Най-възрастната жена, оцеляла от коронавируса: Трябва ни нов световен ред

По-голямата част от жертвите на COVID-19 живеят в старчески домове
17 май 2020 16:50, Нели Христова
75
Най-възрастната жена, оцеляла от коронавируса: Трябва ни нов световен ред

Мария Браняс само преди седмици отпразнува своя 113-ти рожден ден. Но сега е затворена в стаята на старческия дом, в който живее и се бори с последствията от коронавируса. Тя е най-възрастният човек, който е успял да се пребори с болестта. Сета Мария иска нов световен ред.

"Всичко трябва да бъде издигнато отново и по различен начин. Имайки предвид възрастта ми, едва ли ще доживея да го видя. Но е нужен нов световен ред", казва възрастната испанка пред Observer.

Новината за 113-годишната Мария обиколи целият свят и донесе малко щастие в Испания, която бе силно ударена от COVID-19. Жертвите там вече са 27500. Вирусът започнал да се прокрадва из жълтите коридори на старческия дом в Олот, на 70 мили от Барселона, в края на март. Въпреки страха от заразата, служителите продължили да се грижат за възрастните хора. За жалост COVID-19 убива 17 от 133-те души, които живеят в дома.

Мария, която е свидетел на две световни войни, пандемията от Испански грип и гражданската война в Испания, боледува едва няколко дни преди да се възстанови. Но това, което оставя по-дълбок отпечатък не е болестта, а отношението към възрастните хора.

"Пандемията показа, че ние, старците, сме забравените хора в това общество. Ние сме се борили през целия си живот, жертвали сме мечтите и времето си за да имате това качество на живот сега. Тези хора не заслужаваха да умрат по този начин", категорична е Мария.

Вирусът в Испания покоси около 5000 страчески домове, убивайки повече от 17 хил. техни обитатели. Това се случва и в цяла Европа - голяма част от смъртните случаи в Италия, Белгия, Ирландия и Франция са именно в домовете. Пандемията удари жестоко домовете за възрастни хора, които още преди нея се оплакваха, че нямат нито достатъчно персонал, нито достатъчно средства, за да се грижат за обитателите си.

Преди COVID-19 възрастните хора се оплакваха, как чакат с часове да отидат до банята или да пият вода. Стаите им бяха нападнати от мравки или хлебарки. Персоналът в един от домовете призна, че трябва да пести от основни материали, като сапун и пелени.

"Това е ситуацията в домовете за възрастни не само по време на пандемията, но през последното десетилетие. Ето как възрастните хора трябваше да се изправят пред този вирус", каза политикът Пабло Гомес Перпиня пред регионалното събрание миналия месец. Тежката ситуация стана ясна през март, когато военните трябваше да дезенфикцират старческите домове. Те откриха много хора изоставени, някои дори мъртви, в леглата си.

Мария е в старчески дом вече 20 години. "Хората си мислят, че ние, които избираме да живеем в домове, просто изчезваме от обществото. Правителството трябва да ни обърне внимание, да намери финансиране и да осигури добър персонал за домовете. Но най-вече - то трябва да ни осигури повече здравни грижи", казва 113-годишната жена. Тя дори е започнала кампания в Twitter с помощта на своята дъщеря. Описанието й в социалната мрежа гласи: "Аз съм стара. Много стара. Но не съм глупава."

Браняс е родена през 1907 в САЩ, където баща й работел като журналист. Връщат се обратно в Испания през 1915 година, а докато Испанският грип покосява страната, Мария живее в малко градче в Каталуния. То е пощадено от тогавашната пандемия.

Тя рядко говори за миналото. Всъщност, дълбоко вярва, че за миналото е по-добре да не се говори. Най-важно е да се гледа напред. "Може би за това има толкова дълъг живот", казва дъщеря й. Вместо за миналото, Мария е по-щастлива да говори за това, какво бъдеще иска за 13-те си внуци. "Трябва да има промяна в ценностите. Трябва да се цени образованието, здравеопазването, науката. Да се дават по-малко пари за оръжия и за политици", категорична е тя.

