В лагерите в Гърция – общи бани за здрави и за болни от коронавирус

Страхът от COVID-19 се разраства като пожар
19 май 2020 21:15, Нели Христова
39
В лагерите в Гърция – общи бани за здрави и за болни от коронавирус
Снимка: БГНЕС

Раза е журналист от Афганистан. Той е един от хилядите бежанци, които са затворени в мигрантските лагери в Гърция. През последните два месеца той решава да разследва какви са условията в новият му дом, лагерът Малакаса край Атина, където страхът от коронавируса се разпространява като пожар.

От високоговорители в Малакаса се чуват предупреждения: "Моля, стойте вътре във фургоните си. Мерките са за ваше добро, за да ви предпазят от коронавируса." След като в лагера е открит случай на заразен с COVID-19, е наложена 14-дневна карантина. Никой не може да излиза, никой не може да влиза.

Положителната проба дава мъж на име Карами. Той е посъветван да остане под карантина със семейството и приятелите си във фургон, който преди се е използвал като детска класна стая. В него обаче няма баня. Карами и семейството му трябва да използват обща баня и тоалетна със съседите си. А това излага останалите хора на риск.

"Виждате ли тези хора? Те са болни от коронавирус. Вижте колко близо са до нас. За нас, които сме здрави, и за хората с COVID-19, има само една баня", жалва се една от майките, които живеят в Малакаса.

Пред медицинския център пред лагера пък се извиха опашки. Много хора се съмняват, че са се заразили с вируса. Сред тях е и Рахими, която се оплаква от дразнене в грълото. Притеснява се, защото има и болно сърце.

"Няколко пъти идвам тук, но те отказват да ме приемат. Преглеждат само хора с коронавирус. Но все пак, трбява да ни изследват, за да знаят кой е заразен и кой не е", казва тя. В болница, с COVID-19, е осемгодишно момиченце, което живее в лагера с майка си. То обитава място, което се нарича "Чаената къща". Рахими също живее в "Чаената къща".

Всъщност, "Чаената къща" е дом на 23 семейства. Те живеят в палатки, а палатката на Рахими е точно до тази на заразеното семейство.

"Всички се притесняваме, тъй като всички сме били в контакт. Всички деца играят заедно", споделя една от майките. Няколко дни по-късно семействата от "Чаената къща" все пак са тествани. Седем дават положителна проба за COVID-19. Сред тях е и Рахими.

"Оплакахме се, че използваме една и съща баня, но те ни казват, че няма нужда да се притесняваме", казва Рахими. За това Раза решава да се свържи с министъра по миграцията, за да го попита, нормално ли е това. 

"Такъв случай не ни е докладван от Международната мигрантска организация, която управлява лагера Малакаса. Не са ни споделили, че има такъв проблем. Радвам се, че ни казахте и ние ще проверим случая", категоричен е той пред журналиста на BBC.

Международната мигрантска организация пък прехвърлят отговорността на гръцкото правителство. По думите им, те са инсталирали още пет душа и пет тоалетни в лагера. А случаите в Малакаса растат . Вече са повече от 20. В цяла Гърция 0,2% от болните са мигранти. Нито един от тях не е починал.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми стойте си в палатките и не излизайте. Какво правят децата ви навън да играят!?
7
1
 
41
 
! Отговори
факт преди 3 години
В Азия, Африка и мусюлманските страни всеки член на семейството има отделна лична баня и тоалетна. Трябва да се върнат там и да не натоварват Гърция с *** ганджали.
6
3
 
25
 
! Отговори
българин преди 3 години
За мигрантката вълна предизвикана от Американците,Да смесят и омешат Европейското население с мюсюлманско и различен цвят на кожата.Вече не е интересно! Тия няма ли да си се връщат вече,от там От където са дошли?!
5
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не ги е карал да идват тук !Ако. Аз отида в ..Афганистан ,ще има ли баня за мен ?!?
4
1
 
32
 
! Отговори
пожелание преди 3 години
Никой не ги е канил ,и да си отиват в ислямиските държави , защото тук не са добре дошли , и ще ядат ..та !!
3
1
 
27
 
! Отговори
Стоянов преди 3 години
На тези и бани не им трябват.
2
1
 
25
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Е, какъв е проблемът, след като " нито един от тях не е починал"?!?! Явно имат Отлична имунна система, защото НЕ СЕ ИМУНИЗИРАТ ВСЯКА ГОДИНА ПРОТИВ ГРИП И ИМУННАТА ИМ СИСТЕМА СЕ СПРАВЯ ЛЕСНО, БЕЗ ДА ОБРАЗУВА ЦИТОКИННА БУРЯ, ОТ КОЯТО ВСЪЩНОСТ, СЕ УМИРА. И БЕЗ БАНЯ ПАК НЯМА ДА УМИРАТ.
1
0
 
21
 
! Отговори
Циклон Б преди 3 години
Хубаво да ги дезинфекцират че ще изцапат европа