ЕК зове държавите от ЕС да са със затворени външни граници до 15 юни

Премахването на ограниченията да се извършва постепенно
28
ЕК зове държавите от ЕС да са със затворени външни граници до 15 юни
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че приканва държавите от Шенгенското пространство и асоциираните към Шенген страни да удължат временното ограничение на неналожителните пътувания до ЕС с още 30 дни - до 15 юни.

Макар че някои от тези държави предприемат предварителни стъпки за облекчаване на мерките за борба с епидемията, положението остава нестабилно в Европа и по света. Затова са необходими постоянни мерки по външните граници, за да се намали опасността от разпространение на болестта чрез пътувания до ЕС, се пояснява в съобщението.

Премахването на ограниченията за пътуване следва да се извършва постепенно и съгласувано, преди ограниченията по външните граници да бъдат облекчени по-нататък.

Призивът засяга включително България, Кипър, Румъния и Хърватия, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, уточнява ЕК. Възможно удължаване на ограничението за пътуване след 15 юни трябва да бъде оценено отново въз основа на развитието на епидемичната обстановка, се посочва в съобщението.

Ограниченията не се прилагат за гражданите на ЕС, за гражданите на държавите от Шенген извън ЕС, за членовете на техните семейства и за гражданите на чужди държави, пребиваващи дългосрочно в ЕС, когато се връщат в своите домове. Държавите следва да не прилагат ограниченията спрямо специфични видове пътници, с ключови функции или нужди от първостепенно значение.

На лекари, медицински сестри и други здравни работници, научни работници и експерти, които помагат за справяне с епидемията, както и на хора, превозващи стоки, погранични работници и сезонни работници в селското стопанство, следва да остане разрешено да влизат в ЕС, добавя комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
do 13 преди 3 години
Става дума за външни Шенгенски граници. Ние сме отвъд, ясно!?! И там ще си стоим докато в българия върлува мутрокрацията.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да затварят границите.. Гранциите тряба да бъдат пазени добре да не идват чужди ШПИОНИ... и телефонни измамници(бежанци, мигранти)..
15
2
 
5
 
! Отговори
sss преди 3 години
Всъщност, идеята за ЕС, в общи линии принадлежи на един човек роден в Браунау, който опита да я наложи по силов, за съжаление, начин. В днешни дни неговите политически наследници го направиха по мирен път! И ако някой мисли, че преди 75 год. са намерили неговият изгорен труп - голяма грешка!!
14
3
 
19
 
! Отговори
ББ преди 3 години
ЕС е мъртъв...в най-трудният момент на Италия се притекоха на помощ...Русия от столетия ги определяха като врагове...факт,несправедлив и алчен свят създаден от политическите ни класи разпореждащи се с парите и животите ни...не признавам властта ви...
13
10
 
13
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Франция унизи..уби едни почтенни хора от България тръгнали да работят почтенно,хора работещи черен и неблагодарен труд..и ниско платен...и бяха...това ли е съюз на равноправни в които германия и франция...опорочихте една идея и поколенията след нас няма да ви го простят,аз ненавиждам лицемерният ви и фашистки съюз финансиращ мафиоти и убийци,Аз съм Свободен Човек..къде са трилионите с които лъжете хората населяващи съюза...у политиците и офшорните им приятели...а ние мрем...мерси.."съюзници"
12
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шенген е мъртъв. Те това целяха. Край, желязната завеса я спуснаха. Върнаха не 30 години назад.------Какви глупости говориш бе, ***?Става въпрос за ВЪНШНИ граници. С Просия.
11
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На нашите олиго френи ще им стигне ли смелостта да забранят на руснаците да донасят вируси?
10
1
 
7
 
! Отговори
ББ преди 3 години
ченгетата плющящи минуси на постове които са искренни и не обслужват шефовете им са позор за децата си...и вашите ще превърнат в роби...чипирани,с отнети права,бедни,нещастни...и няма да ви простят,стремежа ни към Справедливост е заложен генетично..от Бог...и нямате пари и власт да го промените...Не Признавам Властта ви,Аз съм Свободен Човек
9
2
 
6
 
! Отговори
ББ преди 3 години
плащаме данъци да намирате Справедливи и служещи на интересите ни решения...вие ни ограбвате и оставяте животите ни в ръцете на Съдбата...не признавам властта и законите които си гласувате за да ви обслужват..Аз съм Свободен Човек..Живота ми е даден от Бог...Анатема
8
2
 
9
 
! Отговори
ББ преди 3 години
че у БГ от КПП на Хитлер минахме на свободен режим..целта спестяване на средства...е умрели хиляди българи...лош късмет...ЕС се превърна във кошмар за хората...безпомощни политици,липса на елементарна Справедливост,едни политици безпомощни,с офшорки и приятели милиардери ни обричат на смърт,заради алчността и некомпетентноства ви си е...фашизъм в 21 век в ЕС..аз не признавам властта ви...опорочихте идея която ни водеше към Справедлив свят..Няма Правда Няма Мир..Бог ни дава животите
7
1
 
10
 
! Отговори
V преди 3 години
Аве ако е временна мярка значи поне две години. А България временните работи са най постоянни .Отиде та се невиди .И догодина може да няма сезон. Ама поне фурми ще има. Наща авиокомпания ще трябва да стане компания за компоти от фурми :)))
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовЗатова се нарича "хуманитарен КОРИДОР"П.П. Аман от прости ***
5
3
 
7
 
! Отговори
айде бе преди 3 години
а като се върнат сезонните работници какво ше правим, отново карантини, увеличаване на заболелите.......?
4
8
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
пий си хапчета и си стой в панелката!!
3
2
 
11
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
да живее БЪЛГАРИЯ
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шенген е мъртъв. Те това целяха. Край, желязната завеса я спуснаха. Върнаха не 30 години назад.
1
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЪЛГАРИЯ ДА ЗАТВОРИ ВЪНШНАТА СИ ГРАНИЦА ЗАВИНАГИ.