Когато я питат, какво следва след като е преборила COVID-19, Мария започва да се смее: "Е, ще си поживея. Докато Господ реши."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 3 години
При всички положения, сегашната ситуация е крайно неизгодна за човечеството. Ако имаше Бог, той не би искал от нас такива жертви.
61
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Проблемът е, как тогава да си обясним чудесата на Християнството, ако няма Бог?И тук е най-голямата конспирация, защото някои от документираните чудеса, не могат да бъдат обяснени от науката ни. Те нарушават фундаменталните закони на физиката. За мен, най-вероятното обяснение е, че участваме в социален експеримент на по-развита цивилизация.
60
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До Да го знаетеЗа съжаление, човекът по коментар 45 е напълно прав! Няма Бог, или поне не съществува във вида, който го познаваме от Библията. Религиите са създадени за контрол над масите, от същите хора, които са измислили и пазарната икономика.Богатите няма да отидат в Бездната след деня на страшния съд, защото такъв ден няма да има, но пък ние робите ще им докато умрем, надявайки се, че страданието ни ще бъде облекчено от вечния живот след смъртта.
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък ако доживея до възраст, да не мога да се грижа за себе си предпочитам да съм в старчески дом или дори умряла . Защо трявба да тормозя младите да ме дондуркат по задължение?! В крайна сметка, всичко минава и заминава.
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прочета ли за "нов световен ред" и гръбака ми настръхва. А на 113 няма нужда да коментирам, колко мозък е останал в тази симпатична иначе баба.
57
2
 
1
 
! Отговори
да го и.... преди 3 години
Бай Луциферчо е злото на планетата,осера Рая,аут
56
0
 
3
 
! Отговори
Луцито.фера преди 3 години
Всичко сътворено от човека е пагубно за самият човек,Само 1 пример от многото други,хиляди.Автомобила ко прай,убива теб,убива невинни
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да го знаетеЕгиптяните са се отнасяли с уважение към Озирис и Изида едновременно. Във аврамските религии къде са жените равини, имами и свещенници жените-папи. Аврамизмът няма да има място във модерния свят.
54
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да го знаетеДревните хора са вярвали че Зорницата и Вечерницата са две различни тела така възниква терминът носител на Зората или Носител на светлината познат като Луцифер По-късно разбират, че това е една звезда и я наричат Афродита/Венера. Тук е мястот да разберем, че Луцифер е носител на женското начало Бог е мъжкото начало изпълнено с агресия, насилие и себично. Ин и Ян. Монотеизмът е понижил жената и така се стига до бракове между мъже с мъже.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надеждата умира последна.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички го искат,но никой не може да го дефинира добре. Новият ред е различен за различните слоеве на обществото, общоно е в развитието към по-добро.
51
3
 
1
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
хахаха тоя рептил му трябва нов ковчек... и 3 метра под земята...
50
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
иска му се на дъртия бабок нов световен ред.....
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците избраха Тръмп, те вярват, че човека който ще ги спаси е един безсрамен олигарх милиардер. Това естествено ще приключи *** катастрофа и тук ще настъпи една чудесна възможност за трансформация на света. Частният богаташки елит няма как да има интереси сходни със тези на хората. Можете да управлявате единствено в интерес на държавата или в интерес на частния капитал.
48
2
 
3
 
! Отговори
Да го знаете преди 3 години
На някой му се иска нов световен ред,ама другият път,път който води към ада,Така че Бог е този който решава а не дявола,много ора служат на сатанчо,и той с бодра крачка,ще ги отвее в геена огнена,където няма,мъни.Да му мислят,богатите които творят това що е против Бога
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американската демокрация е на командно дишанер либералният център е мъртъв сега остава крайно ляво или крайно дясно.Един цитат от Оруел Животните отвън се взираха от прасе към човек, от човек към прасе и отново от прасе към човек; но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е.
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бъдещето е на умствено озарените хора. Вие сте умиращото и проваленото минало живеете във измисления си свят от лъжи и илюзии и налудничаво наричате това истина. Истината не се интересува от това дали имате способността да я схванете. Еволюцията просто ще ви заличи, няма да има нужда от вас, просто защото няма да има със какво да допринесете за бъдещето.
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабето е пожелала по-добре организирана социална с-***,а журналистите са я перефразирали като ,,нов световен ред"
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За повечето хора демокрация - комунизъм това е нещо, като борбата между доброто и злото. те не постават въпросa така: Умните и способните и хората имащи някакви таланти срещу глупавите и мързеливите.
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърците са измислили демокрацията за да победят именно капиталистическото общество. Днес демoкрацията е във симбиоза именно срещу това със което се е борила, така се стига до капиталистическата демокрация - едно уродливо същество.