Коронакризата накара европейците да се почувстват като българи и румънци

Темата за Шенген отново бе повдигната от румънски евродепутат
21 май 2020 21:21,
12
Коронакризата накара европейците да се почувстват като българи и румънци
Снимка: БГНЕС

Румънският евродепутат Драгош Тудораче сравни пандемията от коронавируса и мерките за борба с него, включително затварянето на границите, със ситуацията, в която се намират три страни-членки на Европейския съюз - Румъния, България и Хърватия, които не се радват на същите привилегии, с които разполагат гражданите на държавите от Шенген, предава Euronews.

Още по темата

"Това, което се случва през последните два месеца за всички граждани на ЕС се случва с гражданите на България, Румъния и Хърватия за последни 12-13 години", коментира той.

Румъния и България са в ЕС от 2007 г., но заради притеснения относно върховенството на закона, прогресът към членство и в Шенгеската зона е бавен. Хърватия се присъедини към ЕС през 2013 г. и отбелязва по-добър прогрес по този път, но още не е част от Шенген, макар да получи похвали от Европейската комисия през октомври 2019 г.

Тудорачи поиска още веднъж политически знак, който да индикира, че членството на страните извън Шенгенското пространство ще бъде обмислено, пише „Фокус“.

Макар Европейския парламент и Комисията да са на мнение, че тези три държави са готови да се присъединят към Шенген, няколко страни-членки, като Франция и Нидерландия не са готови да ги приемат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.