Най-възрастната жена, оцеляла от коронавируса: Трябва ни нов световен ред

По-голямата част от жертвите на COVID-19 живеят в старчески домове
17 май 2020 16:50, Нели Христова
75
Най-възрастната жена, оцеляла от коронавируса: Трябва ни нов световен ред

Мария Браняс само преди седмици отпразнува своя 113-ти рожден ден. Но сега е затворена в стаята на старческия дом, в който живее и се бори с последствията от коронавируса. Тя е най-възрастният човек, който е успял да се пребори с болестта. Сета Мария иска нов световен ред.

"Всичко трябва да бъде издигнато отново и по различен начин. Имайки предвид възрастта ми, едва ли ще доживея да го видя. Но е нужен нов световен ред", казва възрастната испанка пред Observer.

Новината за 113-годишната Мария обиколи целият свят и донесе малко щастие в Испания, която бе силно ударена от COVID-19. Жертвите там вече са 27500. Вирусът започнал да се прокрадва из жълтите коридори на старческия дом в Олот, на 70 мили от Барселона, в края на март. Въпреки страха от заразата, служителите продължили да се грижат за възрастните хора. За жалост COVID-19 убива 17 от 133-те души, които живеят в дома.

Мария, която е свидетел на две световни войни, пандемията от Испански грип и гражданската война в Испания, боледува едва няколко дни преди да се възстанови. Но това, което оставя по-дълбок отпечатък не е болестта, а отношението към възрастните хора.

"Пандемията показа, че ние, старците, сме забравените хора в това общество. Ние сме се борили през целия си живот, жертвали сме мечтите и времето си за да имате това качество на живот сега. Тези хора не заслужаваха да умрат по този начин", категорична е Мария.

Вирусът в Испания покоси около 5000 страчески домове, убивайки повече от 17 хил. техни обитатели. Това се случва и в цяла Европа - голяма част от смъртните случаи в Италия, Белгия, Ирландия и Франция са именно в домовете. Пандемията удари жестоко домовете за възрастни хора, които още преди нея се оплакваха, че нямат нито достатъчно персонал, нито достатъчно средства, за да се грижат за обитателите си.

Преди COVID-19 възрастните хора се оплакваха, как чакат с часове да отидат до банята или да пият вода. Стаите им бяха нападнати от мравки или хлебарки. Персоналът в един от домовете призна, че трябва да пести от основни материали, като сапун и пелени.

"Това е ситуацията в домовете за възрастни не само по време на пандемията, но през последното десетилетие. Ето как възрастните хора трябваше да се изправят пред този вирус", каза политикът Пабло Гомес Перпиня пред регионалното събрание миналия месец. Тежката ситуация стана ясна през март, когато военните трябваше да дезенфикцират старческите домове. Те откриха много хора изоставени, някои дори мъртви, в леглата си.

Мария е в старчески дом вече 20 години. "Хората си мислят, че ние, които избираме да живеем в домове, просто изчезваме от обществото. Правителството трябва да ни обърне внимание, да намери финансиране и да осигури добър персонал за домовете. Но най-вече - то трябва да ни осигури повече здравни грижи", казва 113-годишната жена. Тя дори е започнала кампания в Twitter с помощта на своята дъщеря. Описанието й в социалната мрежа гласи: "Аз съм стара. Много стара. Но не съм глупава."

Браняс е родена през 1907 в САЩ, където баща й работел като журналист. Връщат се обратно в Испания през 1915 година, а докато Испанският грип покосява страната, Мария живее в малко градче в Каталуния. То е пощадено от тогавашната пандемия.

Тя рядко говори за миналото. Всъщност, дълбоко вярва, че за миналото е по-добре да не се говори. Най-важно е да се гледа напред. "Може би за това има толкова дълъг живот", казва дъщеря й. Вместо за миналото, Мария е по-щастлива да говори за това, какво бъдеще иска за 13-те си внуци. "Трябва да има промяна в ценностите. Трябва да се цени образованието, здравеопазването, науката. Да се дават по-малко пари за оръжия и за политици", категорична е тя.

