Пиян – син на известен, уби с джип 2 момичета в Рим

Колко години присъда ще получи виновникът
19 май 2020 15:16, Елка Василева
32
Пиян – син на известен, уби с джип 2 момичета в Рим
Жертвите Гая и Камила и Пиетро Дженовезе. Снимки: Facebook

Две 16-годишни момичета Гая и Камила бяха убити на 22 декември, в навечерието на Коледа, на римския булевард “Франча”, докато пресичали.

Цяла Италия изтръпна от ужас. Римляните бяха потресени и от друго – как за един миг бяха разбити семействата не само на двете момичета, но и на убиеца - 20-годишния Пиетро.

Той е син на един от най-известните и успешни италиански кинорежисьори и сценаристи Паоло Дженовезе, който е носител и на две награди за италианско кино “Давид на Донатело”, разказва кореспондентът на „24 часа“ в Италия.

Пиетро карал джипа на баща си.

Малко след фаталната катастрофа се разбра, че и двата теста на Пиетро – за алкохолно съдържание и за дрога в кръвта му, са положителни. Още тогава експертите коментираха, че италианският закон предвижда затвор от 8 до 12 години.

Още по темата

В случая с Пиетро обаче те могат да станат 18, защото убийството е двойно. Но при тази хипотеза не беше взето предвид обстоятелството, че момичетата са пресичали на червено.

Пиетро премазва двете приятелки Гая фон Фрейман и Камила Романьоли на кръстовище, близо до богаташкия римски квартал “Париоли” - точно в зоната, любимо място за увеселения на децата на римската буржоазия.

Още във фаталната вечер на катастрофата стана ясно, че двете приятелки опитали да пресекат кръстовището далече от пешеходната пътека и на червен светофар. Това обаче не пожали Пиетро от хулите на мнозина, въпреки че е потеглил малко преди това на зелен светофар.

Фактът, че е карал с 90 км в час при ограничение от 50 и че е имал алкохолно съдържание в кръвта си от 1,4 промила или 3 пъти над разрешеното, го превърна в очите на мнозина в истинския виновник за случилото се.

Убивайки Гая и Камила, Пиетро на практика “уби” и блестящата кариера на баща си, който седмици след това трябваше да лансира най-новия си филм. Той обаче се превърна и в емблематичен пример за италианското общество - за това как разглезените деца на известните и богатите могат да се превърнат в убийци с луксозните им автомобили, които шофират под въздействието на дрога и алкохол.

На всичкото отгоре излезе наяве, че в миналото на Пиетро има два случая, при които той е бил хванат с наркотици, заради което му е била отнета и книжката.

Върната му е малко преди катастрофата. Дни след първите тестове за дрога и алкохол в кръвта на Пиетро се оказа, че въпреки положителността на теста му това не доказва, че той е приел наркотици именно преди шофирането си. Както стана ясно по-късно, той е приел кокаин и хашиш дни по-рано, докато в нощта на катастрофата бил с “ясно и неразмътено от дрога съзнание”.

Както успяха да докажат адвокатите му, положителният тест за дрога може да е бил заради редовно вземаните от него лекарства с подобно съдържание. Тази версия беше потвърдена и от приятелите му, намиращи се с него в колата.

Режисьорът Паоло Дженовезе, баща на двойния убиец, засвидетелства отчаянието си от случилото се. “Непоносима е болката ни за Гая, Камила и семействата им. Ние сме едно разбито семейство и това е огромна трагедия, която ще носим на плещите си завинаги”, каза в деня след катастрофата режисьорът, който поиска да се срещне с родителите на жертвите. Те обаче предпочетоха да отложат за бъдещето подобен контакт. Въпреки това Паоло Дженовезе написа писмо до двете семейства, което изпрати чрез адвокатите им.

20-годишният Пиетро, който през цялото време поддържаше тезата, че просто не видял как са изскочили изневиделица на пътя двете момичета, беше поставен под домашен арест 3 дни след катастрофата.

Почти 5 месеца след трагедията, която още вълнува италианските медии, Пиетро Дженовезе още е под домашен арест.

Процесът срещу него ще започне на 8 юли. Съдията от предварителното следствие прие искането за назабавен съд, отправено от прокурора по делото. Сега защитата на Дженовезе, в която участва и известният адвокат Франко Копи, който защитава с успех в миналото и Силвио Берлускони, трябва да реши каква ще е стратегията му. Според експертите прокуратурата не е склонна да приеме искане за споразумение, защото в този случай предвиденото наказание е твърде ниско – максимум 5 години затвор.

Най-вероятният вариант е защитата на Дженовезе да поиска съкратена съдебна процедура. При осъдителна присъда наказанието ще бъде съкратено с 1/3. Третият вариант е класически съдебен процес - в този случай обвиняемият не може да се възползва от никакви съкращения на наказанието и рискува присъда, близка до максималната предвидена - 18 години затвор.


 


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Адвокатска теза за малоуумници:И на колата нищо и нямало, а свидетелите я счупили при отварянето с ритници и юмруци.Едно съвсем леко чукване, което довело до пребиване на Милен от тълпата и до счупване на колата му.
7
12
 
7
 
! Отговори
do 1 преди 1 година
няма нищо комплексно:- ако шоферът е трезвен и в кондиция, значи е невинен- ако шоферът е управлявал МПС под каквото и да е влияние на алкохол, дрога, лекарства или опиати, значи е виновен.- ако жертвите бяха живи, и в двата случая щяха да ги глобят. В първият случай, щяха да изплатят и щетите по колата на шофера. Но те не са живи, съответно няма как да ги накажат за неправилното пресичане.
6
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако даде пари на съдията ще се размине и ще получи 3 години условна. Ще излезе след година и половина за добро поведение. Така е в България. В Италия едва ли ще му дадат 18 години ще му дадат да кажем най-много 8 и отново ще излезе бързо. Корупцията я има навсякъде в ЕС.
5
14
 
6
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
Невинен? По-скоро нарушител на домашната изолация, както е казано в коментар 1. От там на сетне има друга група хора, намесващи се и уж помагащи, които го убиват на място. Затова е казано колко комплексен е случаят. Затова и не тръгва делото. Същото и в Италия. Хем така, хем иначе. Не казвам, че лекето Кристиян е невинен, напротив. Просто изказвам фактите, които ще се вземат предвид от обвинението и защитата.
4
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нашия случай има един убит невинен от пиян и дрогиран убиец, който нарушава всички закони.
3
12
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Значи, бедните са богати. Просто природния баланс е при тях, и не се налага да живеят на заем и да го плащат на куп.
2
10
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Властта развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно.Справка: кристиян маминото лeкeнце
1
62
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, случаят го знам идеално- бях в Рим на гости на мои близки приятели италианци за Коледа на 2 пресечки от случката. Реално обществото изрева много, но идеално се вижда на всички камери как девойките пресичат на червено. Случаят е доста комплексен. Нещо като случката с Цветков тук. Хем пиян, ама хем прегазва виновни. А при нас- група неквалифицирани "помагачи" отрепват на място Цветков, извършвайки престъпления, като го вадят от колата. Както и всички са нарушители на домашната изолация. Патово.