Стаден имунитет в Швеция? Първите данни показват, че е на светлинни години от него

Едва 7,3% от жителите на Стокхолм са се срещнали с COVID-19
22 май 2020 12:12, Нели Христова
243
Стаден имунитет в Швеция? Първите данни показват, че е на светлинни години от него
Снимка: БГНЕС

Швеция реши да предприеме съвсем различен подход към борбата с коронавируса - тя наложи много леки ограничения в ежедневния живот на хората с цел по-голямата част от обществото да бъде изложено на заразата. Така повече хора би трябвало да изградят имунитет. Но последнитте данни, публикувани от Шведската агенция за публично здраве, показват, че страната е изключително далеч от така бленувания "стаден имунитет".

Още по темата

Резултатите от изследването, проведено в края на април, не са обнадеждаващи - едва 7,3% от жителите на Стокхолм са се срещнали с COVID-19. А главният епидемиолог на страната, Андерс Тегнел, заяви, че данните са "малко по-ниски, отколкото очаквахме". Те са публикувани точно ден, след като стана ясно, че Швеция има най-голям процент на смъртност в Европа на глава от населението, а Финландия обяви, че ще бъде рисковано да се посрещнат шведски туристи в страната.

Преди време експертите от Шведската агенция за публично здраве бяха убедени, че очакват до 1 май около 25% от населението вече да е изградило антитела срещу коронавируса. Но сега математикът Тим Бритън, който помага да се изгради математическият модел, казва, че резултатите са "изненадващи".

"Това означава, че или изчисленията, направени от мен и агенцията, са били грешни, което не е изключено, но е изненадващо, че са чак толкова грешни, или много хора са се заразили, но не са развили антитела", каза Бритън пред в. Dagens Nyheter, цитиран от The Guardian.

Андерс Тегнел пък е по-спокоен. По думите му, в края на април може би само 7,3% от обществото е имало досег с вируса, но сега този процент сигурно е 20%. Въпреки това той продължава да отрича, че "стадният имунитет" е целта на Швеция. Неговите мерки просто трябва да "забавят заразата, за да се справят болниците", но не крие, че държавите, които са наложили пълна карантина, са в "по-голяма опасност от втора вълна, тъй като прекалено малко хора са се срещали с вируса".

Е, данните показват, че разликата между държавите, наложили строги ограничения, и Швеция е малка, дори несъществуваща. СЗО предупреждава, че едва между 1% и 10% от цялото световно население е развило антитела срещу COVID-19.

Според математическият модел, ако 25% от населението на Стокхолм бе развило имунитет в началото на май, то до средата на юни Швеция щеше да е достигнала между 40% и 60% на хора, които са били изложени на заразата. Достатъчно за да се каже, че има "стаден имунитет" в страната. Но това остава само далечна мечта.

Лекият подход на Швеция не само не изгражда имунитет у гражданите, но и не пощади икономиката на държавата. Въпреки че повечето бизнеси останаха отворени, спадът в БВП на страната е около 7%, а безработицата се е увеличила с 10%.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
1
 
! Отговори
Дофтор преди 3 години
Срещу Короната - като срещу царчето!Ракиа и мезе (съгласно рецепката!) И квото може - повече!И ако ти падне некоя, дето се прави на корона... кой колко може!И те така те се живее 100 години и без корони.
186
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извода е че бсп ще губи и губи губи избори дорде не придобие стафен имунитет и свикне )))
185
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 209Пише се "безсмислени". Виж в правописния речник.Като пример: Мисъл като твоята няма никакъв смисъл, поради което е безсмислена.:)))))
184
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извода е че мерките приложени в други страни и най вече в българия са били безмислени всяването на страх ежеминутно си върши работата
183
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 204Не че нещо, ама с коли смели във форумите си бил на война и колко от тях са дезертирали.Ама то как и да си смел иначе с тея закони ... някой те напсува, а ти ниши .. брат ми 4 години лежа, задето един го псуваше и яде ножа ... даже не умря, па 4 години .. беейййй ...
182
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
имунитета не се изгражда от днес за утре, да ги тестват след 3 месеца, резултатите ща се други, на Т-клетките им трябва доста време.
181
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 205Една хубава чистка ... това е смисъла ...
180
2
 
3
 
! Отговори
Мислещ преди 3 години
Много си прав! Но това също важи и за 2/3 от европейците и 1/3 от американците. Руснаците по подразбиране са готови. Ето аз веднага бих застанал на първа линия в боя. Но като се замисли човек, какъв е смисъла от въоръжаване и проливане на кръв- никакъв! По-добре е средствата да се влагат в наука и разширяване на хоризонтите за човечеството в откриване и завладяване на нови светове извън земята. Все пак сме 21в. и все нещо трябва да се е променило от едната героична смърт.
179
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 202Парадоксалното е, че точно тия дето се правят на най-смели по форумите са първите, които дезертирт в реалния живот, защото са наясно с това какви глупости дрънкат, но знаят, че докато са само приказки е безопасно.:)
178
1
 
5
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Финландците са умни хора !
177
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако балканска война беше днес, реакцията на повечето комнетиращи тука щеше да е: " аа не, аз не отивам на никаква война, кално е и може пък и да се нараня".
176
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 197Ти така ли разбра колко ресторанта има в Швеция? Ми, добре, ае погледни в Гугъл колко ресторанта им в България.Между другото, с ресторанти голям БВП не се прави. Това е една от причините защо БВП на Швеция е по-голям от нашия (има и други).
175
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България : "Неадекватни мерки, заключихте ни в къщи, разбихте икономиката ..." - 125 мъртви, 8.9% безработица,Швеция: "Изключително справяне, страна за модел, ..." - 3925 мъртви, 8.0% безработица.
174
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иначе е вярно че пиене като в БГ през седмицата няма в Швеция, нормално е да няма, кой ще произвежда иначе, ако има масово битов алкохолизъм като в БГ. Ахахахахаха
173
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво ви трябва на ва Швеция бе бълхи. Ахахаха. Все едно аз да говоря за Тръмп На кой му пука ти какво мислиш за шведа.
172
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шведа рядко ходел на ресторант??##АхахахахахаВлез в google map и виж за ресторанти в Швеция, в някой град? Много са нали? Ако никой не ходи защо ги има? АхахахахаТа последно, какъв е брутния вътрешен продукт на БГ за 2018? На Швеция е 556 милиарда долара. За 10 милиона население не е зле а? Ахахахахаха
171
0
 
7
 
! Отговори
До 189. .. чесън преди 3 години
Хайде стига с тази лъжа за продължителността на животаШвеция 82,6 годиниГермания 81България 75Гърция 81,9Белгия 81,7+В Белгия и Швеция огромна смъртност, а в останалите не е така. Заради годините ли е?
170
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен.... а казват "умрял с констатиран корона вирус ...Това е нещо като прерязано гърло - никой не умира ОТ пререязано гърло, а СЪС прерязано гърло :)
169
0
 
6
 
! Отговори
Не живеещ в Щвеция преди 3 години
До Живеещ в ЩвецияОкъкахте се със старческите домове и възрастните хора това е атаката. А и виждам, че ги оставяте да умрат просто ей така за тяхно добро :)
168
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовЯко е как хем плачеш, че ЕС ти взема независимостта, хем искаш от ЕС да нареди на всички какво да правят, но то е така, когато единствената ти цел е да тролиш и позицията ти няма никакви принципи стават такива противоречия.:)