В лагерите в Гърция – общи бани за здрави и за болни от коронавирус

Страхът от COVID-19 се разраства като пожар
19 май 2020 21:15, Нели Христова
39
В лагерите в Гърция – общи бани за здрави и за болни от коронавирус
Снимка: БГНЕС

Раза е журналист от Афганистан. Той е един от хилядите бежанци, които са затворени в мигрантските лагери в Гърция. През последните два месеца той решава да разследва какви са условията в новият му дом, лагерът Малакаса край Атина, където страхът от коронавируса се разпространява като пожар.

От високоговорители в Малакаса се чуват предупреждения: "Моля, стойте вътре във фургоните си. Мерките са за ваше добро, за да ви предпазят от коронавируса." След като в лагера е открит случай на заразен с COVID-19, е наложена 14-дневна карантина. Никой не може да излиза, никой не може да влиза.

Положителната проба дава мъж на име Карами. Той е посъветван да остане под карантина със семейството и приятелите си във фургон, който преди се е използвал като детска класна стая. В него обаче няма баня. Карами и семейството му трябва да използват обща баня и тоалетна със съседите си. А това излага останалите хора на риск.

"Виждате ли тези хора? Те са болни от коронавирус. Вижте колко близо са до нас. За нас, които сме здрави, и за хората с COVID-19, има само една баня", жалва се една от майките, които живеят в Малакаса.

Пред медицинския център пред лагера пък се извиха опашки. Много хора се съмняват, че са се заразили с вируса. Сред тях е и Рахими, която се оплаква от дразнене в грълото. Притеснява се, защото има и болно сърце.

"Няколко пъти идвам тук, но те отказват да ме приемат. Преглеждат само хора с коронавирус. Но все пак, трбява да ни изследват, за да знаят кой е заразен и кой не е", казва тя. В болница, с COVID-19, е осемгодишно момиченце, което живее в лагера с майка си. То обитава място, което се нарича "Чаената къща". Рахими също живее в "Чаената къща".

Всъщност, "Чаената къща" е дом на 23 семейства. Те живеят в палатки, а палатката на Рахими е точно до тази на заразеното семейство.

"Всички се притесняваме, тъй като всички сме били в контакт. Всички деца играят заедно", споделя една от майките. Няколко дни по-късно семействата от "Чаената къща" все пак са тествани. Седем дават положителна проба за COVID-19. Сред тях е и Рахими.

"Оплакахме се, че използваме една и съща баня, но те ни казват, че няма нужда да се притесняваме", казва Рахими. За това Раза решава да се свържи с министъра по миграцията, за да го попита, нормално ли е това. 

"Такъв случай не ни е докладван от Международната мигрантска организация, която управлява лагера Малакаса. Не са ни споделили, че има такъв проблем. Радвам се, че ни казахте и ние ще проверим случая", категоричен е той пред журналиста на BBC.

Международната мигрантска организация пък прехвърлят отговорността на гръцкото правителство. По думите им, те са инсталирали още пет душа и пет тоалетни в лагера. А случаите в Малакаса растат . Вече са повече от 20. В цяла Гърция 0,2% от болните са мигранти. Нито един от тях не е починал.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво излезе сега?Ако се изкъпят,ще се разболеят?
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Камък,който се търкаля, мъх не хваща.Като са здрави, да вземат са се организират и да ги мият тия тоалетни.Доброволно.
26
1
 
9
 
! Отговори
Киро Х преди 3 години
В екстремалните условия, насилени ни от Новия Световен Ред покрай китайския вирус, да се заигравате с още и още ционистка пропаганда е много голяма мерзост.
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спасението е: армията веднага на границата. Българската земя е свещенна, и няма никаква причина да коленичим пред брюкселски и USA-***.аси, които ни налагат да приемем и хрантутим тия радикални ислямисти. Тук е християнска България. Не искаме да ни натрапват арабески, и нямаме нужда да ни принуждават да ги "осиновяваме". Започнах с армията, която има АК, картечници, зарин, зоман, табун, иприт и т.н., и т.н. Еднодневна употреба на някое от тези вещества гарантира поне 5год. тишина по границата!
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откакто през февруари ни налетя коронавирусът, нищо не се чуваше за Завоевателния Ислямистки Поход към Европа. Щом вирусът поотслабна, мисирките взеха да леят сълзи по агресивните ислямски нападатели.
23
2
 
