мъжът на когото принадлежи сърцето ми ще отида в полунощ на мостът на самотните души и ще скоча върху скалите долу.По-добре мъртва отколкото без нашата любов".. Е ,след 1 месец се разведе а след още седмица се хвана с друг.Италианки
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом въобще се питаш коя икономика е по-добра, значи не си стъпвал в Италия.