ЕК към България: Дискриминирате вносните храни

Комисията изпрати уведомително писмо с искане за обяснения на ситуацията
14 май 2020 17:30,
209
ЕК към България: Дискриминирате вносните храни
Снимка: БГНЕС

Още по темата
Въведеното задължение търговските вериги да предлагат българска регионална продукция привлече вниманието на европейските власти. Европейската комисия (ЕК) е стартирала наказателна процедура срещу България, свързана с нарушаване на правилата на вътрешния пазар, става ясно от отчета на Комисията за наказателните процедури, започнати през месец май, пише investor.bg

Процедурата е на първия етап – ЕК е изпратила официално писмо до българските власти, с което иска обяснение за мярката. Срокът за отговор на София е 1 месец. В противен случай ще се премине на следващ етап от процедурата.

Правителството поиска повече местни стоки в магазините

В края на март – началото на април, в разгара на извънредното положение, Министерството на земеделието, храните и горите поде темата за продажбите на повече местни стоки в магазините, особено в големите вериги.

Ведомството официално предложи търговските обекти да отделят повече място за предлагането на български продукти.

В края на април, след неколкоседмични преговори с веригите, Министерският съвет прие постановление, с което задължи веригите с 10 и повече магазина задължително да предлагат регионална продукция – на производители в областта, в която се намират обектите или намиращи се до 200 км от съответния областен център. Според кабинета така достъп до веригите ще получат и малките производители, които не са представени в асортимента на големите търговци.

Санкциите при нарушение могат да достигнат до 50 хил. лева.

Дискриминационна мярка

Според Брюксел мярката е дискриминационна
. „Българското законодателство задължава търговците на дребно да обособят места за излагане и продажба на местни хранителни продукти, като мляко, риба, прясно месо и яйца, мед, плодове и зеленчуци, както и да купуват 90% от млякото и млечните продукти от местни производители. Такива задължения ограничават свободното движение на стоки, залегнало в член 34 от Договора за функционирането на ЕС, тъй като създават по-изгодни и конкурентни маркетингови условия за местните хранителни продукти, дискриминиращи подобни вносни продукти“, посочва се в становището на Комисията.

ЕК допълва, че мярката противоречи и на чл. 49 от Договора за ЕС, като ограничава свободата на търговците на дребно да вземат решение относно асортимента си, върху разпределението на търговската си площ и да адаптират веригата си на доставки.

Такива ограничения могат да бъдат оправдани само от по-важни причини от общ интерес, като общественото здравеопазване, и трябва да бъдат подходящи и необходими за постигането на тази цел. Поради извънредните обстоятелства поради коронавирусната санитарна ситуация и отслабването на икономиките на ЕС е наложително запазването на свободното движение на стоки и свободата на установяване. Неоправданите пречки могат да подкопаят нашите колективни усилия да поддържаме товарите да се движат свободно и ефективно по целия ЕС и способността ни да се борим с тази безпрецедентна криза в духа на европейската солидарност“, подчертават от ЕК.

Целия анализ четете в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.