12
 
! Отговори
разследващ журналист преди 3 години
Раза, преди да разследва новият си дом, първо да разследва стария си дом, па да го лъсне да светне та да покани сговорната си дружина, да се из.риска рядко на пода в хола на средата
22
0
 
13
 
! Отговори
Кина преди 3 години
Хайде сега обратно и си оправете и хигиенизирайте регионите, от които сте родом.
21
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да ги товарят на самолети и да ги пращат в Афганистан и в Африка.Това са много разглезени и мързеливи хора свикнали да получават всичко даром-пари,храна секс.В Афганистан едно момиче струва колкото една коза.Манджата е евтина а наркотицуте си ги гледат сами.Пистолетите са по 20 долара.Що не работели?Ми що да работят като може да застрелят някой и да му вземат парите? Хайде няма нужда от такива разбойници в България.
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се свика общо събрание на ООН и да се променят някои безумни викториански закони.Например за правото на закрила на някакви е като тия на снимката.Цял живот се друсали пили,яли правили деца и сега дошли за пари в Европа.Ама умирали и страдали.Кви са тия глупости умирали и страдали.Такъв е животът.Тези са плод на безумните варварски традиции като се роди момиче да го убият щото не е ценно пък мъжът бил като алах..Безумия.След 20 год има 100 млн мъжки клошара които искат жени.Камилите...
19
2
 
20
 
! Отговори
Краси преди 3 години
На тези някой да им е изпращал телеграма да ги вика?
18
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя айти специалист на снимката не се е къпал откакто се е родил, за каква баня изобщо се жалва? Като не му харесва да се връща в дупката от която е изпълзял.
17
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе.Вие превъртете ли? Що преди 1989 г.Ни един от тия Не дремеше на Българската или която и да е граница на Европа.И не я " атакуваше" да влеЗне при нас?! Щото пазеха граничари с кучета и калашници,От въоръжените сили на НРБ тогава! А не като сега меки китки Евро атлантици!
16
4
 
18
 
! Отговори
HПО преди 3 години
Дайте им веднага апартаменти в 4 звезден комплекс с индидуални бани, рум сървис шведски маси, басейни и всякакви удобства за бели хора! Що за хора сте, какво е това отношение!
15
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой трябва да отиде и да за.ст.реля Предателя- Бойко Борисов- Банкя- лията.. И после ще се оправи България. Бедните Българи ще забогатеят, Болните- ще оздравеят. А арабите и *** дето тоя храни в лагери до ЕЛхово, Харманли и в София( Враждебна) да бягат с РАЗПРАНИ гъззове към Турция, както бягаше Осман Ага през 1865 г, когато срещнал български хайдути.
14
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствено гърците могат да лъжат повече от Бай ***...Включително за броя на заразените по време на пандемията. Иначе ги чака глад.. .
13
5
 
24
 
! Отговори
1 преди 3 години
Със турци, араби, иранци и сирийци- Ислямсити трябва да сте толкова ТОЛЕРАНТНИ както те са били спрямо хората живели в ВИзантия( християните) и Персия( вярвали в зороастризъм).. Ислямските змии са изяли и из.т.ребили всички други там и затова сега в Иран и Турция има САМО Ислямски змии.. Затуй и ние трябва да правим с тях както е правил Влашкия цар- Дракула.
12
1
 
9
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Тези деца не са ли много малки на снимката? Има ли някой да им сменя памперсите?
11
2
 
18
 
! Отговори
2 преди 3 години
Оня набучвал на колове Ислямистите. Кола влизал през *** и излизал през устата на Ислямската змия.. Така когато за ВТОРИ пореден път Ислямистите нападат Влашко( Румъния през 15 век), Ислямистите видяли цяла гора от набучени на колове Ислямски змии и избягали обратно.
10
2
 
26
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Че те тия къпят ли се?!!Като не им харесва да се връщат от къето са дошли!
9
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако не им харесва шут отзад и кой от къде е