Когато я питат, какво следва след като е преборила COVID-19, Мария започва да се смее: "Е, ще си поживея. Докато Господ реши."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новия световен ред ако дойде ще доведе до масово робство и световно правителство.
21
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 22Въобще не съм загрижен за населението. Нито възрастното, нито младото. С изключение на приятелите, роднините и тук-там някой познат.
20
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кво става, когато дъртаците станат повече от младите?
19
0
 
2
 
! Отговори
А преди 3 години
Предния коментар вече е до 18 поради премахване на други.
18
5
 
17
 
! Отговори
А до 21 преди 3 години
Аз на 70 няма да снана по ред причини, но сега разбирам колко застаряващо вярно е населението ни и колко повече егоизъм развива във времето. Да не споменавам лицемерието което от месеци тресе коментарите тук. Много сте загрижени за възрастните по цял свят, ама при първа възмоэност ще ги тикнете в старчиски дом та да си карате живота. Тази жена евала на 113 год при толкова роднини що е в старчески дом, щот на никой не му се занимава с памперси и прочие нали?
17
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом искаш не си сменяй телефона на 2 години, а си прахосай живота и нервите в бърсане на старчески зад. Ници.Изборът си е твой.
16
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовНе се ли вижда какви са можете ли да четете в статията?Оставят ги да умрат.Прочетете пък тогава говорете.Може да не съм пътувал в цял свят вие лъде сте бил и колко богаташи живеещи в приют за бездомни хора сте виждал? На практика тази е бездомница -живее в приют на социални помощи.И се оплаква че било мизерно.Ми кво да е? За без пари толкова в цял свят на бедните хора не им е добре.
15
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АНякой те кара насила ли да ставаш на 70?Или ти е длъжен някой с нещо?
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно общество се познава по отношението към възрастните хора. Гледайки всичко това, изводите са, че света на върви по правилен път. Приоритети станаха някой да си сменя телефона, компютъра и таблета на всеки 2 години, а старите хора кучета ги яли.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ахаСъс сигурност не говори за конспиративните теории, с които са пълни нечии глави
12
8
 
5
 
! Отговори
А преди 3 години
Ми аз примерно хич не искам да стигам до 70 понеже смятам че тва да си пенсионер в държава като нашата дори и след години ще си е живо мъчение. И доста хора дори при въпросния вирус и сега на тази възраст си казват че е по добре да го лепнат и да се свършва
11
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая си няма представа какъв късмет е извадила живеейки в Испания.Ако живееше в Русия, щеше да е пукнала преди 50 години.
10
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 12Вечно ли искаш да живееш? А другите да работят за тебе за да ти плащат пенсията? И да имаш денонощно 3 слугини да ти бършат зад.ника щото сам не можеш?И вечно да мрънкаш и да мърмориш? За ко ти е?
9
6
 
10
 
! Отговори
аха преди 3 години
Тя тази бабичка е от поколението дато искаше нов ред през 1933 г и после през 1950 те. Сега за трети път ли иска да си прави експерименти със хората.
8
10
 
0
 
! Отговори
до 12 преди 3 години
Никой не говори за възрастните хора,а за такива олигофренди като теб дето въобще не чуват и не разбират тая дъърта кукувелница какво е изплещила и за кво иде реч!Неандерталци изтрещяли!
7
3
 
24
 
! Отговори
50 преди 3 години
Питам се, дали всички, които считат, че хората над 70 години са възрастни и затова не трябва да живеят, си дават сметка колко бързо ще станат на 70 години??? И, дали тогава ще искат да бъдат убити, защото по-младите ги считат за глупави и ненужни???
6
8
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
Ти наясно оинси изобщо за кво уде реч бе олиггоофрен дърт!?
5
2
 
12
 
! Отговори
NWO преди 3 години
Аха..отдалеч се почва!!!!
4
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като оживяла,сега голям живот живее,въобще защо лекуват от Ковит хора над 70 г?
3
2
 
20
 
! Отговори
567 преди 3 години
Права е. Сега се дават повече пари за професионалния спорт, като футбола, социално слабите и партиите. Но, тези неща реално не са важни за начина на живот на работещите хора. Трябва по-добро планиране, контрол над раждаемостта, задължително и по-добро образование и здравеопазване.