По-добре е да умрем... Как кризата се отрази на бедните хора в Неапол?

COVID-19 остави дълбоки белези върху икономиката на града
4 май 2020 22:11, Нели Христова
119
По-добре е да умрем... Как кризата се отрази на бедните хора в Неапол?
Снимка: БГНЕС

Мерките в Италия може и да се разхлабват, но за някои от жителите на Неапол страданието след карантината, ще остане задълго. Блокадата остави дълбоки рани по икономиката на града, която и без това вече имаше сериозни проблеми. А тези рани ще се превърнат и в ярки белези.

Още по темата

"Все едно се опитваме да залепим с лепенка голямата празнина, оставена от правителството. Това е само временно решение, а властите ни оставиха назад, тъй като все още се опитваха да се организират. Бюрокрацията в страната не позволява помощта да идва директно при хората. Ако всичко върви добре, ще се възстановим след година. Но през това време как ще живеем?", пита Анджело, който е започнал една от многото благотворителни иниациативи в Неапол. От терасата му висят две кошници. В едната хората оставят храна, ако имат възможност да я дарят. В другата той спуска тези продукти към хората, които имат нужда от тях, но нямат пари, за да си ги позволят.

"Това беше унищожително за нас, както и за всички останали. Последната капка, която преля чашата. Мъжът ми работеше в сивата икономика, получаваше пари на ръка. Аз работех като чистачка в различни къщи, легално, но за жалост той не намери работа. Не печелим никакви пари. Аз не съм работила от началото на март. Казах на хазяйката си, че мога да й платя само половината наем, но тя все пак ме заплаши, че ще ме изхвърли. Ще бъде трудно да се възстановим. Ресторантите, пицариите, всеки един бизнес, който дава работа на много хора, ще има нужда от време, за да започне работа отново", казва друга жителка на Неапол. Тя е категорична: "По-лошо от това е само смъртта."

"Аз съм собственик на пицария. Спечелила съм два шампионата по правене на пица. Не мога да отворя ресторанта си в продължение на три месеца заради извънредното положение в Италия", казва Тереза Йорио. Тя няма да може да отвори вратите на заведението си, тъй като има нужда да се организира. А освен това - най-вероятно няма да има и работа.

"Това е бизнес зона. Ако хората не идват да работят в офисите, аз също нямам работа. Ударът върху мен беше голям. С това изкарвам прехраната си. Това е животът ми. Отварям решетката сутринта и печеля пари за сестра си, за племенницата си и за мен, за да живеем", казва Тереза. Запитана какво ще стане, ако не успее да отвори ресторанта изобщо, тя отговаря през сълзи: "Ще е по-добре да умра. Ще се самоубия, защото това ще убие всичките ми мечти, за които съм жертвала целия си живот."

Най-тежко е в покрайнините на Неапол, където живеят и най-бедните хора. В квартала Скампия най-ясно се вижда как блокадата се е отразила на обществото. Разбира се, търговията на наркотици там процъфтява, а престъпленията в района са се увеличили. Всеки ден полицията арестува някого. Младите хора нямат работа, а дори и децата се опитват да крадат коли и да продават наркотици. "Можеш ли да ги виниш?", пита един от жителите на квартала. Той споделя, че скоро няма да гледа и телевизия, защото ще трябва да продаде телевизора си, за да оцелее.

"Не може повече да продължим така. Полудяваме тук. Рискуваме всичко, за да оцелеем. Дори и преди вируса нямахме нищо. Спряха ни от работа, затвориха всичко. Сега какво ни остава? Да умрем от глад? Това не е живот", казва Филомена, която живее в Скампия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
така преди 3 години
До Анонименще ги правят в китай
55
0
 
2
 
! Отговори
До 61 преди 3 години
С Иран
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сега с кого ще воюваме първо? С ковид, с Русия, КНДР или Китай?
53
0
 
0
 
! Отговори
Да де ама ние сме ко преди 3 години
Да де ама ние сме корави
52
15
 
9
 
! Отговори
Диагноза преди 3 години
Това ,което описват хората в Италия, се случва в една от най-работещите икономики и където бягат много българи ! Значи предпочитат да се самоубият ? А в бедната България хората си имат пари за храна ! Интересно, защо тогава Прецедентът Радеф казва, че сме блато ??? В богатата Италия умират и от болести - показаха колко хиляди на ден ! У нас , бедната България има умрели наколко десетки само и то с много други болести ! Е, коя икономика е по-добра ?
51
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е,щом чак и гейпарадите вече ги няма това е сигурен знак за настъпил крах в ЕС. ЕС без гейпаради е като риба без вода
50
4
 
5
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
Уханката ще погуби Европа - и икономически и демографски - помнете ми пр0р0чеството! след 6 месеца се върнете тук да си припомните думите им!!
49
3
 
6
 
! Отговори
Притеснен преди 3 години
А сега еврогейците как ще си провеждат гей парадите?
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 50О има го и още как, колкото и да не им се иска на някои. Когато искаш толкова силно нещо да се случи, то обикновено не става. Така че не са нужни толкова много напъни. Тука само коментират братята роми и аутсайдерите които винаги са висяли на косъм и са живели ден за ден. Може би и крадльовците за които вече не е толкова лесно да крадат. Така че много внимание на подобни коментари няма какво да се обръща.
47
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 3 години
Като знам какво ни е фискалното положение и управляващите най-вече, ние нема да сме по различни... Модерната война - Война без куршуми!
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Короната е по усилено само от около 1.5 месеца в ЕС и скоро няма да си иде. И за това кратко време почти унищожи икономиките. Хайде представете си след 10 месеца какво ще е остаанало от ЕС то ..защото короната няма да си отиде скоро май
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако падне и сняг ще са като средните руснаци Що?
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС- то има ли го още?
43
4
 
17
 
! Отговори
The endowed преди 3 години
Нема а са плашите, ша ви се прище а са самоубиете, па ша ви мине.Ние изкарахме къде 20 године под ръба, па не сме умрели.Бай дъ уей, некой у Неапол, за тиа 20 годин, написа ли бърем една колонка у весника- те така, да запознае целокупнио народ за блъгарската мизерия.
42
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе защо всички бягат от прогресивния запад и се връщат в родните си страни?
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам някои първолаци емен емен колкото даскалицата високи а аз бех у четвърти клас на тоя ръст пък викат сега малки били да ходят на училище
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 38Айде стига злобяхте де. Ту едните ту другите, това няма да има край. Я по - добре мислете за самите себе си и за това как вие оцелявате в тази ситуация. Западът не го мислете толкова, никак даже не го мислете. за себе си той ще намери начин.
39
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заслужават си го, защото са недълновидни и късогледи. Не забелязаха идването и навлизането на ковидчето, защото се занимава с тролене по Русия. И докато внушаваха, че Русия е най големия враг ковидчето незабелязано влезе и ги върна в първи клас....ха..ха. .*** :)))
38
1
 
13
 
! Отговори
... преди 3 години
Всичко е ЛЕШ.. Богатите зейнали се оплакват, а гладните...за тях няма ред.
37
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Ето какво значи да мислиш като егоист. Икономическата криза е страшна вярно е, но за мен по - страшна е вероятността една голяма част от хората да изчезне физически. Тоест болестите унищожават самата причина да има икономика. Какъв е смисълът да я има след като хора няма. Това че някои хора губят не значи че трябва да губят всички, тоест да залагат живота си. Страшно е така да се разсъждава. По -скоро се молете най - после някой да намери медицинско решение.