Дългова криза, Brexit, COVID-19: Колко сериозно е застрашен ЕС?

Кризите в европейското семейство зачестяват през последните години
16 май 2020 20:10, Красимир Ангелов
106
Дългова криза, Brexit, COVID-19: Колко сериозно е застрашен ЕС?
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) е в криза, отново. Третата по големина икономика в света - тази на 27-те страни членки на блока, се опитва да намери изход от дълбоката рецесия, към която се насочи заради коронавирусната пандемия. Кризата поднови старите разделяния в блока, които заплашваха с разделението му. Въпреки че това не е първият път, в който ЕС се изправя пред екзистенциални проблеми, германският канлер Ангела Меркел заяви, че блокът никога не е бил поставян пред подобно предизвикателство, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Защо заплахата този път е толкова голяма?

Европейската комисия очаква пандемията да предизвика най-големия спад на БВП в региона от Втората световна война насам, като предупреди, че различията в икономическите щети и възстановяването в отделните държави ще изложи на риск оцеляването на еврозоната.

Още по темата
Общият валутен блок, обхващащ 19 държави, е сърцето на европейския проект, но в него липсват много от инструментите, които останалите икономики могат да прилагат. Еврозоната няма единна хазна, чрез която да разпределя средства, където е най-наложително, а съгласието между страните ѝ членки относно подпомагането на по-бедните от тях е крехко.

Какво още тежи на ЕС?

В началото на май Германският конституционен съд оспори законността на програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка, което би могло да намали силата ѝ в бъдеще. Потенциално по-голямо предизвикателство е фактът, че управляващите успорват авторитета на Европейския съд като краен арбитър в блока. Това може да доведе до нови проблеми, включително в нелибералните правителства на страните от Източна Европа, които нарушават върховенството на закона и принципите на блока.

По този начин решението на Германия повдига рискове за целия правен ред в ЕС и за първи път поставя основен въпрос: ако правото на ЕС няма първостепенно положение над националното законодателство, как може да функционират единият пазар и еврозоната?

Не е ли ЕС в постоянна криза?

През последното десетилетие дълговата криза едва не доведе до разпад на еврозоната. Бежанската вълна от 2015 г. свари отделните страни в блока еднакво неподготвени, което предизвика паника в отделните правителства. Година по-късно дойде и решението на Великобритания да напусне ЕС на фона на скока в подкрепата към популистките лидери в множество страни от континента.

До момента ЕС успя да оцелее през всички тези кризи, които обаче дадоха своето отражение.

Защо имаше толкова много кризи?

Популярна теория е, че кризите са взаимосвързани, като всяка една води до следващата и оставя неразрешени проблеми, докато разкрива институционалните недостатъци на блока.

Страните от еврозоната споделят единна валута, но нямат подходящ общ бюджет, единният пазар е непълен, капиталовите пазари са франгментирани, а продължителните настоявания за банков съюз остават без краен резултат.

Взимането на решения е трудно - само Европейската комисия може да предлага закони, но основният законодател е Съветът на ЕС, състоящ се от национални правителства, които могат да вземат решения само с единодушие или с голямо мнозинство.

За повечето закони е необходимо одобрение от Европейския парламент -  фрагментирана група от пряко избрани депутати с пропорционално представителство на страните членки. За подкрепата там обикновено е необходимо обединение на няколко политически фракции до постигнето на мнозинство.

Има ли единно решение за това предизвикателство?

С една дума - суверенитет. Националните правителства трябва да отговарят пред собствените си избиратели и да се придържат към националните си конституции, парламенти и процедури, което понякога обаче подкопава усилията за взимане на стратегически решения в блока.

В края на февруари, след като коронавирусната пандемия започна да се разпространява в ЕС, неговите лидери прекараха 28 часа в разговори за това как ще се разпредели относително малкия бюджет на блока, а голяма част от ръководителите държаха да покажат как защитават предимно националните си интереси.

Колко лоши може да се окажат нещата този път?

Ситуацията този път се оказа достатъчно притеснителна за германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, които отправиха сериозни предупреждения за задаващата се криза.

"Досегашният опит показва, че лидерите на ЕС ще направят достатъчно, за да спасят ситуацията и да избегнат най-лошото", твърди Джанис Емануилидис, анализатор в Центъра за европейска политика.

