Случилото се с тях е свинщина: Румънци в Германия на бунт

Живеят при мизерни условия, за месец работа получили 100-200 евро
19 май 2020 19:45, Елка Василева
98
Случилото се с тях е свинщина: Румънци в Германия на бунт
Снимка: архив, БГНЕС

Неизплатени заплати, мизерни условия, храна с изтекъл срок на годност: над 200 сезонни работници от Румъния протестират край Бон срещу своя работодател. "Случилото се с тях е свинщина", коментира местно издание, цитирано от Дойче веле.

Сезонни работници от Румъния, заети на насажденията от аспержи и ягоди на земеделския производител "Ритер" в Борнхайм, близо до Бон, протестират от няколко дни срещу мизерните условия, в които са настанени, както и срещу ниските възнаграждения. Те твърдят, че за един месец работа са получили едва 200 или дори само 100 евро.

Да спиш до пречиствателна станция

Към фирма "Ритер" към момента са заети 240 румънци. Всички те са пристигнали от Румъния специално за реколтата. С изключение на 29-годишната Розалия Сотри. Тя живее в Германия от 11 години и говори добре немски език. Работи в туристическия бранш, но поради кризата с коронавируса останала безработна. Затова решила тази година да работи на полето.

Още по темата

"Онзи ден хората, които получиха заплатите си, взеха едва по 100 или най-много 200 евро. За цял месец работа това е твърде малко", казва тя пред местния вестник "Генерал Анцайгер". И Сотри досега е получила само три от обещаните 4 авансови плащания, които били прекалено малки.

Не само заплащането обаче се оказва проблем. Румънците протестират и срещу условията, в които са настанени - те спят в контейнери, поставени непосредствено до една пречиствателна станция и линия на влака.

Оплакват се, че помещенията са неотоплени, както и че получават храна с изтекъл срок на годност. Розали Сотри споделя, че е трябвало със собствени пари да закупи малка електрическа печка, за да отоплява контейнера, в който е настанена заедно с още трима свои колеги - мъже и жени. "Генерал Анцайгер" разполага и с видеозапис, на който се виждат санитарни възли в ужасно състояние. 29-годишната румънка разказва също, че на закуска получавали хляб и колбас с изтекъл срок на годност.

От фирма "Ритер" съобщават, че работниците ще получат пълните си заплати, след като приключи реколтата. Румънците обаче се притесняват, че няма да видят парите си, както и че поради липса на финансови средства няма да успеят да се завърнат в родината си.

"Представете си какво трябва да се е случило"

От месец март фирма "Ритер" се намира в процедура по несъстоятелност. Това обаче не извинява отношението ѝ към сезонните работници от Румъния, коментира "Генерал Анцайгер". Главният редактор Хелге Матисен пише следното: "Сезонните работници са търпеливи хора. От години те търпят мизерните условия на живот и труд, тъй като са зависими от заплащането. Представете си какво трябва да се е случило, за да се вдигнат сега на протест. Да не плащаш на тези хора заслужените от тях заплати и да не им предоставиш нормални условия на живот - това е просто свинщина."

Според Хелге Матисен, източноевропейските сезонни работници нямат никакво лоби, те не получават никаква подкрепа. "Сякаш на нас ни е все едно какво се случва с тях пред очите ни. Сега корона-кризата разкрива злоупотреби, които съществуват отдавна", пише главният редактор на изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12ама и ти не ме вълнуваш, аз мойте мечти съм ги сбъднал и клошове кат теб не могат 3 живота да ме стигнати заповядай нещо от мен, гледай снимката ми и дишай по леко ***/3b8OCvb
11
2
 
5
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Най-малкото пресата дава гласност на случая и на проблема като цяло, не защитава своите, не прави намеци за етнос, корони, вирусоносителства и пр.
10
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българи и румънци, оберете реколтата в Германия, за да я купим евтино в германските магазини в България.
9
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е Европейският съюз.
8
4
 
18
 
! Отговори
Gorskio преди 3 години
Слънчасал ми се вижда хавстралийският изтрещял австралопитек? Не беше ли зима там сега??
7
1
 
38
 
! Отговори
Stalinista преди 3 години
А на Меркел вирусолозите, микроболозите и берачаи на аспержи къде са? Не ме интересува дали са румънски роми или не, това е геноцид спрямо тия хора. Жалко че икономите на Източния Блок са до там сринати, че да им се слугува на тия мързели било то немски, било то арабски. Горбито е за бесене!
6
34
 
9
 
! Отговори
От Сидней Ав$тралия преди 3 години
интересно, а защо на мен ми дават една торба пари на месец, дори вече не си знам заплатата, не си знам и парите, само от време на време поглеждам че всичко е наред. Хората от Канбера искат проектите ни в Сидней да продължават, взимаме все повече проекти, имам много работа и отговорности, само нови технологии и прототипи разаботваме, абе знаете как е в ИТ. И ми осигуряват всичко, работя с англичани и австралйци като един отбор сме от много години, знаем се кой какво къде, помагаме си.
5
0
 
39
 
! Отговори
538 преди 3 години
"Сезонните работници са търпеливи хора. От години те търпят мизерните условия на живот и труд, тъй като са зависими от заплащането. Представете си какво трябва да се е случило, за да се вдигнат сега на протест." Значи това си е така от години... точно в Германия, която заплаща живота на бежанците... точно в Германия, която ни поучава как да ъдем справедливи и млосъдрни... точно в Германия, която въвежда санкции срещу други държави за нарушаване на човешките права...точно в Германия и от години!
4
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зависи, когато си неграмотен и *** те експлоатират, ако имаш мозък и си трудолюбив ще се оправиш в Германия.
3
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия мой познат българин се похвали, че 2 месеца е взимал заплата без да работи.
2
14
 
8
 
! Отговори
Цигарин преди 3 години
Кво прайте там бе, някой да ги е карал на сила. Поне в лагера вземат мерки за бъдеща безпотомственост.
1
4
 
50
 
! Отговори
истина е преди 3 години
Поредното доказателство , че хората от изток ги третират по зле и от роби !!