ЕК набра ?7,4 млрд. за ваксина и лечение на COVID-19

България участва със 100 000 евро
Обновена: 5 май 2020 13:12 | 5 май 2020 13:12, Елка Василева
23
ЕК набра ?7,4 млрд. за ваксина и лечение на COVID-19
Урсула фон дер Лайен. Снимка: архив, БГНЕС

В безпрецедентна кампания за набиране на средства Европейската комисия успя да събере 7,4 милиарда евро при поставена цел от 7,5 млрд. евро за разработка на ваксина и лечение на COVID-19.

1,4 милиарда евро бяха предложени от самата Еврокомисия. Германия и Франция обещаха по половин милиард евро, а Норвегия отдели 1 млрд. долара.

България също участва в общите усилия с вноска от 100 хиляди евро.

Премиерът Бойко Борисов участва в международната виртуална донорска конференция, посветена на борбата с COVID-19.

Премиерът Бойко Борисов обяви какъв ще бъде приносът на страната ни.

Още по темата

„Приветстваме това, което в момента Европейската комисия прави, и искаме и ние да се включим в борбата срещу коронавируса -  със 100 000 евро за създаването и глобалното внедряване на ваксина срещу COVID-19“, заяви Борисов.

По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш уточни, че светът ще има нужда от поне около 40 милиарда евро, за да намери решение срещу новата болест.

"В рамките само на няколко часа ние обещахме общо 7,4 милиарда евро за ваксина, диагностика и лечение на COVID-19", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в края на видеоконферентно събитиe за набиране на средства, което тя председателстваше. "Това ще помогне да стартира безпрецедентно глобално сътрудничество“, добави Фон дер Лайен, цитирана от БНР.

Основната цел на видеоконференцията бе да мобилизира 7.5 млрд. евро, които да бъдат разпределени в три направления - диагностика, лечение и ваксини.

Урсула фон дер Лайен подчерта също така, че "истината е, че трябва да се научим да живеем с вируса, докато и освен ако успеем да развием ваксина. Затова трябва да обединим усилия, да отворим портфейлите и умовете си, за да дадем тласък по работата за ваксината, диагностиката и лечението на коронавируса. Трябва да се научим да ги развиваме, произвеждаме и разгръщаме във всяко едно кътче на света. И трябва да гарантираме, че те ще са налични и достъпни за всеки".

"Може би 7.5 млрд. евро изглеждат много, но цената на бездействието ще е по-висока, както за животите, така и за ресурсите", каза от своя страна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"В един взаимосвързан свят никой не е в безопасност, докато всички не са", подчерта генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и призова всяка разработена ваксина и лечение на COVID-19 да бъдат третирани като глобални обществени стоки, които да са достъпни и на разположение на всички.

"Франция поема ангажимент да осигури 500 млн. евро за инициативата", съобщи президентът на републиката Еманюел Макрон и подчерта, че решението, което се очаква да се вземе за ваксината, трябва да е в този дух.

"В деня, в който ваксината вече ще бъде налична, ще бъде на разположение на целия свят. Това означава, че няма да принадлежи на никого, но ще принадлежи на всички. Стигналите до нея няма да бъдат лишени, разбира се, от справедливото възнаграждение, но достъп до нея ще има цялата планета", каза Макрон.

Канцлерът Ангела Меркел посочи, че Германия ще внесе „директно 525 милиона евро за тази инициатива и също така ще продължим нашите ангажименти за глобалното здраве в общ план с около 1,3 милиарда евро".

Норвежкият премиер Ерна Солберг обяви, че нейната страна ще предостави 1 млрд. долара в подкрепа на разпространението на ваксина срещу COVID-19 и за други болести.

Г-жа Солберг отбеляза, че съжалява за това, че САЩ са спрели да финансират Световната здравна организация (СЗО) и че не са част от днешната инициатива, която също така включва Канада, Япония и Саудитска Арабия.

"Жалко е, че САЩ не са част от днешната инициатива. Когато сте в криза, вие я управлявате и го правите съвместно с другите", посочи Солберг.

Испанският премиер Педро Санчес каза, че неговата страна ще допринесе със 125 млн. евро за учредяването на този фонд за глобален отговор на коронавируса. Изказвайки се на виртуалното събитие за набиране на средства, чийто домакин е Европейският съюз, Санчес уточни, че Испания ще даде 50 милиона евро за т.нар. "Глобален ваксинен алианс" ( Global Vaccine Alliance) и 75 милиона евро за "Коалицията за иновации за епидемична подготовка" (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations).

Италия обяви, че ще допринесе с 500 000 евро за глобалния фонд.

Коментирайки събитието, Фон дер Лайен настоя, че 4 май ще се превърне в повратна точка в борбата срещу вируса посредством учредяването на този фонд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксина не знам дали ще открият,ама ще има мнооооого за усвояване/присвояване/.
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ром"сХристо Христов има само една игра и тя е: храни ЕС. Хипотезата е България извън ЕС, след което е лесна плячка за другарете в МАсквА. Нали така, другарю хибриден ***?
14
0
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
8 МИЛИАРДА ваксини за 7.4 милирада евро, нещо е слабичка сумата за толкова много ваксини !? Май нещо грешиш или имаш някаквО друго виждане .. ,сподеди го ...,но мисля че и Меркел говореше за сума за намиране на вакасина,а не за количество ваксини!До Христо Христов
13
0
 
2
 
! Отговори
Баи преди 3 години
100 000 една джипка
12
0
 
5
 
! Отговори
До Христов преди 3 години
Да ама нали уж никой не е Застрахован от тая гадория,абе има нещо"гнило"в Дания!
11
0
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Тези пари да си ги наврът там, където трябва.Аз ваксина срещу хрема няма да си сложа.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо не мога да разбера,хвърчат едни "пакети"трилиони $ и ? а събираме дарение от осем милиарда Евро за разработване на ваксина?
9
0
 
8
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
Добре, хубава идея, нека се събере тази сума... . Интересно ми, а защо такава голяма сума трябва за откриването на ваксина, те ще летят на някоя друга планета ли... от там да я доставят ...? А може би някой Я има и иска такваз сума? Или пък действително Е нужна такава сума за откриването на ваксина, ако някой знае, то нека сподели.. къде ще идат тези 8 милиарда,за какво?
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам чип ли ще им сложат, но ми прилича на схема за търкане на билетчета.
7
1
 
10
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 3 години
Тези пари са за мен.В замяна ще дам ваксини и чипове и вашите правителства ще ви принудят със закон да си ги сложите.За да не може нито един да купува или продава освен тези,които имат чип и ваксини!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние ще участваме и с 1000 римляни за тестови обекти.
5
3
 
1
 
! Отговори
Алеко преди 3 години
Как не му пламнаха ушите от срам за това позорно ниско участие. Дадоха 750 хиляди евро комисиона за доставката на неефективни вентилатори от Китай, а тук точно като Бай *** - ето ви и нашата скилидка чесън за общата европейска софра. Но иначе ще ядем за трима. Я ми сложи три порции жулиен...
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой знае къде ще потънат тез пари ..
3
2
 
4
 
! Отговори
Смешник преди 3 години
Как 100к бе по е 1млн тва смешна работа за европрецедателството за тоалетна хартия давахте повече
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистическите запъртъци от Китай, които изпуснаха вируса с колко участват?
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
100 хиляди евро са нищо. Поне нашите да бяха дали няколко милиона.