Свободата на плажовете в Гърция вече се измерва в метри

Как се чувстват първите плажуващи в съседката ни?
18 май 2020 15:11, Нели Христова
38

Снимки: БГНЕС

"Живот! Свобода! Най-накрая глътка свеж въздух!", възкликва Мария. Вече пенсиониралата се банкова служителка е един от многото посетители, които заляха плажовете край Атина в първите дни, в които Гърция позволи това.

"Облекчение. Голямо психическо облекчение", казва приятелката й Даян и протяга ръце към небето. Сега Гърция е ударена от първата гореща вълна за сезона, а хората нямаха търпение да се разхладят в морските води.

Но свободата сега се измерва в метри, дори и Гърция да е успяла да запази изключително нисък броят на заразените и смъртните случаи от COVID-19.

Мария и Даян се припичат на шезлонги, които са на 10 метра от останалите посетители на плажа. Зад тях Зисимос Зисос, служител на общината, оперира дрон, с който следи за струпване на хора по ивицата. От машината се чува съобщението "спазваме дистанция и уважаваме общественото здраве".

"Понякога хората се стряскат, но поглеждат нагоре към дрона и се отдалечават едни от други", казва Зисос с усмивка пред The Guardian. През това време полицията и охраната на плажа обикалят между чадърите и предупреждават хората да спазват правилата, за да не бъдат глобени.

"Гмурнахме се в непознатия, различен свят. Но се получи повече от добре. Малко по-трудно ни е да контролираме децата, но до сега няма никакви наложени глоби", споделя Джоргос Папаниколау, кметът на Глифада, чиято община управлява дългата част на обществения плаж на юг от центъра на Атина.

Температурите са необичайно високи, а преди дни Папаниколау се опасява, че това ще доведе до голяма тълпа хора на ивицата. Затова той моли останалите местни кметове да отворят всички организирани плажове по цялото протежение на ивицата. А това се прие и като стрес тест за това, дали Гърция ще може да се справи с идването на туристите. 515 плажа отвориха с условието, че ще спазват стриктно правилата.

В 8 ч. сутринта в събота плажните клубове отвориха без музика, алкохол или спортни съоръжения, които биха могли да насърчат социалното взаимодействие. При всяка смяна, шезлонгите - някои приковани към балдахини, за да се осигури социална дистанция - бяха дезинфекцирани. Чадърите трябваше да са на разстояние четири метра, а не два, тъй като Папаниколау искаше по-голяма сигурност за посетителите.

Правилата позволяват само 40 души да събират тен на 1000 кв. метра.

Коронавирусът удари тежко туризма и на Италия. 15% от заетите в страната работят в сектора. Той е изключително важен и за спасяването на икономиката на страната. За това премиерът Джузепе Конте обеща, че италианците ще отидат на море това лято.

Плажната ивица на Италия е близо 5000 мили - на половина на тази в Гърция. Всяка година милиони хора се стичат там, а някои дори наемат шезлонги и чадъри за целия сезон. Частните плажни заведения са основна част от плажната икономика на крайбрежните градове. Сега те също се подготвят да отворят, след като получиха насоки от правителството късно в петък.

Според новите правила, всеки ще трябва предварително да си резервира шезлонг, като те ще бъдат дезинфекцирани между всеки потребител. Концесионерите могат дискретно да мерят температурата на хората, ако преценят или дори да наложат ограничение от 37,5 градуса за онези, които искат да се попекат на плажа. Два метра дистанция ще бъде спазвана навсякъде. Басейните ще са затворени, а използването на спортни съоръжения не се насърчава.

Носят се дори слухове, че хората ще носят електрически гривни, за да се следи движението им по плажа или ще получават номерца, с които да чакат своя ред за да влязат във водата.

"Чувстваме се малко объркани, тъй като не знаем напълно точно какво трябва да направим", каза Лоредана, която управлява курорт Ромео в Санта Севера, близо до Рим.

"Разбира се, че ще има социално дистанциране и ще следваме всички указания за безопасност, тъй като вирусът все още циркулира, просто трябва да ги разберем правилно. Казват ни, че можем да посрещаме хора от 1 юни, но не е сигурно", допълва тя.

