Мафията може да се окаже единственото спасение на италианците

Тя предлага помощ, но винаги се връща, за да си вземе дължимото
6 май 2020 13:00, Нели Христова
74
Мафията може да се окаже единственото спасение на италианците
Снимка: Flickr

Коронавирусът се оказа безпощаден към много легални бизнеси, които са на ръба на оцеляването. Но за мафията в Италия той е възможност босовете да натрупат милиони. А бедните италианци са поставени в такова положение, че нямат друга опция, освен да приемат предложенията на мафиотите, за да успеят да сложат храна на масата си. 

Още по темата

На остров Сицилия братът на един от мафиотите раздава храна на хората в бедните квартали на Палермо: "Хората ми звънят и плачат по телефона. Има деца, които няма какво да ядат. Млада жена ми се обажда всеки ден. Тя има пет деца и не знае как да ги изхрани", казва той пред BBC.

Не иска да потвърди, че е част от мафията, но е категоричен, че ако да си мафиот означава да помагаш на хората в нужда, то той "ще се гордее да бъде мафиот".

Коронавирусът е нов, но да даваш храна на бедните е стар трик, който мафията използва.

"Целта им е да спечелят доверието на хората и да се проявят като алтернатива на държавата. Целта е мафията да укрепи позициите си", казва Никола Гратери, следовател от отдела за борба с мафията и ръководител на прокуратурата в Катандзаро, Калабрия.

Икономиката на Италия е в лошо положение от дълги години - безработицата е голяма, а икономическият растеж - бавен. Стриктната карантина, наложена заради COVID-19, докара повечето хора до ръба на отчаянието. Но приемането дори и на най-малката помощ от мафиотите може да се окаже изключително опасно.

"Мафията никога не прави нищо от щедрост. Подобна концепция не съществува за тях. Всичко, което те познават, е поговорката - ще почеша гърба ти, ако ти почешеш моя", споделя Енца Рандо, който работи за антимафиотска организация. В началото престъпниците не искат нищо от хората, на които помагат. Но всички знаят, че рано или късно, мафията ще поиска услуга от тях.

Офертата, която не можеш да откажеш

Марчело е собственик на ресторант в центъра на Палермо, който затваря врати през март. Той очаква да му бъде направено предложение, което едва ли ще може да откаже. Всичко е много праволинейно - мафиотът чука на вратата с предложението да купи бизнеса ти. Договаряте цената веднага, на място,а след това някой превежда част от парите по банковата ти сметка. Останалата част от сумата се получава на ръка.

"В момента бизнесът ми потъва. А когато някой ти хвърли спасителна жителтка, ти избираш - да потънеш заради морала си или да плуваш", казва Марчело.

"Но мафията винаги се връща, за да събере това, което й дължиш. Точно така работех и аз. Бях винаги толкова харизматичен, толкова щедър. Никога не показах какъв всъщност съм. Но имайте предвид, че бях престъпник, който уби 20 души", казва Гаспаре Мутоло, бивш сицилиански мафиот, който се превръща в основен свидетел на разследващите. Той свидетелства срещу собствените си хора. Днес дава интервюта от комфорта на тайна локация, охранявана от полицията, където прекарва дните си рисувайки.

Гаспаре Мутоло е категоричен - ако семейството има нужда от помощ, никой не се интересува от това какъв човек е той.

"Когато децата ти плачат, защото няма храна на масата или когато бизнесът ти е пред фалит, не се замисляш за последствията преди да се съгласиш на помощта от грешните хора. Мислиш единствено за това, как да оцелееш", обяснява Мутоло. След това, когато местните избори наближавали, той отивал при жертвите си и казвал: "Ciao bella, помниш ли ме? Помогнах ти, когато имаше нужда. Сега имам нужда от теб. Всичко, което искам, е да гласуваш за този кандидат."

По думите на Мутоло мафията разполага с лесно достъпни пари, които да използва по време на криза: "Те са много по-ефективни от държавата, когато става въпрос за подпомагане на нуждаещите се", споделя той.

Антонио и съпругата му Франческа са собственици на месарски магазин в малкото градче Апулия, Южна Италия. То също бе жестоко ударено от блокадата заради коронавируса. Преди няколко дни един от редовните им клиенти идва в месарницата и им предлага заем, за да им помогне: "Погледнахме се в очите. Сърцата ни потънаха в петите. Веднага разбрахме какво се случва", разказва Антонио. Той и съпругата му отказват парите.

Заемите са в основата на мафиотския бизнес. Веднага щом вземеш помощта от тях, кошмарът започва. Главната цел на мафиотите е да превземат легалния ти бизнес, за да перат пари през него. А от началото на строгата карантина в Италия, телефонната линия за помощ на жертвите на изнудване отблязва 100% увеличение на обажданията.

"Ако италианското правителство не успее да помогне на тези хора, те ще бъдат хвърлени в ръцете на мафията", казва Атилио Симеоне, който работи за горещата линия.

Докато светът е изправен пред най-лошата криза от Голямата депресия насам, италианците са на колене.

"Това е любимият момент на мафията. Сега разпределението на времето е ключово", казва Енца Рандо. Тя, както и много други експерти, които се опитват да преборят мафията, настоява правителството да даде финансиране за хората и малките бизнеси, които са в беда преди мафията да се появи и да започне да предлага заеми. Италианското правителство заяви, че ще отпусне заем от 25 хил. евро за бизнесите в нужда.

