Рекордни горещини в Гърция, в Атина 37 градуса на сянка

Ранните жеги са доказателство за глобалното затопляне
19 май 2020 15:40, Нели Христова
2
Рекордни горещини в Гърция, в Атина 37 градуса на сянка
Снимка: БГНЕС

През последните дни през Гърция премина първата гореща вълна за годината. Оказа се, че тя е била прекалено гореща, а температурите в съседката ни са били рекордни. Националната обсерватория в Атина измери 37 градуса на сянка в столичния град в понеделник, съобщават от вестник Катимерини, цитиран от NOVA.

Това е най-високата температура отчитана някога в средата на май.

Според специалистите от обсерваторията, за 160 години измервания, в Атина е имало само 18 случая, в които през този период на годината температурата е минавала над 35 градуса. 10 от тези 18 случая са в последните 30 години, което е показателно за глобалното затопляне на климата.

Метеоролозите казват, че в Източното Средиземноморие един от най-изявените признаци на глобалното затопляне е идването на жегата в необичайно ранни периоди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 3 години
В момента климатичната аномалия на температурата, измерена на 2 метра над повърхността на планетата е плюс 0.376 целзиеви градуса, сравнени с периода 1981-2010 година. Справка : karstenhaustein Това е сайта с коректно мерене, защото данните, с които е боравила климатологията в началото и през ХIX век са на 2 метра над земята. Другото е шаш и паника, подобни на коронавирусната, страха от инопланетяни, американци, евреи, руснаци, пръскане от самолети и подобни простотии.
1
1
 
3
 
! Отговори
факт преди 3 години
Всяка година от 1995 досега в средата и края на месец май има една гореща вълна над Гърция. Потърсете в интернет данните след 2000 година и ще се убедите сами в този факт. Просто е близо до Африка и Сахара.