Мицотакис обяви летния план: Бърз тест за туристите в Гърция

По думите му, това е начинът да се намали страха, че COVID-19 ще бъде внесен
Обновена: 21 май 2020 09:13 | 21 май 2020 09:13, Нели Христова
32
Мицотакис обяви летния план: Бърз тест за туристите в Гърция
Снимка: БГНЕС

На 15 юни Гърция ще "запали" отново двигателите на туризма си. В обръщение към нацията, премиерът на Кириакос Мицотакис обяви плана си за възстановяването на икономиката на страната. Той бе категоричен, че след като здравната битка е спечелена е време да бъде спечелена и битката за икономиката, пише "Гардиън".

Още по темата

Официалният старт на сезона е на 15-ти юни, но международните полети ще бъдат възстановени на 1 юли. По думите на Мицотакис, туристите ще преминават през бърз тест за коронавирус, за да се намали страхът, че вирусът може да бъде внесен отново от чужбина.

"Тестове ще бъдат направени на нашите посетители, ще бъдат спазвани и всички наши здравни протоколи. Ако не го направим, рискуваме да засенчим яркото слънце и красотите на Гърция, заяви премиерът. Първите туристи ще пристигнат в страната с автомобили от съседните страни на Балканите.

Ресторантите в страната ще отворят отново врати на 25 май, а забраната за пътувания към островите за хора, които не са местни жители, също ще бъде отменена.

На 15 юни преди пристигането на първите полети с чуждестранни посетители Гърция ще отвори отново сезонните си хотели, заяви Мицотакис.

От 1 юни до края на октомври страната ще намали данъка върху продажбите до 13% спрямо 24% за фериботните, самолетните и автобусните билети, за кафето и безалкохолните напитки, сервирани в кафенета, барове и ресторанти, и за билетите за кино на открито, каза Мицотакис.

Само преди дни стана ясно, че българите ще влизат в с двустранни декларации в Сърбия и Гърция, с които ще бъде избегната 14-дневната карантина.

Правителството планира също да субсидира част от заплатите на служителите в секторите, които пострадаха най-тежко от кризата, включително туризма, съставляващ около една пета от икономиката на Гърция. За целта ще бъдат използвани европейски средства от програмата на блока SURE на стойност 1 млрд. евро (1,1 млрд. долара) през първата фаза.

Правителството ще плати и помощите при безработица на сезонни работници, които няма да бъдат наети тази година.

"Никога не съм крил факта, че битката за живота ще има тежки икономически последици. Освен това в цял свят цената вече е огромна", заяви Мицотакис, цитиран от гръцкия вестник „Катимерини“.

"Рискът за Гърция вероятно е по-голям. Не само защото кризата удари ключови сектори като туризма и кетъринга, но и защото пандемията спря хода на страната в момент, когато тя бързо се насочваше към пътя на развитието", допълни гръцкият премиер.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
lambros преди 3 години
До номер 23 ! Град Варна ! 57 г Атанас Х. блудствал с двете си внучки ! Това може ли да оприличи или обвини цял народ ! Просто питам ! Отговор не чакам ! Ако си си испил ракията и си организирал новото Априлско въстание от канапето си помисли си !
24
0
 
0
 
! Отговори
Една преди 3 години
До Krom През зимата,ранната пролет и късната есен гърците правят супернамаления.Очевидно обожавате да се заяждате.И ДА-и гърците също се интересуват от пари,защото живеят от тях .Вие не се ли интересувате??? Или може би живеете добре без пари??? Или някой Ви ги дава даром и не им знаете цената???
23
0
 
6
 
! Отговори
lambros преди 3 години
Една малка поправка 76 годишния е албанец ! Три пъти мери и един път режи ! Не разваляй мнението ми за хубавия български народ !
22
8
 
6
 
! Отговори
Гърция... преди 3 години
76-годишен мъж в Солун, обвинен в сексуално насилие надчетирите си внучки, бе оставен в ареста, след като се явипред разследващ магистрат, съобщи гръцкият вестникКатимерини.Хубава страна с още по-хубаи... "хора"...
21
10
 
6
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До българин 18 - ходи къде искаш бе ревльо. Кой те кара "насила" да отидеш където и да е? Смени си и ника на "грък" - по ще ти отива. Мазните и алчни ромеи може и да те презират, но пък харесват парите ти. По време на сезона те "обичат". През зимата, по стар ромейски обичай блокират с трактори границата - да не забравиш обичта им.
20
1
 
13
 
! Отговори
В статията на преди 3 години
Катимерини също съобщава, че се възлага на министъра да се обособят сгради /хотели/ за специфична изолация на туристи, както и да се осигури необходимия персонал и достатъчно тестове за случаи на диагностицирани заразени.
19
2
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 19Аз лично нямам представа, но има логика и предполагам, че здравните власти по преценка ако видят, че има чужденец на който му е лошо, вдига висока температура, кашля и т.н., тоест има симптомите характерни за COVID-19 инфекция, да го тестват. И тогава, като си болен, ако тестът ти излезе положителен при всички случаи е в твой интерес да бъдеш лекуван или по някакъв начин да се спасиш, за да не стане по-лошо.Но не е задължително тестът да е положителен, такива случаи има много.
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какво става ако теста е положително , стоиш една седмица в стаята ???
17
3
 
16
 
! Отговори
българин преди 3 години
Разобличихме фалшивата новина!Какво искате??? Да ни накарате да ходим в България на море насила ли???Ще ходим където си искаме, ясно?!Еми, насила хубост не става - друга хубава българска поговорка!Номер 14 каза истината!Нито ще има карантина, нито ще има тестове при влизане в Гърция.Министърът на туризма Харис Теохарис изрично е посочил, че разчита на туристи от съседните страни, конкретно давайки за пример България!Тестове обаче може да се правят на място по преценка на властите.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Fake news.
15
3
 
17
 
! Отговори
Невярно! преди 3 години
Информацията е невярна, а е и пълна глупост да се прави "бърз тест". Никакви туристи няма да отидат, един грешен резултат може да ти съсипе живота, не само почивката.Не пишете невярни и непроверени материали!!!
14
4
 
17
 
! Отговори
Пропаднахте под ПИК преди 3 години
Аз пък четох точно обратното, че няма да се правят тестове на туристите. Или по-точно ще се правят само при нужда. Някой май разпространява фалшиви новини срещу кинти, а????
13
2
 
20
 
! Отговори
Fake News преди 3 години
Абсолютно фалшива новина. Ето какво пише гръцкият Катимерини - всъщност точно обратното, нито карантина, нито тестове на вход.Споменато е, че по преценка на Министерството на здравето ще се правят спот тестове, когато се налага.https://ekathimerini/252875/article/ekathimerini/news/greece-says-no-coronavirus-tests-no-quarantine-for-tourists-this-summer
12
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С теста ме отказаха . Да чакат шарани от запад.
11
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно, сезонът ви приключи преди да е започнал.
10
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърците не плащат данъци, укриват яко. Сега и ги намалят даже. Скоро пак европа ще ги спасява от фалит с едни милярди.
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Гърция имат Премиер в Бг имат ***.
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукав грък, който се интересува единствено от печалбата в туризма.Това се вижда... Няма пример в историята на човечеството, който да свързва туризъм и епидемия в симбиоза...Двете се самоизключват...
7
7
 
7
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Много различен - ще те върна за момент към Дядо Вазов. Той е описал доста такива "много различни" елементи като теб прехласващи се по всичко чуждо и отричащи всичко свое. Поинтересувай се, ако ти остане време между брошурите за плажовете в Гърция.
6
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Много различенСтил на типичен, алчен грък...