В кои държави се разхлабват мерките срещу коронавируса?

Франция отбеляза най-ниският брой смъртни случаи за денонощие
11 май 2020 09:34, Нели Христова
6
В кои държави се разхлабват мерките срещу коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Вторият от общо три етапа на смекчаване на мерките за самоизолация, въведени в средата на март поради пандемията от коронавирус, ще започне днес в Швейцария, предаде ТАСС.

Подновяват се занятията в средните училища, отварят библиотеките, музеите, спортните площадки, ресторантите, магазините за дрехи и обувки.

Разхлабването на мерките навсякъде ще бъде придружено от мерки за намаляване на риска от предаване на инфекция. В учебните часове се изисква разстояние от два метра между учителите и учениците.

Властите обърнаха специално внимание на ресторантите, баровете и кафенетата, като ги инструктираха да подреждат масите на разстояние не по-близко от два метра едни от други или да ги изолират по друг начин. На маса трябва да сядат не повече от четирима души, освен ако не става въпрос за родители с деца. Освен това няма да има правостоящи места. Управата на ресторантите може да помоли клиентите да предоставят своето име, адрес, телефонен номер и електронна поща, така че в случай на заразяване на служители на заведението с коронавирус да може да бъде установен източникът на инфекция. Това обаче ще става на чисто доброволни начала и клиентите могат да откажат да предоставят такава информация.

За магазините за дрехи няма специални изисквания, освен добре познатите, но в магазините за обувки ще бъде задължително меренето да става с чорапи за еднократна употреба. Що се отнася до библиотеките, те се отварят без достъп до читалните зали. На спортните площадки е позволено да се практикуват само спортове, в които броят на участниците е не повече от пет и се спазва разстояние от два метра.

Запазва се контролът на границите на Швейцария, включително забрана за влизане за всички чужденци, с изключение на лицата, които имат разрешение за пребиваване или пристигнали поради работа и спешни хуманитарни причини. Същевременно от 11 май се въвеждат някои отстъпки за гражданите на страните от Европейския съюз.

Облекчаването на ограниченията в Швейцария стана възможно благодарение на подобрената епидемиологична ситуация. Ако в края на март - началото на април броят на заразените с коронавирус ежедневно се увеличаваше с 1 000 души или повече, то от 26 април в нито един ден не е надвишил 200, а от 3 май - 100.

Общият брой на заразените след 25 февруари достигна 30 305. Към 10 май са регистрирани 1538 смъртни случая.

Франция започва от днес процес на постепенно излизане от карантината, наложена във връзка с разпространението на коронавируса, съобщи ТАСС.

Решението беше взето миналата седмица от президента Еманюел Макрон и премиера Едуар Филип и одобрено от парламента. Страната беше в строга карантина 56 дни, през които от коронавируса починаха над 26 хиляди души.

От днес във всички градове се отменя задължителната употреба на хартиен формуляр или електронен пропуск с QR код, с които досега бе разрешено на хората да напускат за кратко дома си.

Сега обаче тези, които отиват на работа в Париж, трябва да се снабдят с декларация с печат от работодателя, в която по-специално се посочва часът на пътуването.

От пътниците в обществения транспорт ще се изисква да представят този документ при проверка - в противен случай ще им бъде наложена глоба от поне 135 евро. Пътниците също така трябва да носят маски.

На всяка платформа на парижкото метро има устройства за дезинфекция на ръцете. На пода ще има обозначителни стрелки и демаркационни ивици, които трябва да бъдат следвани, за да се поддържа дистанцията.

Около 60 процента от регионалните влакове и 25 на сто от високоскоростните експресни влакове, свързващи основните градове на страната, ще се движат по маршрутите си.

В столицата ще функционира около 75 процента от наземния и подземен обществен транспорт. Ще бъдат закрити 60 от 302 метростанции.

В пиковите часове метрото ще се използва главно за тези, които отиват на работа и имат декларация, както и хора, които се нуждаят от този вид транспорт поради спешни ситуации.

В страната се отварят всички магазини, с изключение на големите търговски центрове (с площ от 40 хиляди квадратни метра или повече). Супермаркетите ще се отворят с разрешение на кметовете. Магазините могат да изискват от купувачите да носят маска.

Пазарите отварят. Парковете и площадите в повечето градове остават затворени. Но хората, които искат да потренират на чист въздух, ще могат да влязат в тях. Общинските власти също по своя преценка ще вземат решение за достъпа до бреговете на езерата и морските плажове.

В страната няма да работят театри и концертни зали.

Всички кафенета и ресторанти са затворени поне до юни.

Днес училищата ще бъдат отворени за учителите, за да подготвят класовете за връщането на учениците, планирано за 14 май.

Властите на Нидерландия значително отслабват от днес въведените ограничителни мерки за борба с разпространението на коронавируса, съобщи ТАСС.

Детските градини и началните училища възобновяват работата си, отварят се фризьорски и козметични салони, както и библиотеки. Освен това се премахва забраната за спортове като тенис и голф, при които няма пряк контакт между играчите.

Детските градини ще отворят без ограничения. В началните училища всеки клас ще бъде разделен на две групи, които ще идват на часове в различни дни. В останалото време децата ще продължат обучението си на дистанционно.

От днес ще възобновят работата си фризьори, козметици, масажисти и др. Те ще могат да приемат посетители само по предварителна заявка, а при резервация ще трябва да се уверят, че клиентите нямат симптоми на заболяването - кашлица, болки в гърлото или висока температура. Служителите ще трябва да носят маски и да гарантират, че клиентите са на разстояние от поне 1,5 метра.

Индийските железници ще подновят постепенно работа от утре след спирането им заради епидемията от коронавирус, предаде Франс прес.

Около 30 влака дневно се предвижда да се движат между столицата Делхи и градове като Мумбай, Бангалор и Ченай, съобщиха индийските железници.

Във влаковете ще се носи задължително маска, ще се измерва температурата на пътниците и няма да се допускат хора със симптоми на Ковид-19.

Железопътният трафик в Индия, обслужващ 20 милиона души дневно, бе спрян в края на март като мярка срещу разпространението на коронавируса./БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: Момо (номер 2)Ами честно да кажа, май няма държава която да е наясно какви правила важат и какви не.Затова, за пореден път призовавам, няма лошо да критикуваме правителството и щаба, но спрете с този ***!Сутринта по BBC коментираха мерките в Англия. Отсега нататък са обявили, че всеки влизащ в страната трябва да бъде в задължителна карантина от 14 дни.Обаче журналистите задават въпроси: А досега не е ли било пак така?И още куп неясноти и бъркотии има относно мерките там.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичките. Защо изобщо имаше такива глупости и мерки? Да създадете малко драма, щото отдавна не е имало
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето се въздържат да отварят кафенета и ресторанти, а по-скоро училища и детски градини, на нас ни е по-важно да се яде и пие, па макар и на слънце!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масите на 2м, а столчетата на колко? Или само правостоящи?
2
2
 
8
 
! Отговори
Момо преди 3 години
Кажете колко от държавите в ЕС имат задължителна карантина за всички влизащи свои граждани или граждани на ЕС!
1
3
 
5
 
! Отговори
морски преди 3 години
А за смени на екипажи ,защо нищо не се пише !!Колегите вече полудяват -на осем месеца са , а на чакащите на брега парите им свършиха !!