Великобритания обвини ЕС в идеологически подход към Brexit

ЕС смята, че Обединеното кралство живее в миналото
15 май 2020 22:13,
43
Великобритания обвини ЕС в идеологически подход към Brexit
Снимка: БГНЕС

Главният преговарящ на Великобритания Дейвид Фрост обвини Брюксел, че е използвал „идеологически подход” към търговските преговори след Brexit, на които според него е постигнат „много малък напредък“, цитира думите му британският вестник The Independent.

Още по темата

Изказвайки се след последния кръг от преговори, Дейвид Фрост заяви, че Обединеното кралство ще публикува своите проекти на предложения за търговска сделка следващата седмица, след предупреждение от главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, че „Обединеното кралство не е започнало истинска дискусия“ по ключови въпроси, допълва „Фокус“.

Липсата на напредък идва само с един месец преди крайния срок за удължаване на преходния период, при който Обединеното кралство остава обвързано с правилата на ЕС - с възможност за липса на сделка след това през декември.

Но и Барние от своя страна обвини Обединеното кралство, че не разбира ситуацията, в която се е поставило, като реши да напусне и да остане през 70-те години на миналия век, в положение на „безизходица“.

„Трябва да ви кажа, днес изглежда наистина няма разбиране на обективните, механични последици от британския избор за напускане на единния пазар и митническия съюз“, каза той пред репортери след приключването на кръга от преговори.

„За да постигне напредък в тези преговори, ако Великобритания има намерение да постигне споразумение с Европейския съюз, тогава Обединеното кралство ще трябва да бъде по-реалистично. Те ще трябва да преминат отвъд тази липса на разбиране. Без съмнение ще трябва да променят стратегията си. "

Барние добави: „Търговската политика вече не е това, което беше. Вече не сме през 70-те - време, когато търговските споразумения бяха единствено за премахване на тарифните бариери. От този период ние продължихме напред. "

Той каза, че споразуменията сега трябва да се „основават на условията на лоялна конкуренция, по-специално що се отнася до държавната помощ, социалните стандарти, данъчното облагане“.

Най-голямата спънка между двете страни е степента, в която Обединеното кралство ще спазва правилата и стандартите на ЕС или ще намали достъпа до търговия на единния пазар - въпрос, който ЕС определя като „равнопоставени условия“.

Други въпроси включват достъпа на риболовните флоти на ЕС до водите на Великобритания - основна европейска червена линия - и управлението и структурата на сделката, включително ролята на Европейския съд.

Обединеното кралство и ЕС също спорят дали Великобритания ще се ангажира да остане обвързана с Европейската конвенция за правата на човека, като Обединеното кралство по-специално отказва да поеме официален ангажимент под формата на договор, въпреки че настоява, че не планира да я напуска.

Фрост, който отговаря за Brexit в кабинета на Борис Джонсън, заяви в изявление след края на последния кръг от преговори тази седмица: „Много ясно е, че стандартно цялостно споразумение за свободна търговия с други ключови споразумения по въпроси като правоприлагането, гражданската ядрена политика и авиацията , всичко в духа на политическата декларация, могат да бъдат договорени без големи трудности в наличното време. И двете страни представиха пълни правни текстове, има много прецеденти и ясно се разбира общото между преговарящите.

„Основната пречка за това е настояването на ЕС да включи набор от нови и небалансирани предложения за така наречените„ равнопоставени условия “, които биха обвързали нашата страна със законодателството или стандартите на ЕС или определят по някакъв начин нашите вътрешни правни режими - това е безпрецедентно в споразуменията за свободна търговия и не е предвидено в политическата декларация. Щом ЕС признае, че няма да сключим споразумение на тази основа, ще можем да постигнем напредък. “

Той добави: „Трудно е да се разбере защо ЕС настоява за идеологически подход, който затруднява постигането на взаимноизгодно споразумение. Много се нуждаем от промяна в подхода на ЕС за следващия кръг, започващ на 1 юни. За да улесним тези дискусии, ние възнамеряваме да оповестим всички проекти на законодателни текстове на Обединеното кралство през следващата седмица, така че страните членки на ЕС и заинтересованите наблюдатели да могат да видят подробно нашия подход. “

