Страна за пример – как работят баровете и ресторантите в Швеция?

Всички стриктно спазват социалната дистанция
12 май 2020 20:30, Нели Христова
59
Страна за пример – как работят баровете и ресторантите в Швеция?
Снимка: БГНЕС

Може ли целият свят да вземе пример от Швеция - страната, която не наложи нито строги ограничения, нито карантина и реши да се научи да живее с COVID-19? Преди няколко седмици СЗО заяви, че може би скандинавската държава е примерът за това, какво ще бъде "новото нормално". Но какво означава това?

Още по темата

Докато хората по целия свят, с малки изключения, си стояха у дома, шведите можеха да посещават барове и ресторанти и да се забавляват с приятели. Но, разбира се, и там имаше някои правила които окуражаваха физическото дистанциране.

"Работя в клуб в Стотхолм и по това време на годината отваряме голямата си градина, която може да побере 2500 души. Тази година обаче трябваше да подходим по-различно. Едно от нещата, които ни казаха от правителството е, че не може хората да идват да поръчват на бара. Трябва да има само сервиране по масите. Също така трябва да седиш докато пиеш", разказва Йохана пред BBC.

Шведите са свободни да излизат с когото си поискат, но е препоръчително да стоят на разстояние от други групи хора, които също са излезли да се забавляват.

"За да сме сигурни, че всички са в безопасност, сме осигурили два метра между всички маси. На тях могат да сядат само по трима души", казва Йохана. Тази мярка е взета, за да се избегне масовото събиране на хора. Танцуването също е забранено.

"Излязох днес, защото се чувствам в безопасност, спазвайки всички препоръки на властите. Всичко е наред", казва една от клиентките на бара.

"Току-що им казвах, че се чувствам като престъпник. Но също така искаме да подкрепим това място във време на криза, защото винаги идваме тук", казва друго момиче.

"Малко е странно. Но е приятно, когато си навън. Според мен е напълно безопасно, когато излезеш и спазваш всички правила", казва посетител на мястото.

В цялата Швеция баровете и ресторантите са подложени на здравна инспекция. Някои са затворени за кратко или до края на кризата с COVID-19, защото са пренебрегнали и малкото правила за дистанция, които страната налага.

"Трябваше да затворим за два дни, което бе тежко за нас и за клиентите ни. Това, което направихме, за да отворим отново, е да сложим плексиглас между масите, за да разделя различните групи. Има маркировка на пода, която обозначава къде трябва да стои всеки стол. Аз лично съветвам хората да не прегръщат приятелите си или да не общуват с друга група в бара. За нас е тежко, тъй като бизнесът ни е свързан с удоволствието, с това да се забавляваш", разказва Йоаким, 26-годишен мениджър на бар в Стотхолм.

Сервитьорите не са задължени да носят маски, а Йоаким признава, че е изложен на риск заради това, че общува с клиенти по 12 - 13 часа на ден. Неговият бар не е на открито.

"Но ние правим това, което трябва, за да останем живи - физически и икономически", категоричен е мениджърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
доц.Мангъров преди 3 години
За тези, на които все още не им е ясно. 80% от заразените в Швеция са от Сомалия,Афганистан,Сирия,***.стан и т.н.,които живеят в гетата и не знаят що е то хигиена. 10% са от старческите домове и едва 10% са заразени от населението без да са налагани ограничения.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смъртността се определя като броя на починалите разделени на броя на заразените и за Швеция е 12,3 %. Дори реално заразените да са три пъти повече смъртността ще е 4,1 %. Накрая като се сравни статистиката за починалите в Швеция през последните месеци и предишни години, ще се види, че реално смъртността е по-висока
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Д 48"Проценте, 328 на млн. е 0.000328%" ?!?!?Ашкулсун бе "математика".Осми клас завърши ли или ти подариха диплУмЪтЪ ???П.П. 328 *** милион е 0.0328%, смешникоооо!!
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много интересна статия ,браво!А,защо не напишете същата възхитителна статия и за Беларус? Май няма начин това да стане ,а непременно ще трябва да е критична пълна с коментари на изтерзани жители на диктаторският режим!
36
0
 
3
 
! Отговори
Статистика преди 3 години
Ако ви е интересно може да потърсите статистика от техния НСИ и ще видите доста забалежително по-висока свъртност в Швеция от март насам в сравнение с миналата година, за тези, които казват, че те там си умират по принцип.
35
0
 
0
 
! Отговори
от анонимен 50 до 33 преди 3 години
До Анонимен Моля за извинение,но Вие така ме подразнихте,че си позволих да Ви обидя. Простете ми,не съм такъв *** както съм се изразила в писанията си.
34
4
 
4
 
! Отговори
Д преди 3 години
Проценте, 328 на млн. е 0.000328%! Защо ли, на никой не му изнася да напише каква висока смъртност!? Щом това е висока колко % е ниската!?
33
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тези измислени статии!!!! Поне питайте някой местен или някой българин там!!! Да няма задължително затваряне на ресторанти, НООО поне половината са затворили заради ниските обороти, хората не ходят както преди, училища за над 7 клас (или 5ти беше) СА ЗАТВОРЕНИ, университете СЪЩО!!! В моловете и кината няма никойДа градините функционират със сума ограничения и с не повече от 30% от капацитета.... И сега официалната статистика, швеция спрямо съседите е с 12-15 ПЪТИ повече смъртност...ПЪТИ!
32
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Току-що прочетох че Швеция сменят политиката относно вируса поради многото жертви и преценката че настоящите ограничения НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ !!Така че по-полека с хвалбите !!Отделно, все още сме в самото начало на пандемията и пилците ще ги броим наесен ама 2021 !!
31
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не стават за никакъв пример. И не само те. Няма и да обяснявам защо. Който са му по сърце, да споделя техните ценности. Освободи се достатъчно място, за малцината привърженици на техните обществени взаимодействия. За мен са безсъвестно безчувствени биологични подобия на хора.
30
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Швеция смъртността от Ковид-19 е една от най-високите в света. Към момента е 328 починали на 1 милион население. Това ли ни е примера?
29
3
 
10
 
! Отговори
Преял Гербав преди 3 години
Чакайте бе!Защо разпространявате фалшиви новини?! Бойко рече, че там са много по-зле от назе тука е.
28
7
 
9
 
! Отговори
Д преди 3 години
Странно. Половината тук знаят да пишат, а не са учили елементарно смятане. Я някой да каже 3000 колко % е на 10млн., и после да тича да погребва Швеция!
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то и при нас сега е същото.
26
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЗО от начало ги критикува, сега за пример ги дават. СЗО не знаят и те вече какво изказване да направят.
25
8
 
16
 
! Отговори
Какъв пример ?! преди 3 години
Чак пък за пример ! При подобно население като България имат 27 000 заразени и 3300 смъртни случаи !!! В България смъртността е 40 пъти по-малка !
24
4
 
5
 
! Отговори
Тъпомер преди 3 години
Ех зомбита и заболели от Стокхолмския синдром,голяма карикатура сте,ако си мислите че сте големи радетели и загрижени за някого(освен за дивана),то немам думи за вас,
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То ва беше психо експеримент световна конспирация която още държи изкуфели дъртаци като ананиев и и други феодални старчета
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Bara bra, tack! "Tам 3000 човека по принцип си умират на ден"... и за годината измира 1/10 от населението :D :D :D :D :D :D
21
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе вие не разбрахте ли че ББ е несменяем и трябва да управлява още поне 10 години за да оправи България.