Междувременно критичните към ЕС постоянно подценяват политическата воля на европейското семейство, което го поддържа заедно, но прави само толкова, че да избегне сривове, което може да не е жизнеспособна стратегия в дългосрочен план. Делът на ЕС в световния БВП намалява, докато блокът изглежда все по-притиснат от САЩ и Китай.

Критици предупреждават, че ако страните в ЕС продължават да бранят само националните си интереси, блокът може да се окаже във все по-слаба и незначителна в международен план позиция.

Още икономически новини и анализи четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
7
 
! Отговори
до 60 преди 3 години
Единен в РАЗПАДА СИ ! Един за Всички, Всички за Един - беше лозунга на социализма.
51
2
 
9
 
! Отговори
Един от Германия преди 3 години
Короната е само повод за крутните икономически мерки, коитп предстоят в Европа. Симптомите на Кризата се появиха с безотговорното печатане от ЕЦБ на 60 милиарда Евро на месец от 3 години насам, с отрицателните лихви, с 2300 милиарда дълга на Италия.Естествено, че Германия се уплаши, че нейните данъкоплатци с най-високите данъци в Европа, ще трябва да плащат дълговете на Италия. 70% от германците живеят под наем, а в Италия над 90% имат собствен дом. Меркел се страхува от Алтернатива за Германия
50
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой хора като вожда от Сибир не разбират, че колкото повече кризи създават в ЕС, толкова по-единен ще става той.
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свършено е със суверенитета, щом Върховните и Конституционните Съдилища нямат думата в ЕС и Европейският Съд стои над всички. Това е НОВА ДИКАТУРА !
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свършено е със суверенитета на държавите в ЕС, щом Върховните и Конституционните Съдилища н пред Европейския Съд.
47
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов" .. и да се разпада час по-бързо ... "Ахахахахаха. Така ли завършва комюникето на Партията до руските хибридници в България?
46
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовНали "геманците не бяха свободни", вестник, какво "браво", или забрави какви ги дрънкаше днес следобяд?
45
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовКато станеш готов с четенето на комюникето на Партията, можеш да се подготвиш за препитване.:))))))))))))))))))
44
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовГотов ли си пак да те изпитвам, вестник?:)))))))))))))))))))))))))))))
43
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовТъй като си неграмотен, капацитета ти да разбираш каквото и да било е ннулев. Питах те, каква е била втората забележка на КС на Германия по повод на решението което ТИ уж посочи като проблематично. Не можа дума да обелиш. Отивай да садиш картофи и да слушаш руски песни.
42
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПародияТи си кухи фрази без грам покритие, но дори и на теб живота ти се е подобрил заради него тъй че ...
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовХахаха. Хибридника се загрижил за "обикновените" хора. Ама, говори за себе си, моето момче, кажи за нас, бедните хора .... така и така. "Обикновените хора" в ЕС са хора със сравнително висок жизнен стандарт. Дори и в България.
40
5
 
5
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
В света се оформят трима играчи - САЩ, Китай и вечно разпадащият се ЕС. Русия вече не се вижда.
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До реалностАми, щом на теб ти е така заминавай или за Албания или за Африка. Все ще е по-добре, нали така?
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИстуканВече дори не сте интересни.
37
3
 
2
 
! Отговори
Математик преди 3 години
За съжаление всичко започва с нова сила.В Индия не успяха да изолират вируса и сега се очаква някаква форма на експлозия на заразените от КОВИД-19. Сега ще видите дали вируса е безопасен.
36
1
 
9
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Нищо не става от тоя ЕС щом един пършничев вирус му видя сметката.
35
3
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Коронавирусът стана доста съмнителен. Лекари казват, че са притиснати от властите да пишат всеки ден определени хора за мъртви от коронавирус, а те всъщност са починали от друго. Световната медицинска организация трябва да бъде съдена за тази измама!
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Dulga na darjavite e slednoto Amerika 25 triliona dolara,Angliya 8 triliona,Germaniya 5 triliona,Francia4 triliona,Yaponiya 4 triliona dolara ,Kitay 2 triliona,i taka natatuk ,zadava se nov svetoven red novo strukturirane na sveta
33
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес имаше протести отново за некадърното управление на Борисов.Никоя телевизия не отразява тези протести както и Днес БГ. а за 5-6 циркаджии пред президентсвото журналистите и телевизиите бяха повече от смешниците.Нас ни управлява психично болен диктатор който е сложил ръка на всички медии и електронни сайтове както и на всичко друго.Време е да му покажем кой е шефа и кой го е назначил на този пост чакаме ви в понеделник както и всеки ден.