И двете страни трябва да се срещнат отново в началото на юни. Разговорите се водят във формат на видеоконференция заради пандемията, със стотици служители от всяка страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
2
 
! Отговори
Явно .. преди 3 години
... руския хибридник толкова си може. Изрева, че западните страни работят добре заедно и отиде да си крие характера на мокър смачкан вестник ... до следващото лъжливо подмятане. Не е лека съдбата на русофилите.
30
5
 
3
 
! Отговори
Какво стана .. преди 3 години
... с хибридника? Нали щеше да показва факти?
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32Играта на тия "българи" (нека си ги наречем с истинското им име: русофили или по-точно, българофоби) е ясна, България извън ЕС, за да я лапне лесно Раша. Само дето този влак замина. Това може да стане само с война и в тая война тия русофили нищо добро не ги чака. :))))))))))))))))))
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ясно е че българите са против всеки донор на евросубсидии на който му е дошло до гуша средстсвата му да отиват в мутри връзкари в България и излиза с комунистическите си лозунги, които вожда му каза че са единственото което мутренската му република дава на европа докато присвоява средствата им
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовХАХАХАХАХА1. Броя на "янките" е свидетелство за окупация?2. Външната политика какво?3. Какво значи "безпрекословното" и какво общо има това с твърденията ти? 4. Твоите "размисли" са "доказателство"?5. Сегашната Конституция? Кажи какво в сегашната конституция ги прави "зависими":))))))))))))))))
26
2
 
4
 
! Отговори
Какво стана .. преди 3 години
... с хибридника, нали щеше да показва "факти"? Отиде да получи инструкции какво да говори ли? Дано не са като предните.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовНека видим кой е "***" и кой няма факти.Ето какво си написал: "но немците все още са окупирани"Дай си фактите, които показват товаП.П. Аз съм същия, който те съсипа няколко пъти на тема Германска Конституция.Давай, ти си!:)))))
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дедо ТашункоТая поговорка от кой век е?
23
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 31Слаабо ***, слабооо... пак нищо по темата, пак няма факти...Много ще да са го закъсали спонсорите ти...
22
4
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Преди седмица умен коментатор в този блог бе цитирал иракска поговорка: " Ако 2 риби в реката Тигър се скарат, да знаете, че там имат пръст англичаните". Светът щеше да бъде доста по-човечен, ако го нямаше ОК. До ден днешен англичаните считат цял свят за тяхна колония. Всички световни интриги за запазена марка на острова. Дано да потъне в морето, дано!
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовСпомняш ли си собствената си фраза "моите разбирания са си за мен", хибридник? Вече не мога да си спомня всичките пъти когато бягаш с подвита опашка само за да се появиш отново с абсолютно същите приказки. Има два варианта: или си толкова отчаян, че няма какво друго да правиш освен да повтаряш въпреки че вече приказките ти са доказани лъжи или някой добре те "мотивира". Трети няма.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Британският троянски кон най-после е извън ЕС. Ред е на полския такъв.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 42Изобщо не се притеснявам за англичаните,те винаги са изкярвали от всяка ситуация, надявам се да се разберат с европейските държави,не искаме конфликти нито с Англия,нито с Русия в Европа.
18
13
 
5
 
! Отговори
42 преди 3 години
Браво, Христо! Подскажи им, че без англо-американската мощ ЕС е обречен.
17
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовТвоите факти за нищо не стават, хибридник. Колко пъти трябва да демонстрираш че нарочно говориш едни и същи несвързани работи? Вече стана по-елементарен и от Просото. Явно хибридниците нямате никакво чувство за самоуважение, да ви размазват по такъв начин и да продължавате да се изявявате като дребни лъжци.
16
5
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Може да са френски или немски потомци, но исторически имат повече достойнство от французите и повечето западни държави...
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
идеологически подход разбира се, хората им казват че искат равнопоставеност а не едни търтеи да живеят на гърба на други хора, трябва да има търговска сделка и толкова не може да се дават милиарди на съмнителни типове от мутренски държави а те само да присвояват!
14
3
 
3
 
! Отговори
ко40 преди 3 години
половин англия са френски потомци, айде у лево
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Троянския кон англия, беше наритан като руслЯмдия по розовите бузки от ЕС.ДрОгаре свиквате ли?
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ристУ пак ли на метеното?