Без карантина – как ЕК планира да вдигне туризма на крака?

Правата на пътниците
14 май 2020 07:10, Нели Христова
26
Без карантина – как ЕК планира да вдигне туризма на крака?
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия обеща, че това лято ще можем да пътуваме из Европа, не само за да се видим с роднини и приятели, но и за да вдигнем туризма в съюза на крака. В своя доклад, ЕК отбелязва, че летните месеци са критични, тъй като туризма в Европа вече е загубил между 8400 милиарда и 1100 милиарда евро. През месеците юни, юли и август, гражданите на ЕС предприемат 385 милиона пътувания и вкарват в хазната 190 милиарда евро.

Още по темата

Разбира се, от ЕК предупреждават, че прекалено бързото вдигане на мерките би довело до скок на броя на заразените. За това комуникацията между държавите стои в основата на успешния сезон и най-вече на това, туристите да са сигурни, че почивката им е безопасна.

Европейската комисия не подкрепя поставянето на пътуващите между държави от ЕС под карантина. Освен това Брюксел е против предложението за въвеждането на здравни сертификати.

Комисията иска уеднаквяване на начините за събиране на данните за заболеваемостта в ЕС, както и тези данни да бъдат достъпни в реално време за сравнение.

Предвижда се да бъде създадена електронна карта, която да показва постоянно епидемичната обстановка в отделните части на ЕС. Според ЕК това би улеснило туристите при подготовката на летните почивки. По мнението на комисията засега не се налага отмяна на летните резервации.

Комисията остава на мнението, че дори в условията на епидемия правата на пътниците не трябва да бъдат ограничавани, затова онези, чиито полети са били отменени, следва да имат възможност да получат парите си обратно. ЕК настоява издаването на ваучери да остане на доброволна основа и да не се превръща в обичайното обезщетение при отменен полет.

ЕК предлага да се пристъпи към постепенно отваряне на границите в Шенгенското пространство, съобразено с научните данни за заболеваемостта. Комисията отбелязва необходимостта да се следи премахването на кое от ограниченията, въведени от март насам, води до увеличение в броя на заразените с коронавирус.

Комисията предлага също в самолетите и хотелите да бъдат въведени уеднаквени правила за действие, свързани с поддържането на чистота и безопасно разстояние между хората. Според ЕК е необходимо работещите в областта на транспорта например да носят маски с висока защита. В следващите дни комисията очаква съответните европейски служби да предложат допълнения в общия протокол за сигурност в гражданското въздухоплаване.

Подходът трябва също така да бъде гъвкав и да включва възможността за повторно въвеждане на определени мерки, ако епидемиологичната ситуация го изисква. Държавите членки следва да се ръководят от следните три критерия: епидемиологичната обстановка, особено в областите, в които положението се подобрява, въз основа на предоставяните насоки и картографска информация от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC).

Принципът на недискриминация е особено важен: когато една държава членка реши да разреши пътуването на своя територия или до определени региони и области на своя територия, тя следва да направи това по недискриминационен начин, а именно да го разреши от всички области, региони или държави в ЕС със сходна епидемиологична обстановка. Също така, всички ограничения трябва да бъдат премахнати без дискриминация за всички граждани на ЕС и за всички жители на тази държава членка, независимо от тяхната националност, и това следва да се прилага за всички области на ЕС със сходна епидемиологична обстановка.

Възстановяване на транспортните услуги в ЕС и едновременна грижа за здравето на транспортните работници и пътниците: Насоките съдържат общи принципи за безопасно и постепенно възстановяване на всички видове пътнически превози. В тях се съдържат редица препоръки, като например необходимостта от ограничаване на контактите между пътниците и транспортните работници, както и между самите пътници, като по възможност се намали и тяхната гъстота.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Опосканото поколени преди 3 години
Ще пропусна две ,три лета. Имам алтернатива. Басейна на двора.
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Европейската комисия обеща, че това лято ще можем да пътуваме из Европа, не само за да се видим с роднини и приятели, но и за да вдигнем туризма в съюза на крака."Мерси, тая година ще ви пропусна туризма. Не ми се мре.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовБегай да изповядваш ценностите на СССР.
12
3
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 1Журналистите отразяват какво са казали политиците... а политиците - те изповядват брюкселските ценности.
11
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За ЕК явно сме като ходещи касички които трябва да бъдат изтръскани, животът ни е без значение.
10
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 9Прав си, на 4 март същата тази ек на урсула препоръча (доста сърдито на Австрия) да няма граничен контрол с Италия.
9
1
 
22
 
! Отговори
До северозапада преди 3 години
Наистина карантината и извънредното положение са безумие.
8
9
 
6
 
! Отговори
календар преди 3 години
Предстои да видим кое как се е случило. Има хора, които упорито отричат ковид да е нещо повече от обикновен грип. Даде се възможност и те ще пътуват, ще ходят на море най-вероятно, до Гърция ще се отбият някой и друг ден /че за нашето море мантрата е "няма да им стъпя/. Ще хукнат кой накъдето види... и пилците /жертвите/ ще ги броим на есен. Брюкселските бюрократи казаха ясно и витиевато, демек, презастраховаха се, защото отговорност не им се носи - ние никого не задължаваме, само препоръчваме.
7
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Разбира се, от ЕК предупреждават, че прекалено бързото вдигане на мерките би довело до скок на броя на заразените."Сериозно ли бе? И как ще спрете вируса да се разпространи още повече? Ще го плашите с европейски ценности?
6
1
 
19
 
! Отговори
123 преди 3 години
Няма ли кой да му го прочете бавно и с обясняване на по-сложните думички туй на др д-р Борисов?! Че май пак е дал грешните инструкции на марионетките си ...
5
15
 
13
 
! Отговори
лъжата ЕС преди 3 години
Печалбарството победи карантината + демокрацията.
4
0
 
9
 
! Отговори
ваучермен преди 3 години
С ваучер във ръка за Бг туризъм => на летуване излизам.
3
17
 
14
 
! Отговори
северозапад преди 3 години
Това е абсурд, карантина извънредно положение и ще отваряме курортите.
2
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брюксел да накара европейците да идват тука на почивка и да си купуват къщи всяка година губим трилиони евро задето Брюксел не налага тия мерки.По тяхната логика със колко са ни ощетили, нали ЕС е за да се пътува.
1
25
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туризъм по време на пандемия е все едно да наливаш масло в огъня...Журналистите ли сте толкова т'ъпи или политиците алчни?