Захариева: Мерките за пътуванията постепенно ще се разхлабват

Далечните пътувания са малко вероятни това лято, обясни външният министър
Обновена: 13 май 2020 10:39 | 13 май 2020 09:10, Петя Славова
46
Захариева: Мерките за пътуванията постепенно ще се разхлабват
Снимка: БГНЕС

Мерките, свързани с ограничението на разпространението на коронавируса, които засягат пътуванията, ще се отхлабват според развитието на обстановката.

Поне до края на май обаче ще остане задължителната 14-дневна карантина след прибиране от чужбина. "Всички правителства в ЕС мислят координирано как да отслабват мерките без да се предизвика втора и трета вълна", коментира пред Нова тв вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Още по темата

Тя очаква още днес Европейската комисия да обяви, че държави с нисък риск от разпространение на COVID-19, ще трябва постепенно да премахват ограниченията за влизане, съответно и карантината.

По думите й се очаква до края на месец май или до средата на юни да отпадне карантината за всички граждани, не само за туристи, които са пътували в съседни на нас европейски страни, които са със сходни с нашата обстановка ниво на заразени. "Далечните пътувания са малко вероятни това лято", отсече Захариева и препоръча да се ограничим до близките ни страни.

Според министъра, Великобритания е една от държавите с висок риск и макар всеки турист у нас да е желан, страната ни няма интерес да затваря хотели или населени места, заради случаи с коронавирус.

"Тази карантина и това ограничение на движението, особено вътре в ЕС, не може да продължат до безкрайност. Всички правителства мислят как координирано да отхлабваме тези мерки, но това да не доведе до 2 и 3-та вълна на заболеваемостта", обясни външният министър.

Освен за туризма, това е важно и за бизнес пътуванията, коментира още Захариева.

"Работим по тези въпроси. Първо на двустранна основа ще отправим предложения. Първо например за краткосрочните бизнес пътувания", каза още външният министър.

Тя коментира и отношенията ни със Северна Македония, като обясни, че никой не им пречи да се самоопределят, но не може това да става на база исторически лъжи и антибългарска реторика.

"Това самоопределение, тази нация, която те изграждат от 1944 г. не трябва да стъпва на лъжи и на антибългарската кампания, а на истината. Основата на нашия договор е общата история. Никой не оспорва правото на Македония да има държава и как да се самоопределят. Правото на самоопределение е право на човека", отсече Захариева .

Българският външен министър припомни, че във всички декларации, включително тези на Европейския съюз за започване на преговорите с Македония, има позоваване на Договора за приятелство и добросъседство, който двете страни сключиха през август 2017 г. Тя каза, че е необходимо да възстанови работа съвместната българо-македонска комисия по историческите въпроси.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
3
 
! Отговори
Тиква преди 3 години
Гербава хиена, позор за Българи,както и тулупа-тиквуна.
31
3
 
2
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Захариевна, искам да ме охлабиш постепенно, бавно и продължително.
30
1
 
2
 
! Отговори
Ъъъ преди 3 години
Ще се разхлабят, зер, на теб как от прекомерна употреба ти се разхлаби "хватката"?
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовНе съм сигурен каква е компетентността на руските хибридници по отношение на демокрацията. Ако се съди по твоята: нулева.
28
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кариеристка с посредствено образование
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поставиха си специални филтри в министерския съвет, носят им проверена храна, а народа да умира от болести дреме и на пи на захариева. това не е правилно според мен
26
3
 
4
 
! Отговори
ромка от герб преди 3 години
Да сте ми казвали докога още трябвало да си миеме ръцете ?
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Не, чакаше да чуе твоето мнение за да реши.
24
1
 
10
 
! Отговори
Мъск преди 3 години
Екскурзия до Луната!!Незабравими преживявания с 5G и коронавирус.Безплатни ваксинации ,слагане на чип и снимки за спомен с Бил Гейтс и Сорос!
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Захариева сериозно ли си мисли,че е външен министър!?
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дядо ПенсЗа теб и без това е опасно сега да се събираш с големи тълпи. Седи на на балкона грей се на шезлонга.
21
2
 
10
 
! Отговори
дядо Пенс преди 3 години
Е аз с моите 110 ? пенсия и без това няма къде да ходя...
20
2
 
9
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
Г-жа Захариева е станала мноооооооооого по-убедителна с времето, .....е как да откажеш нещо на такава дама......а иначе разбирам че който ходи, ходи...... вече ще почиваме в Айтос, Карнобат и до там
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой и пръска сливата на тая усмиханатата?
18
5
 
1
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
Добър ход!
17
1
 
6
 
! Отговори
ЗАЩО преди 3 години
Защо махнахте мнението ми че е сексапилна -аз излъгах
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
""Всички правителства в ЕС мислят координирано как да отслабват мерките без да се предизвика втора и трета вълна"Ще е интересно дали ще успеят да направят въпросните здравни коридори и за туристите. Това изглежда като най-разумното решение за момента. Особено България, където морските курорти имат на разположение две летища ще е лесно да се организира.
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовТи си неграмотен (доказано и то в буквалния смисъл. Не можеш да разбереш какво четеш), тъй че напъните ти да даваш мнения и да си "прав" са само избиване на комплекси на многознайко.
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовПредаде ли се?:)))) Много бързичко директно забрави за какво си в темата, мхм. След толкова много бой който си изял лично от мен на какви ли не теми (то не беше Германска Конституция, Тълкувания, купонни системи, бележки на Сталин, обединение на Германия ит т.н. ит.н.) си вземай "моите размисли са си за мен" и пътувай. В България нямаме нужда от слуги на руснаците като теб.
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази горделива калинка кога ще е махнат от външно?Капацитетът й е като на секретарка на общинска фирма!