Както Италия, така Гърция тази година може да бъде принудена да разчита на вътрешния туризъм. И все пак, повече от всякога тя има нужда от чуждестранните туристи. Именно тях страната ще се опита да "примами" от 1 юли ако всичо върви по план. Огромният архипелаг от острови на Гърция, който все още извън обсега на посетителите, не бе застигнат от COVID-19. Но съвсем скоро фериботните връзки между тях и континенталната част на страната ще се възобновят.

"Всички сега гледат Гърция", каза Стелиос Пецас, говорител на правителството, обявявайки, че частните и публичните плажове могат отново да приемат плажуващи. Как ще се развият нещата в страната от тук - нататък, може да служи като пример за всички останали държави, които с нетърпение чакат да отворят плажовете си.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какъв проблем е да си лежиш на спокойствие?
30
1
 
0
 
! Отговори
или май да преди 3 години
Ей няма да оставят хората да се,цункат,гушкат,въргалят.ам ша им държат сметка,това не е ли фашизъм
29
1
 
2
 
! Отговори
донКихототЛаМанча преди 3 години
Свободата Санчо е на,върха на копието,а не на плажа
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 27 Съжалявам,докато го репликирам,му изтриха коментара:)))
27
1
 
0
 
! Отговори
До 27 преди 3 години
За 1,Х или2?
26
1
 
0
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Кое не е свършило?Това,което не е почвало ли?Как може да говорите такива глупости,като всъщност не знаете въобще какво се случва?
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българите набират скорост към гръцките курорти
24
3
 
7
 
! Отговори
голям купон! преди 3 години
Гривни, без алкохол и музика, дронове, разстояния, мерене на температура... Бях гледал преди години подобен sci-fi хорър...
23
3
 
6
 
! Отговори
отговорник преди 3 години
И защо бяха всичките тези мерки през последните два месеца, след като пускат народа на плаж?.................................За преброяване на де билите. Глобално преброяване.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо бяха всичките тези мерки през последните два месеца, след като пускат народа на плаж?
21
2
 
12
 
! Отговори
редник преди 3 години
Няма свобода повече. Пълно глобално тоталитарно натиск и тормоз върху хората. Дронове, полиции и какво ли още не. Новия Световен ред!.............................Нищо не си видял още. Това до тука е само лека разгрявка. Бедна ни е фантазията какви гаври и ужасии ни чакат с тези 80% де били, дето ако им кажат "отговорните органи" и "институции" и майките си, и децата си ще...
20
3
 
10
 
! Отговори
До Свобода ли? преди 3 години
Да, но сега ще си проличи дали изобщо е имало смисъл от мерки. Точно защото епидемията уж не е свършила ако нищо не се случи излиза, че мерките са били безсмислени...Помислете ако има вирус не би ли трябвало сега да наблюдаваме бум на новозаразени? Или той вируса заразява само като хората са под карантина хаха
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако сме решили да свалим някоя чужденка която седи с приятелка на съседния чадър ще ни глобят ли или ще поискат да им даден телефонния номер на чужденката за да може полицая да звънне вместо нас.
18
9
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Yassou Ellada.. Идваме съвсем скоро..
17
11
 
19
 
! Отговори
Свобода ли? преди 3 години
Т'ъпотията и лакомията е това което виждам аз...До вчера под ключ в къщи, а днес обратното при положение, че епидемията не е свършила...
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е ли по-лесно вместо да си играят с чадъри и дронове, да наемат овчари и ако някой турист не спазва правилата, да отнася псувни и закани за бой с тояга?
15
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Номерца за влизане във водата! Бхахаха...съвсем изртрещяха комшиите!
14
3
 
7
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 3 години
Предлагам на плажа да махнат чадърите, че да може слънцето да си дезинфекцира до припадък
13
5
 
27
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 3 години
До Анонимен 1Пясъкът, Байно, се дезинфекцира сам. Не знам кой вирус ще оцелее на пясък, където цял ден го пече слънцето и се е нагрял до 60-70 градуса, чак не можеш да стъпиш без джапанки.
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е този контрол върху хората? Вирус вирус това го разбрахме обаче да ме гледате с дронове да ми се парите на полицаи да ме контролирате къде да ходя какво да правя колко метра не знам си какво. Станахме подметки на правителствата. Ние хората не сме роби под наем на държавите.