Но Марчело няма да иска заем от държавата.

"Ще бъде невъзможно да върна парите. Всички магазини, които ще отворят, ще трябва да следват правилата за социално дистанциране. Това означава, че ще имаме по-малко клиенти и по-малко приходи", обяснява той. По думите му, всички собственици на ресторанти, които познава, се чувстват по същия начин. Те вярват, че да продадат бизнеса си на мафията, бързо и без много въпроси, е единствената опция, която имат.

"Чувствам се като пълен провал. Винаги съм мразел мафията, а сега съм готов да предам всичко, в което някога съм вярвал", казва Марчело. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНие имаме"Законна"мафия-Правителството.КАК МОЖЕ В УСЛОВИЯТА НА КРИЗА ДА УВЕЛИЧАВАШ ТОК????а ние имаме най-пpocтите червени тpoлове в света. Кой ти е увеличил тока бе каскет?
33
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 11,Защото правят чек, дали и колко да ти дадат... и ако работите тръгнат малко зле, получават % от 20 милиарда, които ецб печата месечно и им ги дава, за да ги разпределят... и ако работите тръгтат много зле, правителствата вземат заеми, за да им помогнат.Демек - всички плащат на банките, докато само кредитополучателите на мафиотите...
32
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Братовчедите на тиквоний.
31
8
 
20
 
! Отговори
Гочо преди 3 години
Хахахааа...хойлям ще го закършат.Да додат са видят кво е мафия да те командва 30години..
30
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната журналистическа глупост, нямало какво да ядат хората, точно в Италия, това да не е 19 век.
29
0
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Само като видях конгениалното ви заглавие и бях сигурен кой може да е авторът, най големите шашкънии които съм чел тук, както винаги умопомрачителната Н.
28
6
 
17
 
! Отговори
фатима преди 3 години
Каква е разликата за това,което пишете в статията и мафията в България?
27
8
 
13
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Синедриона се контролира от Британския Имперски Сплотен Масонски Ум, и така контролира почти всички икономики в света и има пипала навсякъде!!!Велики и всемогъщи са англосаксонските корпорации и банки!Мафията , така да се каже , е спомагателен орган на англосаксоснките банки и копрпорации, и върши мръсната работа на терен!!!Животът е жесток селяни прости, а вие сте много прости!Агент Триш О Конър!ЦРУ!!!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цял късмет ще е за тези хора, ако мафиотите в замяна искат от тях единствено да гласуват за някого на изборите, а не се стигне до доста по-крути щения.Апропо:... споделя Енца Рандо, който работи за антимафиотска организация; ... казва Енца Рандо. Тя, както и много други експерти, които се опитват да преборят мафията....Той или тя е Енца Рандо?
25
0
 
4
 
! Отговори
Котки преди 3 години
Толкова дълга статия и нито дума за това от къде изкопахте тази грозна илюстрация?
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борбата е винаги между Хора и ***, всичко друго е заблуда с терминология.
23
3
 
20
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 3 години
Мафията може да се окаже и вашето спасение *** такива, затова ще ме избирате докато съм жив. Изсмукали сме милиарди от вас така че не ме изнервяйте че да не ви махна и тестото от постната пица.
22
2
 
16
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Да ,банките няма да те осакатят,но може да ти вземат къщата,бизнеса и да те превърнат в социален труп,клошар.А между другото, италиянската мафия едва ли ще изхвърли бедна вдовица на улицата,или когото и да е било,освен ако не е замесен в тяхните далавери и тръгва да отмъщава ,само ако- 1) си ги предал 2) си опитал да ги прецакаш.Всяка държава си има мафия.Китайската мафия е на най-високо ниво,тя работи за налагане на китайските интереси по света,независима,но в корелация с националните интереси
21
6
 
8
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Италианската мафия се контролира от Синедриона!Българската мафия се контролира от Синедриона!Американската мафия се контролира от Синедриона!Руската мафия се контролира от Синедриона!Мафията продава оръжие и наркотици, върти сива икономика и рекет, и смазва икономически субекти, които са реална заплаха за по-големите фирми на пазара!Добър ден селяни прости, и добре дошли в реалния живот!!!Българската мафия направи прехода и приватизация от комунизъм към капитализъмАгент Върнан Джоунс!ЦРУ!
20
0
 
7
 
! Отговори
ОМЕРТА преди 3 години
Който спазва закона Омерта,той получава най-добра оферта.
19
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не паднат всички ограничения, така ще стане и тук.
18
4
 
9
 
! Отговори
Италиянската преди 3 години
Пак дава нещо за разлика от нашата,която само граби и руши.
17
3
 
14
 
! Отговори
Днес. бг преди 3 години
Какво искате да покажете с тази тенденциозна статия, че има по-зле от страната като наша ли улравлявана Боко мутрата, Пеевски олигарха и Дъмуса ли, ами не никой няма да се върже на пародията, която се разиграва в Африканска Република България особено последните десетина години!!!!
16
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Защото да даваш храна на бедните е стар мафиотски трик, затова урсула иска повече пари от държавите, за да ги даде на банките и политиците.Факт.
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и в България мафията се опитва да ни спасява,ама нещо много не и се получава.