ЕС подкрепи СЗО срещу атаките на Доналд Тръмп

Президентът на САЩ заплаши да изостави световната агенция
19 май 2020 22:15, Петя Славова
26
ЕС подкрепи СЗО срещу атаките на Доналд Тръмп
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз подкрепи Световната здравна организация и многостранните усилия за борба с коронавируса, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да изостави напълно здравната организация.

"Това е момент за солидарност, а не време за сочене с пръст или за подкопаване на многостранното сътрудничество", заяви говорителят на европейските външни работи Вирджиния Бату-Хенриксън пред репортери.

ЕС подкрепи предложение на годишната асамблея на СЗО днес за настояване за “безпристрастна, независима и всеобхватна оценка” на международния отговор на пандемията.

Говорителката заяви: “Европейският съюз подкрепя СЗО в усилията й да овладее огнището на COVID-19 и вече предостави допълнително финансиране в подкрепа на тези усилия.”

Не за първи път това поставя Брюксел в опозиция срещу Вашингтон, след като Тръмп обвини здравната агенция на ООН, че е твърде прокитайски настроена и че е бавна в реакцията й на избухването на COVID-19.

В понеделник американският лидер – който вече замрази финансирането на САЩ за СЗО – писа на генералния й директор Тедрос Аданом Гебрейесус, за да изложи обвиненията и заплаши да оттегли подкрепата си.

"Те са марионетка на Китай, те са ориентирани към Китай, за да му помогнат да бъде по-добре",обясни той, цитиран от БГНЕС.

Пекин яростно отрече твърденията на САЩ, че са омаловажили заплахата, а китайският президент Си Цзинпин повтори на Световната здравна асамблея, че нацията му е била “прозрачна” през цялата криза.

Брюксел подкрепя независимо разследване за това как епидемията е избухнала и се е разпространила, но се стреми и към международен, многостранен отговор на кризата и към събиране на средства за разработка на ваксина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 години
"ЕС подкрепи СЗО срещу атаките на Доналд Тръмп"Има ли учудени? Великите ЕС лидери знаят че те са наред след СЗО и Китай, на опашка за шамарите на Тръмп. Всъщност Тръмп не иска разтурянето на СЗО и ЕС, а само смяна на корумпираното им от Китай ръководство. Затуй е и тоя рев.
18
0
 
1
 
! Отговори
м мръс-на преди 3 години
СЗО-ТО,Сатанинска заразна орган-изация
17
0
 
0
 
! Отговори
запомниго Гей-так преди 3 години
Гейта скоро на бесил......Съвременния фашист,хич няма да се усети,където е той там е и невидимият
16
1
 
3
 
! Отговори
postradal pasi преди 3 години
До Аз е тогава големия чипизатор бил Гейтс да започне да чипира еврогейците да си тества мръсните ваксини като започне от меркел и макрон и цялата билденбергска хунта
15
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Европа подкрепи СЗО, в която най-голям платец е бил гейтс. Това са факти.
14
1
 
2
 
! Отговори
СЗО преди 3 години
да отмени подкрепата си за американските фармацевтични компании и да не одобрява нови лекарства, предлагани от тях.
13
0
 
2
 
! Отговори
В края преди 3 години
На краищата ,всичко опира до пари!И тези,трябва ,да са нашенци!Ти дай ,парата,аз знам,как да ги харча!
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно е значи ЕС за кой работи заедно с Русия и Китай. Тръмп е прав за всичките си възражения срещу мътната и тъмна СЗО,която трябва да се закрие.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европейския съюз не са оядените чиновници а хората които са ги избрали и които не са на тяхното мнение. БОГ да е с Тръмп.
10
2
 
8
 
! Отговори
Истината преди 3 години
И какво направи Пекин,бе ***?Да бе би да съживи милионите измрели плъхоядци,като не ги вписва в регистрите от два месеца?
9
2
 
10
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Пекин отрови Света за пореден път!Жалко,че на евроджендърите не им увират главите!Не приказвайте,ами плащайте на етиопските светила в медицината банкетите!
8
2
 
3
 
! Отговори
Брюксел да се готви преди 3 години
Изр***ел и Мусад се подготват да бъдат НОВИТЕ ГОСПОДАРИ? Вместо да погледнем истинския враг в лицето на МАСОН-ЮДЕИТЕ, ние се занимаваме с дребния проблем - КИТАЙ.Доказателства има-питайте китайския посланик в Изр***ел. А, него пък го били самоубили. WTF?!
7
1
 
5
 
! Отговори
Брюксел да се готви преди 3 години
Явно някаква зла сила така подрежда шахматната дъска в ЕС, че НАВСЯКЪДЕ ПО ВЪРХОВЕТЕ СЛАГАТ ГЛУПАВИ ХОРА. ДОРИ В МАЛКИТЕ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ФИРМИ. А, КАКВО ОСТАВА ЗА ГОЛЕМИТЕ? Това е гениално. ЕС едно лекарство не може да създаде вече пюцял месец, а какво остава да се справи с проблеми като миграция, глад, безработица, военни конфликти, германски капитализъм(комунизъм).Майко мило. С двата крака в гроба сме и ПЛЕБЕИТЕ дори не виждат близкото бъдеще и какво ще се случи след три хода на шахматната дъска с ЕС.Изр***ел и Мусад се подготват да бъдат НОВИТЕ ГОСПОДАРИ? Вместо да погледнем истински
6
2
 
8
 
! Отговори
Брюксел да се готви преди 3 години
Време е Тръмп да уволни всички от СЗО и Брюксел. Брюксел се е превърнал в развъдник на некомпетентни хора.Ако това продължава нито ще имаме скоро лекарство за ковид19, нито ИМПЕРИЯ-ЕС. Евреите под предлог, че вредят на Тръмп съсипаха ЕС. Брюксел се хванаха.Явно някаква зла сила така подрежда шахматната дъска в ЕС, че НАВСЯКЪДЕ ПО ВЪРХОВЕТЕ СЛАГАТ ГЛУПАВИ ХОРА. ДОРИ В МАЛКИТЕ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ФИРМИ. А, КАКВО ОСТАВА ЗА ГОЛЕМИТЕ? Това е гениално. ЕС едно лекарство не може да създаде вече пюцял месец, а какво остава да се справи с проблеми като миграция, глад, безработица, военни конфликт
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов"Пекин направи с информацията каквото всяка държава в неговото положение (щеше да) направи."Всяка комунистическа държава. Отивай да садиш картофи, ***.
4
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма битки.СЗО просто не играят по гайдата на никого.Даже и на патока Доналд.
3
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кого не му стана ясно, че се случва огромна битка и добре се очертават двата лагера? Ръководителите на СЗО очевидно не са от отбора на Тръмп. А това за Китай е ала-бала казано.. Други сили дърпат конците на СЗО.
2
8
 
6
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 3 години
е смеят ли да работят срещу шефа си - Императора на ЭС и Комунистически Китай - ШиЖинПин!
1
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя и Урсула така каза преди месеци по повод затварянето на Америка за ЕС ,но после направиха същото.Европа трябва да разбере,че китайците направиха голямо зло и да действат защото Пекин е по-хитър от ислямистите.Запада има много врагове.